Ексклузивно в “Свободно слово”! Енергетици и миньори от “Топлофикация Перник” на мирен протест срещу териториалните планове: Българите не заслужават да останат без парно и топла вода! Управляващите вървят срещу народа! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-energetici-i-minyori-ot-toplofikaciya-pernik-na-miren-protest-sreshtu-teritorialnite-planove-balgarite-ne-zasluzhavat-da-ostanat-bez-parno-i-topla-voda-upr/118625 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Енергетици и миньори от “Топлофикация Перник” на мирен протест срещу териториалните планове: Българите не заслужават да останат без парно и топла вода!  Управляващите вървят срещу народа! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Изпълнителният директор Чавдар Стойнев призова властта: Не закривайте с лека ръка създаденото в продължение на десетки години. Не закривайте българската икономика!

“Тук сме за да призовем въглищните централи да запазят производството си, а ние - нашата работа. Искаме да се изтеглят териториалните планове! Събрали сме се в подкрепа на колегите си миньори и енергетици от другите региони”.  

Така стотиците заети в “Топлофикация Перник” АД посрещнаха журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, които пристигнаха в миньорския град за да чуят болката на местните хора и да предоставят трибуна на справедливите им искания за работа, бъдеще и енергийна независимост на страната. 

“Топлофикация Перник” е основният поминък на перничани, а откакто другият промишлен гигант в региона - “Стомана”, затвори врати, в ТЕЦ-а работи голяма част от младото население на града и областта. При едно закриване на централата, каквото настоящите Териториални планове предвиждат в обозримо бъдеще, тези хора отиват на улицата. В прекия смисъл на тази дума.

Докато властта пресмята кога да сложи катинар на ТЕЦ-овете, “Топлофикация Перник” реализира мащабна инвестиционна програма в размер на 18 млн.лв., разказа изпълнителният директор Чавдар Стойнев, който също беше излязъл на протест солидарно с хората си. Огромното вложение е в нови мощности, които са на природен газ. По експертни оценки, реализацията на тази инвестиция ще отнеме около три години, в най-добрият случай. Закупени са още два когенератора, които предстои да бъдат инсталирани към днешна дата, на етап 90% завършеност, но няма как толкова бързо да се замени мощността, уточни той. За негово и на стотиците енергетици и миньори съжаление, в Плана никъде не се насърчава инсталиране на ново съоръжение на природен газ. Компенсации също не се предвиждат, т.к такива са предвидени само за малките и средни фирми, а по смисъла на закона, “Топлофикация Перник” АД се води голямо предприятие.

Ето защо, на 12 октомври т.г енергетиците и миньорите на Перник организираха мирно шествие пред работното си място, в подкрепа на колегите от цялата страна. Подобни “бдения” в защита на българската енергетика и националния суверенитет се проведоха в множество точки на страната. На митинг излязоха и столичани в т.нар. “триъгълник на властта” между Министерски съвет, президентството и Народното събрание. 

“Работя “Топлофикация Перник” от над 25 години, а всеки ден тук наемаме млади хора. Не ми се иска да остават без работа заради неразбориите с плановете за възстановяване. Перничани, а и всички българи не заслужават да останат без парно и топла вода”, емоционално се обърна към управляващите служител в пернишкия ТЕЦ.

“Никой не дойде да обясни като хората. Пристигна г-н министърът, два часа говори глупости и нищо не каза. Нашето искане е да се запазят централите, да се стабилизира енергетиката, ако трябва да ни се помогне да се направят някакви инвестиции, с които да се подобри производството за да можем да работим спокойно”, подкрепи го и негова колежка.

“Толкова хора - 500 човека, какво ще правят? Те искат да работят за държавата, за себе си и за семействата си. Вместо да се борим с инфлацията и с решенията на ЕС, които са неразумни, ние се борим против българския народ”, разгневи се дългогодишен служител на предприятието.

“В Германия наново разкриват ТЕЦ-овете, борят се хората. Цените станаха ужасни за последните една-две години. Освен войната в Украйна, с тези безумия с газа, това е невероятна глупост”, обобщи друг служител на пернишката Топлофикация и призова управляващите за повече разум и държавническо мислене.

След като чухме болките на местните хора, заети в енергийния сектор, изпълнителният директор Чавдар Стойнев застана пред микрофона на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, в ексклузивно интервю за “Свободно слово”. Докато отговаряше на въпросите ни, той ни разведе из предприятието за да ни покаже на какви мащабни и жизнено важни за енергийната сигурност на страната инвестиции правителството се готви да сложи кръст. Ето какво каза той:


Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на “Топлофикация Перник” АД: 

Ако допуснем да се затворят централите, България ще се превърне във вносител на електроенергия

За ясна “пътна карта” и срок на работа до 2050 г. за ТЕЦ-овете се обяви той.

- Г-н Стойнев, тук сме за да чуем гласа на работещите в “Топлофикация Перник”. Свидетели бяхме на тежки преговори, видяхме блокади и различни искания. Какво е решението според Вас?
- Моето мнение е, че трябва да има начертан план, по който да върви българската енергетика, т.к в Плана за възстановяване и устойчивост няма нищо ясно и точно написано. Има пожелателни неща, които няма как да се приемат от нас, че ще бъдат изпълнени, а също и кога ще бъдат изпълнени.

- Функциите на “Топлофикация Перник” не само, че не затихват, както каза един министър, а точно обратното - от това, което виждаме, Вие имате капацитет да поемете още по-голям обем работа.
- Инвестираме в нови мощности, които са на природен газ, като реализацията на тази инвестиция отнема около три години, в най-добрият случай.

- Как така Вашите планове са разчетени за години напред, а държавата е в състояние да приключи цял един сектор “от днес за вчера”?
- За мен не е нормално да не ни се отпуска време, т.к инвестициите не спират. Имаме още два когенератора, които са закупени и предстои да бъдат инсталирани към днешна дата, на етап 90% завършеност, но няма как да заменим толкова бързо мощността. Също искам да кажа, че в Плана никъде не се насърчава инсталиране на ново съоръжение на природен газ. Няма как да се привлече голям инвеститор, който да пусне в експлоатация голяма мощност, т.к няма яснота какво ще се случи след няколко години.

- При тази несигурност кой би инвестирал?
- Според мен никой!

- До какво ще доведе затварянето на въглищните централи и целият териториален план? Компенсациите в замяна на какво са всъщност, след като ние се отказваме дори от остатъците от енергетиката си?
- Към момента няма алтернатива, която да замести въглищните централи. Има проекти, по които се работи, но те са малки, няма как да поемат цялата тази енергия, която се произвежда в момента. Ето - това, което виждате, са топлообменници, които служат за да се отнеме топлината от работата на двигателя. Има нови мрежови помпи, които да топлоснабдяват абонатите. Това, което виждате, е единият от когенераторите. Той представлява двигател с вътрешно горене, изцяло работещ на газ.

- Как гледате Вие на това, че в цяла Западна Европа, и по-специално в Германия, хората си отвориха отново въглищните централи? Онези страни, които се съгласяват с Плана, пък откриват ядрени мощности, а ние тук напротив - фотоволтаични паркове?
- Хората в Европа искат да запазят своята вече създадена икономика, а не с лека ръка да я закрият и да станат зависими от външни фактори. От износител - да се превърнат във вносител. При нас се лансира намаляването на природния газ, т.к той е външно за България гориво, т.е все още е вносно. Ако допуснем да се затворят централите, се превръщаме във вносител и на електроенергия. 

- И всички тези машини и съоръжения, които ни показвате, ще се сменят с фотоволтаични паркове, така ли да разбирам?
- Тези машини работят денонощно. Не мога да кажа същото за фотоволтаичния парк.

- Кога Вашите искания ще се смятат за изпълнени? Когато гарантирано запазите работните си места до 2038 г. или изобщо искате този План да се преразгледа, както стана в Германия?
- На мен ми се иска да се преразгледа и да се даде ясна карта, по която да се работи до 2050 г., както беше в един от първоначалните варианти. 2038 г. не е прекалено кратко, но годината не е и много далечна за изграждате на нови мощности. Едно въвеждане в експлоатация на нова мощност изисква години, освен финансирането.

- На каква стойност възлиза тази цялата инвестиция, която правите тук?
- Към момента гони 18 млн.лв.

- 18 милиона и нищо предвидено като компенсация?
- Не.

- Аз днес си поговорих доста с хората. Вярвате ли изобщо в това предложение 36 заплати да бъдат изплатени на работниците и те да бъдат преназначавани на други места. Това изглежда ли изобщо реалистично?
- Нека да уточним, че се говори за “до 36 заплати” като никъде няма критерий, по който ще бъдат давани - дали една, дали тридесет и шест. Също така хората дълги години са работили в тази сфера и не виждам в коя друга могат да бъдат преквалифицирани, освен в тая, която не изисква много знания и умения.

- Компенсация за работниците - добре. Но за предприятието? За такъв тип инвестиция ще бъдете ли компенсирани?
- За предприятие като нашето, което се води голямо, няма предвидени никакви средства за компенсация. Единствените средства, които са предвидени, са за малки и средни предприятия, като пак казвам - не се насърчава производство от природен газ. 

- Какво бихте казали на политиците, ако могат сега да Ви чуят и на нашите управляващи?
- Бих им казал - не закривайте с лека ръка създаденото в продължение на десетки години. Не закривайте българската икономика. 

Какво още казаха Чавдар Стойнев и колегите му, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.