FACEBOOK – РЕВНОСТНИ ТРУЖЕНИЦИ В ПОЛЕТО НА ГЛУПОСТТА

(По повод блокирането на публичната ми страница във Фейсбук и впоследствие премахването на текстове от нея)

„O, tempora, o, mores!“1 Седя и се чудя, защо човек се сърди, кога му речеш: магаре, свиня или вол; и не се сърди – дору още се радва, кога му речеш: пиленце, гълъбче, славейче, дори още котенце и теленце? Дали славеят принася повече полза в обществото на човеците, отколкото благородната свиня, тази производителна сила в природата на животните, на която само като погледне човек, наумява му нещо аристократическо, нещо възпитано и на дължина, и на широчина? Дали пилето има повече мозък, повече ум, отколкото почтеното магаре, този философ не само между животните, но и между човеците? Или пък гълъбът е по-непорочен и по-достоен в нещо от скопения вол, туй подобие на нашия търпелив народ? Но иди и речи такава дума на нашите, например (ний се с примери ще говорим) литератори, поети, вестникари, чорбаджии, учители и прочии раби божии, та виж какво ще ти се струпа на главата от сичките тези труженици в полето на глупостта.”

Христо Ботев – “[O, TEMPORA! O, MORES!]

Получих снощи следното уведомление:

„We Removed Something You Posted
Премахнахме публикацията, защото не следваше Стандартите на общността на Facebook:

Николай Ризов
НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО РАЗГРАБВАНЕ Обраха педалите набързо медалите. А на народа честито- парче отзад четвъртито! НИКОЛАЙ РИЗОВ

Николай Ризов
РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ Три вида власти- едни и същи педерасти! НИКОЛАЙ РИЗОВ

Николай Ризов
АКО ВЪЗКРЪСНЕ В ТОЗИ СВЯТ “ Не зная кой си и не искам да знам ти ли си, или си само негово подобие, но още утре ще те осъдя и ще те изгоря на кладата като най-опасния еретик и същият този народ, който днес целуваше нозете ти, още утре, щом дам знак, че се спусне да разпалва твоята клада, знаеш ли това?“ Ф.М.Достоевски – „Братя Карамазови” Ще Го приклещят вълчите ни нрави И ако малко нещо сгафи Ще Му се хвърли да Го сдави Тълпата гювендии и манафи… НИКОЛАЙ РИЗОВ provokativno.blogspot.com

––––-Please Review the Community Standards
Създадохме Стандартите на общността на Facebook, за да направим Facebook едно безопасно място, където хората да се свързват със света около тях.
Прочетете Стандартите на общността на Facebook, за да научите какви видове публикации са позволени във Facebook.
Запази
Learn how to remove something from your Timeline.”

Потърсих в мрежата въпросните Стандарти на общността на Facebook  и изрових следния текст – явно някакъв нeскопосан превод:

„ Уважавайте се помежду си, когато общувате тука. Докато ние насърчаваме обсъжданията на идеи, институции, събития и практики, то сериозно нарушение на нашите условия за ползване до даден индивид има, когато е заради раса, народност, национален корен, религия, пол, сексуална ориентация, инвалидност или болест.”

(Стандарти на общността във Facebook)

И започнах да размишлявам:

В трите мои публикации използвам думи,натоварени с експресивна функция,т.е.засилване на  въздействието върху мислите, чувствата и въображението на читателя като:ПЕДАЛИ,ПЕДЕРАСТИ,ГЮВЕНДИИ И МАНАФИ – явно това е засегнало някого и е изтълкувано като „нарушение на нашите условия за ползване ….когато е заради… сексуална ориентация…”.

Принуден съм да констатирам наличието на очеваден формален критерий,прилаган от Вас: ГЕЙ = ПЕДАЛ,ПЕДЕРАСТ,МАНАФ.Никъде не съм си позволил да засягам представителите на хомосексуалната общност.Човек може да е ГЕЙ – и да не е ПЕДЕРАСТ.И обратното – може да е ПЕДЕРАСТ – и да не е ГЕЙ!

Аналогията,която може да бъде направена в този случай е както при двойката СЕЛЯНИН – СЕЛЯНДУР: първото понятие е обективна неутрална характеристика за произход,второто негативна квалификация с експресивна функция спрямо лице или общност,които нямат нищо общо с първоспоменатото.Например:аз съм СЕЛЯНИН – но не съм СЕЛЯНДУР.Но някой може да е СЕЛЯНДУР – и да не е СЕЛЯНИН.

Или ПРОСТОДУШЕН – ПРОСТАК;РОМ – МАНГАЛ и други подобни.

Така че,ако обичате,по-внимателно с формалния  подход – защото възникват недоразумения.И Вие с благородни намерения се превръщате в неволни цензори и спирачка на свободното слово и дискусии – и по този начин влизате в явно противоречие със заявеното от Вас в Стандартите на общността на Facebook: „…ние насърчаваме обсъжданията на идеи, институции, събития и практики…”!

Инквизицията  и нацистите изгаряха книги и автори,комунистите забраняваха книги и репресираха творците – с цел да заглушат свободното слово.Не продължавайте тая мракобесна традиция под фалшив претекст – така наречения „език на омразата”:тъмни личности с тъмно минало и настояще и с нечиста съвест потриват доволно ръце и ви стискат палци – така пъклените им дела ще останат на тъмно!.

Не продължавайте тая традиция – защото свободата на словото е фундаментална ценност и един от гарантите за правовия ред в демократичните общества!  „В една свободна държава и езикът ти трябва да бъде свободен“(Еразъм Ротердамски).

Мисля си,че според Вашите формални критерии Facebook-обществото никога нямаше да разбере за съществуването на феноменалния български публицист Христо Ботев – защото веднага щеше да бъде блокиран заради „език на омразата” и неспазване на Стандартите на общността на Facebook.

НИКОЛАЙ РИЗОВ