Експертен кабинет ни извади от Голямата депресия

https://svobodnoslovo.eu/komentar/eksperten-kabinet-ni-izvadi-ot-golyamata-depresiya/136221 SvobodnoSlovo.eu
Експертен кабинет ни извади от Голямата депресия

Преди девет десетилетия страната е затънала в блато като сегашното

Средната заплата става 2500 лева, пенсията гони 1400 лева, хлябът е евтин

Експертният кабинет е най-доброто лекарство срещу политическата и икономическата криза. Преди девет десетилетия страната е затънала в блато като сегашното.

Дори по-дълбоко, защото сме в Голямата депресия. По целия свят фондовите борси се сриват, банките фалират, промишлеността е на колене. Безработицата оставя милиони без препитание.

У нас на власт е Народният блок, коалиция от пет партии, доминирани от Демократическата.

"При управлението на Народния блок (1931–1934) – сочи проф. Тодор Галунов, – партийно-партизанските политически страсти и корупцията достигат апогея си в новата ни история. Процесът на раздробяване на партиите тече с пълна сила. Появяват се много дребни формации, постоянно враждуващи помежду си и намиращи смисъла на съществуването си единствено в собственото си противопоставяне. Това дава "храна" на редица обществени дейци да поставят под съмнение ползотворната роля на партиите в политическата система."

И ето че на 19 май 1934 г. родината осъмва с манифест за преврат. Разлепен по градове и села, площади и мегдани. Народът се тълпи и чете:

БЪЛГАРИ!
Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата и народното стопанство. Последвалата от това морално-политическа криза рискуваше да се обърне в държавна. Последният изход от това състояние е днешната гавра на партийните хора с народ и държава. Това състояние не позволява да се създаде една стабилна и творческа власт. Партийните и лични разпри не дадоха възможност не само да се разрешат, но и да се поставят държавните и стопански въпроси. Всичко това наложи партийната власт да бъде заменена с непартийна – национална власт.

Автор на преврата е Военният съюз в съдружие с политическия кръг "Звено". Деветнайсетомайците разпускат Народното събрание и забраняват всички партии плюс ВМРО. Имуществото им е конфискувано в полза на държавата.

Кимон Георгиев оглавява служебно правителство. Той е специалист по превратите. Участва в Деветоюнския през 1923 г., по-късно и в Деветосептемврийския през 1944 г. Премиерът поверява двете най-важни министерства на вещи експерти. Портфейлът на финансите връчва на Петър Тодоров, икономиката отива при Коста Бояджиев. Тодоров е германски възпитаник, а Бояджиев с диплома от Белгия. Този екип започва да дърпа страната от пропастта.

Най-важната стъпка е реставрирането на стопанските връзки със Съветския съюз. Основана е българо-съветска камара, която съживява търговските отношения. Успехът е постигнат благодарение на това, че няма парламент, разделен на русофили и русофоби. Няма фанатици, които се надвикват със "за" и "против", насъсквани от политическите си пристрастия.
Събирателни дружества за експлоатация на властта, нарича партиите водачът на "Звено" Димо Казасов. Той е побратим на Кимон Георгиев от Деветоюнския преврат. "Активното ядро на буржоазните партии бе съставено от службогонци, които през деня мечтаеха за властта, а през нощта сънуваха, че сменят гладните години със сити", описва Казасов някогашната реалност, която е близнак на днешната.

"Градският лумпен – продължава той, – с оръфани дрехи и кърпени обуща, следваше като домашно куче местния партиен водач и със зяпнали уста гълташе неговите думи като някакво си дошло "свише" откровение. Преливането на членове от една буржоазна партия в друга беше постоянно явление. Когато дадена буржоазна партия идваше на власт, към нея от всички партии се стичаха тъмните отряди на службогонската и хищническата армия. Тя бързо затлъстяваше на власт и също тъй бързо изпостеляваше в опозиция."

"Буржоазните партии от тая епоха не бяха нещо друго освен събирателни дружества за експлоатация на властта", заключава звенарят.

Според Димо Казасов Народното събрание е празна говорилня. Той разказва за един словесен дуел между демократа Михаил Такев и народняка Теодор Теодоров. Такев се изправил на трибуната и говорил четири часа. Теодоров му го върнал тъпкано с осемчасова реч. Понеже го прекъсвали, заплашил, че ще говори два дни.

"Ако Теодор Теодоров говори два дни, аз ще говоря четири дни!", обявил докаченият Михаил Такев.

Тази вятърничава мелница е спряна. Законодателството се упражнява от Министерския съвет, който разглежда законопроектите на три четения и ги представя за утвърждаване на царя. Борис ІІІ топи перо в мастилницата и парафира. След обнародване в "Държавен вестник" съответният документ отива в коридорите на изпълнителната власт. Кратко, ясно и точно. Без ялови дебати, които преливат пустото в празното.

Така до 1939 г. работят шест безпартийни експертни кабинета. Не само излизаме от Голямата депресия, но жизненият стандарт на българина става един от най-високите в предвоенна Европа.

Средната заплата е 2500 лева, пенсията гони 1400 лева. Хлябът е евтин. През 1938 г. на всеки се падат по 280 килограма пшеница. За Румъния тази цифра е 245, за Югославия 197, а за Гърция едва 142.

Вецовете и тецовете са малки, но много ефективни. Произвеждат 266 милиона киловат часа електроенергия, значително постижение в ония години. Електромерите са внос от Германия и не допускат грешки. В аналите на електроразпределението няма регистрирано оплакване от потребител.

Аз не проповядвам насилническото завземане на властта. Още повече, че сега не можем да се страхуваме от преврат, защото нямаме армия. Шепа платени наемници маршируват по парадите. А превратите се правят от войската.

Експертно правителство обаче може да ни извади от домашната Голяма депресия. Ония, които ни вкараха в блатото, да се евакуират. Съдбините на отечество да поемат политически необременени люде. На които им "сече пипето", както казва мъдрият български народ.

Автор: Росен Тахов

trud.bg

4 Коментара

Emigrant

2 months before

Трябва да се изучава историята. Но не знам в сегашния парламент дали поне половината са я чели. Че няма да направят експертен кабинет, е повече от ясно. Може да го нарекат така, но каквото каже посолството, това ще е. Агонията трябва да продължи поне до избора на новия президент на САЩ. От там нататък още не се знае. Може и да стане по-лошо. Единственото, което не трябва да става - да ни вкарат във война. Който от депутатите и министрите иска да помага на Украйна, да отива доброволец на фронта. Да даде личен пример.

Коментирай

Emigrant

2 months before

Трябва да се изучава историята. Но не знам в сегашния парламент дали поне половината са я чели. Че няма да направят експертен кабинет, е повече от ясно. Може да го нарекат така, но каквото каже посолството, това ще е. Агонията трябва да продължи поне до избора на новия президент на САЩ. От там нататък още не се знае. Може и да стане по-лошо. Единственото, което не трябва да става - да ни вкарат във война. Който от депутатите и министрите иска да помага на Украйна, да отива доброволец на фронта. Да даде личен пример.

Коментирай

Генчо Гунчев

2 months before

Съгласен съм, но при едно условие: Да не слагате каруцата пред коня! Т.е. съгласен съм за "експертен кабинет", но първо да е ПРЕВРАТА! И по възможност с кръвчица - пусната от отрепките на последните 33 години. А, не ибрикчиите на Тиквата и Пеевски да ги закичим с тебели "експерти", а ония двамата да стоят като Борис и Кирил от страни и да потриват доволно ръце!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.