Франция ли ще забие последния пирон?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/franciya-li-shte-zabie-posledniya-piron/111763 SvobodnoSlovo.eu
Франция ли ще забие последния пирон?

Франция ли ще забие последния пирон?

 Не е тайна,че БРИКС е противникът, от който Западът се страхува,защото е новата глобална сила,която променя техния световен ред. И представете си,Франция гледа към БРИКС.

За ужас на Вашингтон и Брюксел,Макрон поиска да присъства на срещата на БРИКС,който е геополитическа противотежест на разширяването на влиянието на САЩ и ЕС,изгражда алтернативен световен ред, който не е доминиран от Съединените щати и техните западни съюзници.

Общото население на страните от БРИКС представлява повече от 3,27 млрд. души или 42% от световното население,а със желаещите на "опашката",много повече от половината.Съвкупният им БВП е повече от 26 трилиона долара, което е доста повече от БВП на САЩ и представлява една четвърт от световната икономика.

Банката за развитие действа като алтернатива на МВФ и Световната банка за редица държави, които не са съгласни с политиките на двете институции и с принципа „пари срещу реформи“. "Банката на БРИКС", бе оглавена от Дилма Русеф.

Страните, които искат да се присъединят към БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), се увеличиха драстично. Сега те са доста над 20 - сред тях са Египет, Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Индонезия, Мексико,Иран,Виетнам, както и редица африкански страни.

САЩ губят сериозни съюзници-Мексико се запъти към БРИКС,в Египет децата и студентите ще учат руски,Тайван и Саудитска арабия сменят началника.Много от тези страни станаха икономически силни и политически стабилни, техният национализъм прие формата на съпротива срещу САЩ,ЕС и Запада. Те бяха колонии на Запада, така че все още изпитват силно инстинктивно отвращение към опитите на САЩ да ги принуди да влязат в този или онзи съюз или група.

Саудитците, разбира се, направиха точно това, което всяка друга страна би направила на тяхно място, когато главният враг се предаде-потърси по-адекватни и надеждни партньори.И ето първия страничен продукт: саудитско-иранската сделка - държавите възстановиха дипломатическите отношения с посредничеството на Китай.Почти мигновено статутът на Иран в региона се засили.

Президентът на Турция,Реджеп Тайип Ердоган е готов да "изгони всеки, който създава проблеми" в Турция, "включително американската армия",чухме от правителството.

По-голямата част от световното население не подкрепя Запада в противопоставянето му на Русия в Украйна. И този конфликт само фокусира вниманието върху един по-голям феномен: много от големите и могъщи страни от развиващия се свят заемат все по-антизападна и антиамериканска позиция,отбеляза The Washington Post.

 И към тези страни иска да се присламчи Франция. Не е зле! Никак не е зле.

Френският президент Еманюел Макрон попита президента на Южна Африка Сирил Рамафоса дали може да присъства на срещата на върха на БРИКС,пише изданието L'Opinion, позовавайки се на източници."Френският президент попита южноафриканския си колега Сирил Рамафоса дали може да дойде", пише вестникът.Изданието казва, че такова искане е било изненада за президента Сирил Рамафоса. Държавният глава не успя да даде отговор на Макрон, но обеща да обсъди евентуалното участие на френския лидер с други членове на БРИКС.

Вестникът отбеляза, че в близко бъдеще френският външен министър Катрин Колона ще пристигне в Южна Африка на посещение, което вероятно ще засегне темата за участието на Макрон в срещата на върха през август. 

Колумнистът на Opinion Паскал Еро смята, че желанието на Макрон да присъства на срещата на БРИКС показва намерението на Париж да запази съюзниците си в лицето на Бразилия и Индия. Аз мисля основно Китай.

„Елисейският дворец ясно оцени политическите и икономическите залози в ерата на китайско-американска конфронтация, която променя световните търговски пътища. Редица държави вече чукат на вратите на БРИКС, включително Аржентина, Индонезия, Алжир, Египет, Казахстан, Нигерия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Сенегал и Тайланд“, обяснява Еро.

Южна Африка ще бъде домакин на вътрешна среща на върха през август. Пред Шанхайската организация за сътрудничество и пред БРИКС се наредиха дълги опашки от страни, желаещи да се присъединят към тях като пълноправни членове и наблюдатели.

Йордан Халачев 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.