БТВ разказва за трагедия в "дом" за възрастни хора, където баба е починала

https://svobodnoslovo.eu/komentar/btv-razkazva-za-tragediya-v-dom-za-vazrastni-hora-kadeto-baba-e-pochinala/116483 SvobodnoSlovo.eu
БТВ разказва за трагедия в "дом" за възрастни хора, където баба е починала

БТВ разказва за трагедия в "дом" за възрастни хора, където баба е починала. Синът на починала жена с деменция подал сигнал, защото бил потресен от състоянието на тялото.

Наистина селската къща с мръсен и разграден двор и неизмазани стени е символ на селската немотия и мърлящина, но досега никой не попита сина той с вързани очи ли е настанил там майка си или го е избрал по телефона и пратил майка си с такси или просто е намерил най-евтината услуга в България и си е отдъхнал, че тази непосилна грижа вече не на плещите му?

Тук не говорим за отлични на вид условия и лоша услуга, а за очевадна невъзможност селската къща да е място за какви да е хора. Тоест там не само този син, а явно десетки хора настаняват роднини с тежки проблеми с паметта и не се интересуват, че не става дума за грижа от никакъв вид. Та потрисането след смъртта е най-малкото цинично.

Сред огромните проблеми за възрастните хора с деменция в България е липсата на осигурителна готовност да се плаща за специализирана грижа, защото животът им, когато сами са опасни за себе си, може да продължи десетки години. Това дава поле на престъпници да взимат минимални цени (сравнено с истинските центрове) и безпомощните старци да умират в невъобразими мъки. 

Никой не попита сина на починалата женица колко пъти я е посетил и колко пъти е проверил в какви условия живее. Та преди бурното преследване на лелята-мошеничка, някой да попита близките как избраха точно това абсурдно и физически невъзможно място?

Лияна Панделиева

1 Коментара

Оле мале ?

преди 7 месеца

Жена на 94 г , с деменция и сто други болести - и е починала ???? Най вероятно синът ще иска парично обезщетение.....И е задължително близки да присъстват на настаняването и да подпишат сто документа...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.