Докога? Гербаджии кацнаха във Фонда на фондовете със 7000 лв. заплата (ВИЗИТКА + СНИМКИ)

Хора с политическа окраска се уредиха с хубави постове във фонда

https://svobodnoslovo.eu/komentar/dokoga-gerbadzhii-kacnaha-vav-fonda-na-fondovete-sas-7000-lv-zaplata-vizitka-snimki/110552 SvobodnoSlovo.eu
Докога? Гербаджии кацнаха във Фонда на фондовете със 7000 лв. заплата (ВИЗИТКА + СНИМКИ)

Хора с политическа окраска се уредиха с хубави постове във фонда

Фондът на фондовете има нов надзорен и управителен съвет, като след провеждането на конкурс част от досегашното ръководство остава, но има и поредни промени с калинка на ГЕРБ. За последно рокади имаше през есента на 2022 г., когато служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев промени структурата от едностепенна в двустепенна и подмени състава.

Сред попълненията личат две имена с политическа окраска. Бившият управител на НОИ и социален министър Бисер Петков, който водеше социалната политика на третия кабинет на Бойко Борисов влиза в управителния съвет. Бившият заместник-министър на отбраната Александър Петков, който бе част от служебните кабинети на Румен Радев през 2021 г. и остана в правителството на Кирил Петков, влиза в надзорния съвет, пише „Капитал“.

Според информация на Narod.bg извън задачата на разпределят 1 милиард и 300 милиона лева европейски пари за инвестиции, поредните бели якички ще получават възнаграждение от 7000 лева на месец без бонусите – заплата, за която българинът може само да мечтае.

В новите съвети влизат по трима души, като надзорният се назначава директно от министерството, а той на свой ред избира управителния. Двете конкурсни процедури обаче практически се движеха паралелно, като официално засега са обявени само назначенията в надзора, а имената на управителите са сведени до инициали.

Другите двама надзорници, Николай Генчев и Николай Марков, остават на постовете си. Те бяха назначени като временни надзорници през ноември, а сега след представени концепции и интервю са избрани и като постоянни. В управителния съвет пък влизат още Виктория Христова, която е дългогодишен служител на фонда, както и Павел Лисев, който и досега заемаше поста.

През следващите години новите надзорници и управители трябва да разпределят общо 1.3 млрд. лв. европейски пари за дялови инвестиции и банкови гаранции.

В надзора: опит, но какъв

Най-много внимание привлича новото име в новия надзор: бившият заместник-министър на отбраната Александър Петков. Той бе назначен за такъв от Румен Радев при първото служебно правителство на Стефан Янев през 2021 г. и остава до май 2022 г., когато е уволнен от тогавашния премиер Кирил Петков. Това стана близо три месеца след като Петков се раздели и със самия Янев, който първоначално беше военен министър в неговия кабинет. В прессъобщението на МИР той е представен като човек с „дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите“. Това по същество е така, но полезността на опита е, меко казано, спорен.

Александър Петков е заместник-министър на отбраната по време на служебните правителства, назначени от Румен Радев през 2021 г. Впоследствие остава на поста и като заместник на Стефан Янев, преди да бъде освободен от Кирил Петков през май 2022 г. Той влиза в новия надзорен съвет на фонда Източник: Министерски съвет

В биографията на Петков се виждат различни позиции в доста фирми, като някои от тях могат да се определят като репутационно проблемни. Например между 2017 и 2020 г. той е бил директор за връзки с инвеститорите в „Кепитъл Консепт Лимитед“ – дружество, което трябваше да строи увеселителен мегакомплекс първо в Мусачево, а после до Кътина.

В това време, чрез изкуствено завишаване на цената на акциите си, „Кепитъл Консепт Лимитед“ имаше огромна пазарна капитализация на борсата. В един момент тя надминаваше 17 млрд. лв., близо двойно на всички останали фирми на борсата, взети заедно.

И макар да няма нито хотели, нито голф игрище, нито огромни езера и фонтани, заради вложенията си в проекта български паспорти получават десетки инвеститори, предимно от Китай. Между 2012 и 2016 г. е директор за връзки с инвеститорите и в „НУРТС България“, което по това време е част от корпоративната империя на КТБ.

За кратко през 2017 г. (отново при Стефан Янев като служебен министър) Петков е управител и на държавното дружество „Снабдяване и търговия“ към Министерството на отбраната.

Реклама

По-ранната визитка на Петков също не е особено впечатляваща. През 1999 г. Комисията по ценни книжа и фондовите борси отнема разрешителното за инвестиционна дейност на „Улпия секюритис“, където Петков е бил брокер, а впоследствие и изпълнителен директор.

Другите двама членове на надзорния съвет са с по-свежи визитки. Николай Генчев е бивш изпълнителен директор на българския офис на застрахователя UNIQA между 2009 и 2020 г., след което между 2021 и 2022 г. управлява регионалния бизнес на групата за Югоизточна Европа. Ментор е в две програми за млади предприемачи – Teenovator и Mentor the Young, както и част от борда на директорите на финтеха Paynetics.

Николай Марков от своя страна е бил директор на българския офис на счетоводната Ernst&Young между 2002 и 2014 г., след което съосновава дружествата „Дил Венчърс“ и „Дил Аналитикс“. През „Дил венчърс“ работят две консултантски компании, Dill Ventures и Dill Advisory, а през „Дил аналитикс“ – платформата за автоматизирани оценителски модели ValueRepublic и услугата за финансови анализи CFO.tools.

Според информация на „Капитал“ в миналото двамата са били колеги на Пулев, който също е работил в Ernst&Young.

В управата: бивш министър и вътрешни лица

Най-известното име в новия управителен съвет е на Бисер Петков. През 2002 г. той оглавява Държавната комисия за осигурителен надзор, а след създаването на Комисиятата за финансов надзор през 2003 г., която поема функциите й, той става неин зам.-председател с ресор осигурителен надзор до 2009 г. От 2011 до 2017 г., е управител на Националния осигурителен институт (НОИ), а след това става социален министър в периода 2017 до 2019 г., т.е. първата половина от третия мандат на Бойко Борисов.

Бисер Петков е бивш социален министър в третия кабинет на Бойко Борисов, като ръководи социалната политика между 2017 и 2019 г. Подава оставка през 2018 г., но не е приета, само за да му бъде поискана година по-късно. Сега влиза в управителния съвет на Фонда на фондовете Източник: Министерски съвет

Петков си тръгва през 2019 г., но първоначално подава оставка още през 2018 г., на фона на протести от страна на майките на деца с увреждания. Впоследствие Борисов отхвърли оставката на Петков, само за да я поиска година по-късно след митинг на КТ „Подкрепа“ по отношение на болничните, а постът беше поверен на одиозната Деница Сачева от ГЕРБ. Бисер Петков се ползва с добро име на експерт в пенсионното осигуряване, което обаче е напълно различна сфера от дяловите инвестиции и другите инструменти за финансиране на стартъпи.

Другите две имена са по-малко известни и могат да се приемат за вътрешни кадри. Виктория Христова досега е била директор по управление на риска и отчетната дейност, като е част от Фонда на фондовете от средата на 2019 г. насам – по времето на шайката ГЕРБ, а преди това в продължение на девет години е работила в Пощенска банка.

Последният представител на новия управителен съвет е нов-стар: Павел Лисев бе назначен като временно изпълняващ длъжността през ноември 2022 г., след като служебният министър Александър Пулев вече бе обявил, че променя структурата на фонда на двустепенна.

Това е поредна смяна на ръководството на институцията, която идва и след поредна промяна на структурата му. Преди промените на Пулев такива бяха направени и от Асен Василев, още от времето на служебен министър на финансите. Идеята на Василев беше да опрости взимането на решения във фонда.

Последното решение на Пулев за връщане на двустепенната система бе критикувано от предприемаческата и фондова екосистема в страната. То бе разтълкувано и като авариен начин да се смени цялото ръководство на фонда, чийто мандат не беше изтекъл.

Фондът на фондовете скоро трябва да започне да разпределя 1.26 млрд. лв. по новата програма „Конкурентност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Голяма част от парите ще идат за фондове за дялово инвестиране в стартъпи и пораснали компании, като според информация на „Капитал“ целта при разпределянето ще бъде фондовете да са по-големи, с минимален размер от 30 млн. евро.

Източник: narod.bg

 

1 Коментара

ввввиви

преди 10 месеца

Грозни му...три, оплетени като черва! Днешната партийна номенклатура слага в джоб кадрите от преди 89-та година! Няма спасение!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.