"Болните" избиратели

https://svobodnoslovo.eu/komentar/bolnite-izbirateli/7051 SvobodnoSlovo.eu
"Болните" избиратели

Мнозинството българи не обръщат достатъчно внимание на здравето си, затова и твърде често стигат до лекар престъпно късно. Има обаче една по-особена "болест", която успешно разболява твърде много наши сънародници, без значение от социалния и икономическия им статус. Става въпрос за способността на българите да намират вратички за заобикаляне на правилата и спестяване на усилия за определени дейности. Умеем го, а и през последните десетина години ГЕРБ и сподвижниците им превърнаха това ако не в национална доктрина, то поне в държавна политика.

Тази "болест" има проявления и в изборния процес. На последния вот се появи ново течение в упражнението "Изиграй системата". Хора в определени райони внезапно, почти пандемично, се оказаха тежко болни. Заваляха ТЕЛК-ови решения, медицински бележки и някои кметове се скъсаха да откриват подвижни секции за гласуване. Бърз поглед на районите, в които трайните заболявания скочиха като зараза, повдига въпроса дали хората там не са "болни" с конкретна причина. По-точно - страх от машинния вот.

С извинение към хората, които наистина имат трудности в придвижването, но масовият ръст на "заболели" в малки населени места и райони със слабо образовано население е подозрителен.

Не, че има промяна в електоралните им нагласи, но дали изобщо щяха да отидат, че и да успеят да гласуват с машина, ако не бе възможността да пуснат гласа си както вече са научени? Да не говорим, че с мобилната урна е много по-лесно дадено движение или партия да си провери сметките за обещаните гласове.

По една или друга причина МВР най-сетне се разработи и се втурна да прави акции срещу купуването на гласове. Затова в много райони маргинализираните общности не отидоха на избори, някои дори си признаха, че тоя път нямало кой да им даде пари. Сега полицията атакува лихвари, магазини на вересия, а вече и кметове, заподозрени в търговия с гласове. Удари и по общини, разрешили неправомерно на "болни" да гласуват.

И се почна с плача и заплахите. По делата им ще ги познаете. Кой вие най-много срещу мерките на МВР? ГЕРБ и ДПС, защо ли? Депесари дори похвалиха кмет, който опитал да задържи униформен, чак призоваха хората да извършват "граждански арести", ако полицаите тръгнат много да си позволяват. ГЕРБ също подхванаха мантрата с лошото МВР, което тормози болните...

Бойко Рашков може да не е най-прекрасният министър, но все пак тръгна да разравя намирисващите на измама практики на окопалите се във властта. Нормално е да има вой срещу него. Неговата битка скоро ще приключи, въпросът е като избираме бъдещата власт, да го направим така, че войната с купуването на гласове и подмяната на обществената воля да не спира. Лечението на тази "болест" е демокрацията, а тя зависи от всички нас. И от гласа ни.

автор: Павлета Давидова

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.