E, ИЗБРАХМЕ И МАГАРЕТА…КАКВО СЛЕДВА – ДА СКАЧАМЕ ПРЕЗ ГОРЯЩИ ОБРЪЧИ И ДА СЕ ТЪРКАЛЯМЕ ЗА „УМРЕЛИ”?

Днес Премиерът-Слънце ни каза в прав текст какво мисли за нас, тоест за матрияла, както ни нарича – и магаре да върже да изберем за депутат, и магаре ще изберем. Само не разбрах защо говори в бъдеще време – предложи магарета и катъри, избрахме магарета и катъри. А сега ни обясни направо и какво мисли за интелектуалното ни ниво. Може би нямаше да е толкова обидно, ако не го беше направил човек, прочел една книга и то погрешно….

Това за магарето го бях чувала преди повече от 20 години от един върл известен седесар. Който открито се подиграваше на хората, скачащи по площадите. И говореше – „Ей, виж какво можем да ги накараме да направят – скайчайте – скачат, гласувайте за магаре, гласуват за магаре.”. Явно нищо не се е променило оттогава в политическата класа. Същото явно презрение към матрияла, който си въобразява, че нещо зависи от него и който се манипулира толкова, толкова лесно….

А ние бяхме дресирани – жестоко и безчовечно, с глад, с мизерия, с принуда и заплахи. Да не се впечатляваме от нищо. Убийство на бивша жена на площада – инцидент, самозапалване заради мизерия – инцидент, самоубили се престъпници – случва се, крадливи политици – какво лошо има, лъжи и фейкове по медиите – нормално, липса на доверие – всички са маскари…..

Не се впечатляваме, когато Премиерът-Слънце говори за нас не като за народ, не като за граждани, а като за „матриял”, не се впечатляваме, когато нарича политическите си опоненти „жалки женици”, не се впечатляваме, когато наставлява жените от ГЕРБ „ да не бъдат кучки”, днес не се впечатлихме и от това, че ако издигне магаре, ще изберем магаре. Може би защото говори истината.

Българският народ е като смъртник, който толкова вече е страдал, че приема ежеминутната болка като норма, който се е предал и единственото му желание е всичко да свърши по-скоро, който за миг се ентусиазира от слуховете за ново лечение, след което изпада в още по-голямо отчаяние. Няма сили да се бори, защото не иска да се бори. Толкова е свикнал със състоянието си, че не си спомня какво е да си здрав.

И колкото да ми е тъжно, диктатурата ще стане още по-зловеща сега. Борисов ще бъде безогледен в опитите си да запази властта си – в партията и в държавата, да смачка всяка съпротива и възможна опозиция. Той не е държавник, който уважава и обича народа си. Не е политик, който да спазва някакво добро поведение. Той е просто една мутра с абсолютна власт…..днес избрахме магарета. А скоро ще се научим да бъдем съвсем, съвсем послушни….

И все се сещам за един случай преди години, който много ме впечатли – стар цирков лъв отхапа на арената главата на дресьора си, който го е тормозил с години.

Защото власт с камшик може да се задържи, но камшикът вечно трябва да е в ръката на тирана и никога да не си позволява и миг невнимание….защото го дебнат!

Елена Гунчева

Снимка на Елен Гунчева.
loading...