Hяма как да се преборим с корупцията в съдебната власт, докато най- корумпираните са по върховете й

Малко инфо за Киро Канадеца. След толкова много години в професията станах жертва на „съдебна поръчка“. Скоро не ми се беше случвало – все пак съм известен юрист, бивш депутат, университетски преподавател… Нагло е!

На всеки адвокат му се е случвало да получи съдебно решение, което е точно обратното на доказателствата и закона. Ще кажете: съдиите също са хора и е човешко да допуснат грешка. По принцип е така, но не и когато съдията е с 20 годишен стаж точно в тази област. Не и когато цялата относима съдебна практика му е на един клик разстояние при съвременните информационни системи. Не и когато ВКС му написал тълкувателни решения по почти всички спорни въпроси.

Съгласен съм, че корупцията в съдебната власт като цяло намалява през годините, макар и т. нар. случайно разпределение да не важи за някои „специални клиенти“. Отделно, че в софийските съдилища повечето съдии са „командировани“ от председателя на съда и нали се сещате как реагират, когато той ги извика в кабинета си им казва: „Колега, има тук едно дело, на което ще ти помоля да обърнеш специално внимание…“ Дивашката корупция в съдилищата от 90-те години, когато всеки с пари си поръчваше съдебно решение, я няма вече.

В същото време всички знаят двете основни причини за сегашната корупция – 1.случайното разпределение и 2.командированите съдии. По тези проблеми се говори поне от 15 години и решаването им не е мръднало ни на йота. В ДАНС има цял отдел, който се занимава с борба с корупцията в съдебната власт. Аз не съм чул от там да е излязло дори едно разследване в тази насока.

Накратко: няма как да се преборим с корупцията в съдебната власт, докато най- корумпираните са по върховете й. Докато топ-корумпирани политици определят кои да са ръководителите на върховните съдилища и прокуратурата и докато спецслужбите са с вързани ръце и само имитират дейност.

Та така, Киро, така Канадец. Пък ти си приказвай за едни 20 души дето ги финансирала Русия…

Емил Василев