EURACTIV: Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев са отговорни за незаконното продаване на български паспорти на чужденци!

Вицепремиер, министър и български евродепутат са отговорни за незаконното продаване на български паспорти на чужденци, съобщи свое разследване EURACTIV, предоставяйки пакет от документи, които изглежда потвърждават обвинението.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева (сега външен министър) и евродепутатът Андрей Ковачев (от партията ГЕРБ на Бойко Борисов) са хората на най-високи постове, обвинени в извършването на измама, която позволи на хиляди чужденци да получат български паспорти срещу пари, като с тези документи предлагат безвизови пътувания в целия ЕС, съобщава информаторът.

Тези твърдения бяха отправени към EURACTIV от лицето, подало сигнал – Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, орган, участващ в процеса на вземане на решения за предоставяне на българско гражданство на чужденци. Матева бе уволнена от Захариева през 2016 г., след като отказва да участва в измамата, разказва Матева.

Държавната агенция за българите в чужбина участва в огромен скандал след разкритията, че е издала фалшиви удостоверения от български произход, документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и документи за самоличност.

Няма агенция, няма проблем

Скандалът с паспортите срещу корупция може да свали правителството на Бойко Борисов. Ръководителят на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. А Харалампиев бе назначен по препоръка на ВМРО, партията на Каракачанов.

След като разследването на агенцията продължава, еквивалентът на приблизително 285 000 евро в брой бе открит в сейф, който принадлежи на Красимир Томов, главен секретар на тази институция. Томов е в ареста, заедно с Харалампиев и още двама служители, заподозрени в участие в организирана престъпна група.

В понеделник (26 ноември) Борисов изненадващо обяви, че Агенцията, която е инструмент за издаване на паспортите, ще бъде закрита. Борисов твърди, че има други институции, като министерството на правосъдието и вътрешните работи, които да изпълняват тази задача.

По-късно обаче в понеделник Каракачанов излезе със собствено предложението – вместо Агенция забългарите в чужбина, да бъде създадено миинстерство.

Нестабилна коалиция, тромави съюзници

Парламентарното мнозинство в парламента на Бойко Борисов зависи от коалицията му с Обединените патриоти: Атака на Волен Сидеров, Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов и ВМРО – политическа партия, която твърди, че е наследник на историческия вътрешен македонски революционер Организация. ВМРО се ръководи от Красимир Каракачанов. Когато правителството е създадено през май 2017 г., Симеонов и Каракачанов са назначени за заместник министър-председатели, а Сидеров става лидер на групата на Обединения патриот в Народното събрание. На 16 ноември Валери Симеонов подаде оставка като заместник министър-председател, след седмици улични протести от страна на майки на деца с увреждания, които той обиди, и които настояха той да напусне поста си.

Подалата сигналите Матева заяви пред EURACTIV, че основният източник на доходи за ВМРО, под ръководството на Каракачанов, е схемата за паспорти срещу пари, която по времето, когато тя е била в Съвета за гражданство. Тя споделя, че е казала на българската прокуратура, че Каракачанов е получил между 550 и 1500 евро за всеки македонски гражданин, получил български паспорт от тази измама. Броят на кандидатите на ден е бил 150-200, зоявила Матева пред прокуратурата.

Според измамната схема македонците плащат пари, за да получат фалшив сертификат от български произход. Матева се противопоставила на измамата и блокирала над 7000 заявленияц. Каракачанов (тогава в качеството си на председател на ВМРО) оказал натиск върху министъра на правосъдието Захариева да я уволни и да деблокира заявленията.

Матева заяви, че Каракачанов е под натиск от македонци, които са платили подкупи, но са с блокирани документи и си искат парите обратно.

Според Матева самата Захариева е била подложена на натиск от страна на Каракачанов и се е противопоставила в първоначално, докато евродепутатът Андрей Ковачев не организира среща на 3 юни 2016 г. с представители на българска неправителствена организация в Македония.

Оттогава Захариева направила завой, казва Матева, и настоява за задоволяване на политиката на Каракачанов да дава паспорти на клиентите си. В същото време Захариева полага усилия да премахне Матева от вземането на решения и скоро я изритва от поста.

Ковачев е виден български евродепутат, заместник-председател на групата на ЕНП.

Матева твърди, че е предоставила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в тази статия, не е разследван. Тя твърди, че отстраняването й и последователното игнориране на нейните свидетелски показания е част от коалиционното споразумение между Каракачанов и Борисов.

Европейската комисия критикува България за прекомерните правомощия на главния прокурор, над който няма институционален надзор. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се възприема като приятелски настроен към Борисов.

ЕURACTIV покани Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях. Захариева нарече изявлението на Матева „изненада“, защото твърди, че като ръководител тя винаги е предлагала „пълна подкрепа“. Захариева казва, че Матева отхвърлила предложението да назначи още пет служители и да въведе подобрения в Ай Ти системата.

Документите, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити „да спомогнат за работния поток“, насочени към посредници, които имат за цел да улеснят незаконното доставяне на сертификати, а не да подобрят ефикасността на процеса.

Ковачев също казва, че е изненадан от тълкуването на Матева за неговата роля. Евродепутатът заяви, че срещата, която е улеснил с българската неправителствена организация в Македония, има за цел да преодолее блокираните от нея кандидатури. По-специално, едно от заявленията се отнася до внука на историческа фигура и води до смущение. „Жалко, че тази тема се използва за политически обвинения и дивиденти“, коментира Ковачев.

Бившият посланик на България Велизар Енчев каза пред EURACTIV, че е изпратил писма до Комисията, включително до председателя Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и комисаря по правосъдието Вера Журова, като предостави подробности за измамата и поиска от изпълнителната власт на ЕС да предприеме действия. Енчев твърди, че ЕС не може даси обйрне главата в обратна посока, когато европейското гражданство се предоставя по криминален начин на хиляди чужденци, които плащат подкупи. Много от тях са арестувани в чужбина за престъпления.

Корупционната измама с български паспорти бе спомената накратко на стр. 19 от последния доклад на Комисията за напредъка в рамките на така наречения механизъм за сътрудничество и проверка

EURACTIV: Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев са отговорни за незаконното продаване на български паспорти на чужденци!

bnews.bg