ДАВАШ ЛИ, ДАВАШ…

https://svobodnoslovo.eu/komentar/davash-li-davash/123295 SvobodnoSlovo.eu
ДАВАШ ЛИ, ДАВАШ…

ДАВАШ ЛИ, ДАВАШ…

Има една песен за Балканджи Йово. Същият този Балканджи Йово останал без ръце, без крака и без очи, но не дал „хубава Яна на турска вяра“. 
Хубавата Яна му я взели и в края на песента той не може да помръдне, а Яна изчезва някъде в небитието. Или може би тръгва към другия си живот? 
Чувал съм да казват, че това не било точно народна песен, дори се говори, че Пенчо Славейков се е намесил в тази балада. 

Мисля си – като е останал без ръце, без крака и без очи, какво ли си е мислел Балканджи Йово, докато му изтича кръвта. Нямам идея, дори не знам дали изобщо си е мислел нещо, или смазан от болка – и душевна, и физическа, просто е попивал с кръвта си в земята. 
Такива работи ми се въртят в главата, като гледам как секат с модерните брадви, наречени флексове, тялото на един паметник. Отрязаха му на съветския войник ръката и заедно с шмайзера тази ръка легна на земята. После му махнаха главата. После българската майка с детето – и тя легна на земята. И над върха на паметника грейна едно ослепително слънце. Едни щастливи гълъби – освободени и радостни, плуваха в синьото небе. 

Някои хора се радваха или се преструваха, че се радват. А други – като мене, някъде в Балкана, тръгнаха към селските гробища. Като видях как паметникът слиза на земята, аз тръгнах към гробището, където е погребан убитият ми дядо. Дядо ми Никола е убит при Страцин във Втората световна война. И в тоя посечен паметник – говоря за паметника на Съветската армия в София, сигурно има и една прашинка бронз, и една капка кръв, оставени и от него. 
Гробът на дядо е потъмнял, буквите трудно се виждат, малко мъх има и аз трих с една телена четка и буквите, и мъха, трих и исках да забравя какво се случва в момента. 

Велики смелчаци са днешните наши управляващи. Старозаветният Давид е истинско джудже пред тях. Те, милите, днес победиха Съветската армия с флексове. О, ако това беше някога, те с картечници щяха да я спрат. Тая Червена армия, която спря чак в Берлин. 
Голям грях пада върху съвестта на тези, които режат паметници, сякаш са боклуци за скрап. 
Който реже паметниците за скрап, е направен не от кал и дух божий, а от скрап – от злоба и от безсилие. 

Този паметник, който изчезва днес парче по парче, подобно труп на животно в кланица, тепърва ще се връща в гузните съвести на тези, които днес с флекс в ръка са се запътили към бъдещето. 
Внимавайте много, скъпи резачи и убийци на паметници – внимавайте много да не си порежете пръстите. 

А утре сутринта ще отида пак на гроба на дядо, за да сложа нов здравец, защото старият е поизсъхнал. И ако мога да намеря някъде в телефона си песента за Балканджи Йово, ще му я пусна.

Николай Милчев

20 Коментара

Стефан Генов

преди 4 месеца

Браво Николай, Много МЪДРО и Много ТЪЖНО! Благодаря от ДУША и СЪРЦЕ!

Коментирай

Божидар Николов

преди 4 месеца

Чудесно, дълбок поклон!

Коментирай

Али Баба

преди 4 месеца

Много хубав анализ на г-н Милчев! Не мога да ги разбера тия евроатлантици. Като не си харесваш народа, като не си тачиш историята, като си избран с едни 7-8 %, що щеш в България? Отивайте си във великите демокрации да си изповядвате ценностите. Нищо не са построили, но вече рушат...

Коментирай

Почит

преди 4 месеца

Ще бъда и аз мислено с вас при дядо Никола. Сега за мерзавците не искам да говоря, няма да цапаме паметта му.

Коментирай

Майна

преди 4 месеца

Поклон за написаното! Поклон пред дедите ни! Никой и нищо не може да отреже българското, което ни предадоха с гените си! Позорът е за организмите родени в България!

Коментирай

Владимир Терзиев

преди 4 месеца

Браво на достойните българи, милеещи за паметника, за историята, за паметта, за саможертвата.

Коментирай

Мишок

преди 4 месеца

Единственото решение да се оправим е да спазваме десетте божи заповеди.Нашите управляващи са нарушили всичките.Кирчо лъже и пожела жената на Миро,краде като за последно,а за Бойко нямам думи,сигурно е в будна кома.

Коментирай

Българофил

преди 4 месеца

"Те, милите, днес победиха Съветската армия с флексове. О, ако това беше някога, те с картечници щяха да я спрат". Някога генерал Колев не само ги е спрял,ами ги е накарал да бягат от Добруджа като бити пед******расти..

Коментирай

българофил=на ЛАЙНОФИЛ!!!

преди 4 месеца

беZ КОМЕНТАР!!!

Коментирай

българофил=на ЛАЙНОФИЛ!!!

преди 4 месеца

беZ КОМЕНТАР!!!

Коментирай

Кольо

преди 4 месеца

Поетеее,Поете! Много жалко, че има все още хора като теб в тази държава. С все още отворени очи,ама слепи! И все пак да почива в мир дядо ти.

Коментирай

Гуна Драгийска

преди 4 месеца

На гробища не се поставя здравец.Грешно е. Здравецът е за здраве.

Коментирай

Uliana123446

преди 4 месеца

Дали дядото щеще да одобри действията на окопаторите.

Коментирай

Ники

преди 4 месеца

Uliana123446 ,благодарение на тези "окопатори" както ти си написала я има днешна България. Изразът ти потвърждава твоята безпросветност и историческо невежество. Не ми отговаряй! С историк не се спори на тема история.

Коментирай

Ники

преди 4 месеца

Градски, тъжно е това, което се случва. Тая надежда, че ъглошлифовъчната машина/ флекс/ не е произведена в нашия град. Но като знам какво беше качеството на машините ,които се произвеждаха до преди няколко години съм убеден , че поне още десетилетие те ще са в употреба. Не е ясно дали машината не е била Елпромска. Никой не ни пречи да се утешаваме , че е чуждоземска. А моят дядо е преживял и Страцин и Стражин и Куманово , бил е и на Косово поле и се е върнал жив.А мен днес ме е срам! Срам ме е! Един ден като отида горе как ще му кажа, че просрахме велика държава, че допуснахме еничари да разкостват и паметниците и родината ни?

Коментирай

Павлина

преди 4 месеца

Който е гледал марша на Безсмъртния полк на Червения площад в Москва, с който всяка година руснаците отдават почит на загиналите си войници, във Втората световна война, знае че с нарязването на скулптурните фигури от паметника на Съветската армия нашите безродници "уцелиха Русия в сърцето". Това Русия никога няма да прости. Тази страна покри с кръвта на 27 млн свои чеда земята на Европа, за да я освободи от фашизма; Паметници на благодарност за освобождението от фашизма има в почти всички европейски държави. Само българите се оказаха варвари и талибани. Бог да ни е на помощ с тези еничари, които унищожават страната ни.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.