Дами и господа, ДЕМОКРАЦИЯТА отново изнасили децата си!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/dami-i-gospoda-demokraciyata-otnovo-iznasili-decata-si/114173 SvobodnoSlovo.eu
Дами и господа, ДЕМОКРАЦИЯТА отново изнасили децата си!

Ще ВИ споделя нещо лично. Ще рискувам да ВИ се разкрия. 

Имах разговор. С млад мъж. Последно когато го видях беше на 5 г. и пееше под масата у дома защото се срамуваше от погледите ни. Сега е мъж, войн, не се събира под масата, но е с критично мислене и буден ум. 

Беше разочарован от моето отношение към протестите вчера

Беше въодушавен от масовостта и гражданската активност. 

Разбирам го! Познавам това чувство. Упойващо е!

Каза ми:

- Ако се замислим инструмента на обществото е протест, къде мирен къде не толкова (лично аз смятам че е време за немирните) Исканията са ясни, масовостта не е малка, силно се надявам да стане още по-голяма, за днес съм доволен, наистина не очаквах такъв резултат.

Не се поколебах да попаря ентусиазма му. Отвърнах:

- Протестите са инструмент на властта. Те винаги обслужват статуквото. Разбира се няма да се опитвам да те убеждавам, колко са безполезни за постигане на обществена трайна промяна. И този случай, беше добре употребен да пренасочи събраното напрежение в посока удобна тям. Да, хората трябва да са обществено активни, но трябва да са и политически и социално грамотни за да насочат гнева си в правилната за тях посока. 

Съжалявам да ти го кажа, но истината е, че поради надигащата се социална вълна на негодувание към съдбовни решения които се взимат в парламента и ще бъдат пагубни за суверенитета ни, умело вмъкнаха, преекспонираха и медийно употребиха клетото момиче, за да насочат недоволството в битов проблем, който невежия ни електорат веднага асоциира със себе си. Първично и първосигнално. Лично за мен, това е просто повод за социален анализ, който все повече затвърждава мнението ми, че единственото решение за БГ ще е някаква форма на диктат. 

Популиса е трагично лишен от правилно мислене. Нужна е корекция!

И ето, тук бях приятно изненадана. От правилния въпрос. Това е съществен момент в мисленето. Да имаш правилния ВЪПРОС. Тогава, търсиш и правилния отговор. 

- Кои са инструментите на обществото тогава? Как по дяволите да реагираме на това което се случва и не ни харесва? Да си пишем публикации в социалните мрежи? Или? Диктат казваш, кой и как ще го доведе? Как ще ни помогне диктата? 

Не ми отне дори минута за да отговоря съвсем убедено:

- Хората нямат инструмент, който да не може да бъде преодолян от статуквото. НЯМА ТАКЪВ. Ние, наистина сме едно голямо ОПГ, Всъщност за да съм честна с теб трябва да ти споделя , че никога нищо революционно в човешката история не е било плод на "народа". Нито една революция, нито една смяна на социалния модел, или на политически режим. Популиса винаги е бил подбутван на авансцената, а отзад играят чисто икономически интереси. Как би се случила диктатура ли? 

Както в момента всичко се случва, чрез преврат - хибрид... Разбира се ,това е само в моята глава. НО имаме нужда от РЕД ДИСЦИПЛИНА и КОРЕКЦИЯ на моралните ценности, за да можем да възпитаме онази нова обществена среда, която наистина ще е способна да употреби и развива демократично общество. Вероятно е, напълно да греша, разбира се... Споделям само свои си мисли... 

А ти, 🙂 прави това в което вярваш! Дори и да грешиш... Не е толкова съществено, стига грешките ти да са отчетени и анализирани. 

И си мисля за думите на Професора Вацев - по памет, той каза: "Ние упорито вървим назад. Към ИСТИНАТА!"

АЗ, която 25 години ритам за детската си мечта за нормалност, свобода, и справедливост - считайте ДЕМОКРАТ, поисках за децата си ДИКТАТ.  

Но знаете ли НЕ, не е НОРМАЛНО, някое човешко същество да причини подбни страдания на друго човешко същество. Бавно методично и мъчително. Това не е свобода! 

Има институция която трябва да го отчете и накаже - справедливо!

Но не, НЕ е нормално, когато институцията произнася "всичко е наред". Това не е справедливост. Не е свобода и НЕ е нормално. 

И тук стигаме до НАЙ - нормалния въпрос на Карбовски:

Къде са бащите на тия деца? - Заради ДЪЛГА им

Кой ще отмъсти за момичето? - Заради ЧЕСТТА и

ЩО за ДЕМОКРАЦИЯ без ДЪЛГ, без ЧЕСТ?

И се сещам за сутрешния глас на майката на потърпевшата, която изказа благодарност към тълпата за съпричастието... 

Но това което се заби съзнанието ми бяха последните и думи:

"Не знам, не знам, тя дума не е казала, не иска да слуша нито гледа, искам всичко да свърши! Много СМЕ уморени вече!"

Дами и господа, ДЕМОКРАЦИЯТА отново изнасили децата си!

Да живее ДИКТАТУРАТА!

Екатерина Димитрова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.