Ако приложим принципа на "Бръснача на Окъм" към нещата от живота, ще установим, че всичко е много, много просто

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ako-prilozhim-principa-na-brasnacha-na-okam-kam-neshtata-ot-zhivota-shte-ustanovim-che-vsichko-e-mnogo-mnogo-prosto/132429 SvobodnoSlovo.eu
Ако приложим принципа на "Бръснача на Окъм" към нещата от живота, ще установим, че всичко е много, много просто

Ако приложим принципа на "Бръснача на Окъм" към нещата от живота, ще установим, че всичко е много, много просто. Ама не чак толкова просто като нас.

Хората се разболяват. Те са част от природата. Те дишат въздух, пият вода, ядат храна. Ако въздухът, водата и храната са замърсени или направо отровни, човекът се разболява. Вместо да изчисти природата, човекът обаче произвежда все нови и нови химикали и вещества, които нарича лекарства и си въобразява, че ще реши проблема. Естествено, повечето лекарства имат странични ефекти, които също трябва да се лекуват с лекарства. И така до дупката метър на два.

Защо се налага да работим все повече и повече за едни и същи неща? Колкото повече се модернизира технологията и промишлеността, толкова повече се налага хората да работят от сутрин до вечер. Каква е ползата от парите, ако нямаш и един ден свободен да им се порадваш?

Защо си купуваме минерална вода /то колко е минерална и чиста е друг въпрос/, вместо да направим така, че от чешмите да тече чиста вода, годна за пиене? 

Защо не осъзнаваме стойността на парите? Всъщност тяхната стойност е в нашето съзнание. Ако погледнем парите, това са едни шарени хартийки. Махнете разплащателната система и какво имате? Хартийки, които не могат да се ядат, да се пият, не може да си направите подслон от тях. Хората забравиха, че зад парите трябва да има активи. И че са важни нещата, които се произвеждат, а не напечатаните хартийки, за които ни втълпяват, че са важните. 

Логиката някъде се губи. Урсузът фон дер Лайнен ни убеждава в зелената сделка и че трябва да пестим енергия и да не замърсяваме околната среда. И това всичкото докато джитка през ден с луксозен самолет, замърсяващ въздуха. Политиците ни убеждават колко много са направили за пенсионерите, като са дали на най-бедните добавки от 100 лева, без да казват, че това са пари, които им са джобни за един ден.

Унищожават земята под безучастните ни погледи. Има все повече и повече болести по растенията. Биопроизводството е в сферата на фантастиката. Вече почти не можеш да си запазиш семена и да ги посееш догодина, всичко е така направено, че да те задължи и за това производство да си зависим. 

Мислим, че изборите ще ни решат проблемите и ще има промяна. А не осъзнаваме, че когато побесняло куче е захапало кокал, никакви избори не могат да го накарат да го пусне. 

Нещата са прости. Но кукловодите усложняват всичко. За да не виждаме гората от дърветата, които са сложили пред нас....

Елена Гунчева-Гривова

5 Коментара

Нюз пейпър

преди 1 седмица

Това правило е наречено на името на Вилхелм от Окам или Уилям Окам (Wilhelm of Ockham, живял ок. 1280/1285–1349 г. Поне пишете правилно или ползвайте Уикипедия. Благодаря.

Коментирай

Млечин

преди 1 седмица

Мозъкът на тази женица кипи максимално....Драга,намери един студентски учебник по икономикс и го прощудирай внимателно.Не случайно,нямаш коментари от сериозни хора.Забрави Ротшилд и зидарите.Следващият път и Мъдреците от Сион.За заспиване-Даран Аджемоглу-Защо едни народи са богати,а други бедни.Под възглавницата и вечер като Библията,по две,по три станици.Има хора,които знаят как става,но ти не си от тях.

Коментирай

Хоуй

преди 1 седмица

Пак ли тази кукумявка,комуне,дърта перустия дава акъли и ръси мозъци

Коментирай

Хоуй

преди 1 седмица

Пак ли тази кукумявка,комуне,дърта перустия дава акъли и ръси мозъци

Коментирай

по актуален от всякога

преди 1 седмица

Народът -прост. Животът - тежък, скучен. Живот, без маска и без грим. Озъбено, свирепо куче.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.