Европа на две скорости - едната се бори срещу Русия, другата пречи на борбата срещу Русия за да се бори с климата

https://svobodnoslovo.eu/komentar/evropa-na-dve-skorosti-ednata-se-bori-sreshtu-rusiya-drugata-prechi-na-borbata-sreshtu-rusiya-za-da-se-bori-s-klimata/128133 SvobodnoSlovo.eu
Европа на две скорости - едната се бори срещу Русия, другата пречи на борбата срещу Русия за да се бори с климата

Някои политически коментатори, медии и политици ще ви убедят, че Европейският съюз ще пребори Русия, като спре дезинформацията, цензурира всички неудобни медии и журналисти. Кратка справка онлайн показва, че колкото и да ви убеждават в митичната руска дезинформация, повечето европейци са си против Русия, твърдо. Дори в България, която уж е най-русофилската държава в Европа (оказва се, че Словакия е над нас), само 32%, под една трета от народа, счита, че Западът е виновен за войната в Украйна. Само 26% от българите виждат Русия като стратегически партньор.

Брех, таз` дезинформация, при която само една трета от българите искат да имаме нещо общо с Русия. Което, впрочем, подозрително е 1:1 с броят на пенсионерите в България - които са изживели младостта си, най-хубавите си години, в съюз с Русия. Какво чудо, че изпитват носталгия към времената, когато са били млади, щастливи и здрави! Явно само дезинформацията ги е убедила, че е било хубаво да си млад, влюбен, с мечти и цял свят пред теб!

Дезинформацията е риск, не се съмнявайте. Тя е сериозно оръжие, което ще дефинира войните в бъдещето. Но, реалната война, тази в момента, се води на друг фронт.

Енергетиката. Енергетиката и индустрията, да бъдем по-точни, но те са свързани едно с друго.

Западната, либерална медия CNN най-после призна това, което всички знаем - че Русия не просто не страда в момента икономически, а има най-високия си бюджет в историята и най-много пари за войната. Всичко това се дължи на доста сериозните количества петролен износ към Индия, като индийците дори продават голяма част от него обратно към Европа. Русия също така продава огромни количества петрол към Китай и арабския свят - където договорите са дългосрочни. Да, Путин абсолютно създава много сериозен проблем със зависимостта си от Китай, но това е проблем за руснаците и той не променя нещата в краткосрочен план, нито някак ще спаси Украйна.

Междувременно Европа имаше кратък тласък за атомна енергия да замени руското гориво в началото на войната, но отново се върнахме към статуквото с перки, панели и батерии, които не постигат нищо, освен повече глад за гориво и мощности.

Ако върнем лентата назад, виждаме един сериозен абсурд в идеята на еврочиновниците. Европа спира да купува руско гориво - но не изчезва търсенето. Междувременно някак си смятаме, че когато близо 780 милиона души (населението на Европа и САЩ) спрат да купуват гориво, Русия няма да намери клиенти сред другите 7,3 милиарда хора в света. Включително икономики като Китай или Индия.

Някой някъде в офисите в Брюксел и Вашингтон явно смята, че в Индия се возят на камили, а китайците на вълшебни килимчета.

Разбира се, може да кажете, че това винаги е било риск и Европейският съюз не може да направи нищо по въпроса. Всъщност, много източноевропейски политици през 2015 призоваваха да бъдат свалени санкциите към Русия, след като затихна конфликтът около Майдана, което щеше да създаде взаимна зависимост между Русия и Европейския съюз. Иронията тук е, че Европейският съюз е създаден с една цел - обвързване на икономиките на Германия и Франция по такъв начин, че да стане икономически неизгодно да има война. Въпреки това, ние отказахме да обвържем икономиката си с Русия, за да направим икономически неизгодно да стане война.

Нека обаче предположим, че това не би спряло Русия и дори щеше да задълбочи проблема и те дори щяха да стигнат отново тук.

Това не променя въпроса с индустрията по никакъв начин. Всеки знае и всяка медия вече е изяснила, че тази война се превърна във война на индустриалния капацитет. Който произвежда артилерия и въоръжение по-бързо и стабилно - той печели. 

Сега някой може ли да обясни защо Европейският съюз призовава да се увеличава индустриалният капацитет, за да се борим с Русия, докато действаме да се намалява индустриалният капацитет, за да се борим с климата? Аз това по никакъв начин не мога да си го обясня. Сякаш двама висши еврочиновници са спорили дали да борят Русия или климата, шефът им е искал да хване някой късен мач и им е казал да борят и двете. Без да поглежда, че единият иска да маха индустрията, а другият да я създава.

Твърденията на статуквото в Европа са същите - в една медийна изява ни казват как войната в Украйна е дългосрочна и ще трябва да се мобилизира индустрията, в друга медийна изява ни казват как индустрията ни замърсява и ще трябва да я премахнем, за да е по-хубав климатът.

Дали някой е отишъл на фронта в Украйна и е казал, че другата година ще им дадем по-малко снаряди, за да намалим средната температура в Европа с 0,2 градуса? Което е оптимистичната прогноза, впрочем - ако си махаме индустрията по плана на Европа за 2040 година, ще намалим дотогава с едва 1,5 градуса.

Не е само до това колко снаряди ще произведем. Очевидно става въпрос и за чисто икономическото измерение. Да, БВП на Русия все още е по-ниско от това на Германия, но чисто икономически, Европейският съюз отдавна не е на върха и в момента е трети по БВП в света. Европа няма същата икономическа мощ, с която разполагаше преди време - когато с лекота можеше да финансира подобен конфликт. Спомняте ли си как беше “клубът на богатите”? Днес част от парите на Европа отиват за перките, панелите и намаляване на индустрията и земеделието, за да изчистим климата. Дори климатичният план на ЕС си предвижда съвсем открито, че ще има много фалити на бизнеси и преструктурирането им, което ще е икономическа тежест поне за известно време.

Канцлерът на Германия си каза - ще трябва да страдаме икономически, за да постигнем зелената трансформация.

Добре, нека, явно европейците искат да обедняват, за да дишат по-чист въздух - но отново, това как се връзва с борбата срещу Русия!?

Отвъд странно е, че никой не се бори срещу катастрофалните зелени планове, които застрашават самото съществуване на Украйна като държава. Дори в България все още се мотаем и може да провалим строежа на нови ядрени мощности, докато излиза информация как финансираме войната на Русия заради горивото. Замислете се за секунда - докато ви казват как трябва България да произвежда снаряди за Украйна, спират строежа на новите енергийни мощности, с които трябва да се произвеждат снаряди за Украйна и така произвеждаме по-малко снаряди за Украйна.

Мога да продължа да описвам абсурдите и как е очевидно, че стоманата и електричеството печелят войни, а ние ги премахваме, докато водим война, но би било излишно. Който е стигнал до тези редове и не е казал "руска дезинформация" още на първата ми критика към панели, перки и батерии, вероятно предпочита реалността към фантазията и знае, че войната се печели със снаряди, не с чист въздух.

Просто искам да се запитате - защо едни хора пробутват и двете? Дали не става въпрос за нещо много, много просто - европейските политици всъщност не ги интересува грам Украйна и са готови да я жертват заради едни красиви субсидии за панели, перки и батерии, от които има за всеки по малко?

Кой ще се заеме да каже на украинците, че трансформацията е предвидена поне до 2040 и всяка година Европа ще има по-малък индустриален капацитет и по-нестабилна енергетика да ги подкрепя? Предлагам да са тези, които установяват, че дезинформацията била проблемът и трябвало да цензурират хората.

Нека цензуриращите, факт чекърите и подобни, да отидат с един лист с имена, които са цензурирали, да се срещнат с украински войници и да им кажат - “ще имате по-малко снаряди и ще купуваме повече руско гориво, за да имат те повече снаряди да ви убиват с тях, но ето имената на хора, които цензурирахме”.

Само да не забравят да има някой с камера с тях да заснеме видео от реакцията.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

5 Коментара

Стефан Стаматов

преди 2 месеца

Освен, че родителите на двамата изтърсаци на Блъсков и Райчев са ми противни, сега се изявяват и техните отрочета. Не, че имат какво много да кажат, важна е логореята и да падат парици, ха-ха. Е, драги читатели, някой от нас разбра ли какво иска да ни каже блъсковчето? На мен ми заприлича на смешен плач, че видите ли нямаме достатъчно атомна енергия, за да произвеждаме снаряди, които после да харижем на Украйна. Вие какво разбрахте?

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Господин Стефан Стаматов, аз нe прочетох материала, но много ми хареса. Одобрявам амбициозната цел и желанието на Станислав - И аз имам амбициозна цел: да опъна банова Плевнелиева пред мъжо ѝ!!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Господин Стефан Стаматов, Вие имате ли подобни щения, амбициозна цел и желание като на Станислав... Той към Банова, а Вие спрямо изтърсачката на Райчев...

Коментирай

БЛАГОИЗТЕЗАР

преди 2 месеца

НЕ.ЧЕ.СМЕ.БИЛИ ПОД.РУСКА.ЗАВИСИМОСТ А.БЯХМЕ.АГРОЧУДОТО.НА ЕВРОПА.И.НЕ.ЯДЯХМЕ.ПЛАСТ МАСОВИ.ДОМАТИ

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.