АЕЦ - пак в лоши ръце

https://svobodnoslovo.eu/komentar/aec-pak-v-loshi-race/26489 SvobodnoSlovo.eu
АЕЦ - пак в лоши ръце

Стремежът да се омаловажи повредата в 3-ти парогенератор на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и спирането на ядрената мощност до 26 декември, е коварен опит да се покрие управленски гаф в централата. А когато се прикрива един гаф с друг, белята започва да заплашва и националната сигурност.

Шести блок бе спрян в събота, на 10 декември, в опит да се отстрани повредата. И преди е имало пропуски и течове, в по-малки количества, но са били отстранявани при първото планово спиране за ремонт и презареждане. Въпросът е защо в конкретния случай това не стана по време на плановия ремонт през есента, когато въпросният теч в парогенератора е бил установен? Пропускът е бил забелязан в трети парогенератор още преди спирането през септември. Според източници от централата е било организирано търсене на пробива, но не са го намерили. Нехайство, граничещо с престъпление.

Неработещ блок през студения период на годината за период 10-20 дни означава следното:
- Недопроизведена енергия - 250-500 милиона киловатчаса и пропуснати финансови ползи;
- Загуби за българската икономика и бюджета - 150-300 милиона лева.
Ако прибавим и забавянето със седмица на пуска на 6-и блок след плановия ремонт, както и загуби от това в размер на 50-60 млн. лв., сумата рязко набъбва.

Но търсене на отговорност няма. Няма и да има. Защото в онзи момент шефът на централата Георги Кирков няма достъп до блока поради липса на допуск до секретен обект. Припомняме, че Кирков имаше проблем с допуска до класифицирана информация и секретни обекти, каквито представляват ядрените ни мощности по същество, а пък заместникът му, на който бе делегирал правата си, беше по едно време в дълъг болничен отпуск.

Нелепиците с кадровите рокади и политически назначения на служебния кабинет на Радев един път върнаха на хранилката отколешни лобита на едрия бизнес в централата. Но последствията от нехайното управление на АЕЦ-а може да са дълготрайни за държавата - дори тогава, когато ни от служебниците, ни от лобитата ще има и помен. И да се задейства прокуратурата след време, ще бъде твърде късно за наказателно преследване и съдебна отговорност. Защото игричките с АЕЦ "Козлодуй" може най-безславно да приключат още преди изтичащия й срок на годност.

автор:Нора Стоичкова

duma.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.