ХРАЧКА ЗА МРЪВКА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/hrachka-za-mravka/115018 SvobodnoSlovo.eu
ХРАЧКА ЗА МРЪВКА

 

Тази работа с Паметника на съветската армия вече трябва да спре. Поне за мен агонията е непоносима. Видя се, че ще го махнат. Ще го махнат част по част, камъче по камъче и скулптура по скулптура. То не бяха драсканици, то не бяха опикаваници, то не бяха живи вериги, то не беше чудо. 

Сборище на вещици вдън горите да беше тоя паметник, нямаше така да го ръфат и късат. 

Първо гръмнаха Мавзолея. Подмокриха се от кеф (и от страх), че именно Мавзолеят падаше като бик на арена – бавно и полека. Казвал съм го сто пъти, ще го повторя и сега – Мавзолеят в София беше най-уникалната сграда. Всичко има по света, ама мавзолеи няма. Идеологизирайте колкото щете, викайте, дерете си гузните съвести, после идете да гръмнете Хеопсовата пирамида, щото и тя е още по-тоталитарна.

С гръмването на Мавзолея София изгуби една неповторимост. 

После оставиха да се разкапе и бутнаха зорлем паметника пред НДК. Според кметицата на София този паметник пред НДК бил „зловещо място“. Боже, прости ѝ, тя не знае какво говори… Иначе Фандъковото говорене е едно тихо, благо, сякаш говори на родителска среща в училище. Но тая работа – за изкуството и за паметниците, ѝ е мътна, по-точно – ясно политическа ѝ е. Паметникът пред НДК беше друга софийска неповторимост. 

Грозни били Мавзолеят и Паметникът – напомняли за тоталитарни времена. Ами тогава обутайте всичко, което ви се види грозно, и оставете само паметниците на Лучников и на Рейгън. Те са хубост нечувана. 

Трябва да се разбере, че колкото по-бързо изчезне Паметникът на съветската армия, толкова по-зле ще е за онези, които обикалят около него като хиенови кучета. На хиеновите кучета, като им вземеш кокала, и скимтят и изчезват. Паметникът на съветската армия не е кокал, разбира се – той е кръв и мъка, и смърт, и надежда. И смъртта на моя дядо Никола Милчев – Соколов, убит при Страцин през ноември 1944 година. Сражавал се е заедно с Червената армия. 

Аз много добре знам къде е гробът му – на баира в Гложене. А в Паметника на Червената армия сигурно е половин камъче или парченце от буква, или случайно поникнала тревичка или цветенце. 

До гушата ми дойде да го ругаят тоя паметник и да го цапат. Днес пък в един от най-големите вестници има призив да го гръмнат на секундата – няма за какво да стои повече. 

Нека оставим паметника на времето и на нашата памет. Идете, снимайте го, снимайте се с него, запомнете го, дръжте го в главите си и сърцата си. И гледайте да не забравяте нищо.  

Това мисля за Паметника на Червената армия в София. Няма как да мисля друго. Не мога да се въртя като шишче на политическо слънце – ту по гръб, ту по корем, ту по лице, ту по задник. 

И съм готов както винаги да отнеса псувни и ругатни, по-големи от самия паметник – свикнал съм, няма да ми е за първи път. Сега им е паднало на тия с храчките. Щото всяка храчка е я длъжност, я съветническо място, я по-напред в партийна листа, я някоя поръчка, я някоя мръвка. Храчка за мръвка.

Николай Милчев

10 Коментара

Иванова

преди 8 месеца

Могат да унищожат всичко, но да не забравят съдбата на Бъкарджиев. Паметниците са за да напомнят.

Коментирай

Реалист

преди 8 месеца

Това, дали ще остане Паметникът на героите, зависи от нас! Ако отидем много хора и направим жива верига, няма да посмеят да го разрушат.

Коментирай

Ани

преди 8 месеца

За талибаните,които рушат паметници Господ е приготвил специални награди!! Има провидение !!

Коментирай

Ани

преди 8 месеца

За талибаните,които рушат паметници Господ е приготвил специални награди!! Има провидение !!

Коментирай

#koй

преди 8 месеца

имаме работа с глутници мозъчни чикиджии. махаме 3-и и Мо4ъ и на мястото му "мооооооомтираме" (прекрасна бг дума) три грамадни лъва ,цопнали в три локви езерца,за да ни напомнят за Трите морета. както сме я подкарали изчезването небитието ни е в кърпа вързано

Коментирай

Реалист

преди 8 месеца

Да, има Провидение, но сега е време за действие! Защото после, като разрушат и изгубим Паметника на героите, ще е късно. Фатално късно!

Коментирай

Реалист

преди 8 месеца

Да, има Провидение, но сега е време за действие! Защото после, като разрушат и изгубим Паметника на героите, ще е късно. Фатално късно!

Коментирай

ХОРА, БДЕТЕ!!!

преди 8 месеца

Днес сашо балона от Варна, другото му име е александър йорданов, в сайта "Лентата" хвали платените престъпници от агитката на "Левски" за поругателството на паметника, опитвайки се да ги оправдае, като се да се позовава на закон от 2000 г. Аз предлагам този евродепутат да направи официално извинение пред 90-те % от българския народ, които не мислят като него или да бъде разкаран от благата си и високо платена служба.

Коментирай

Млечин

преди 8 месеца

Кога ще дойде времето на Партийния дом,президентство и ЦУМ и Мин.съвет.Гадни,сталински сгради,които напук на либералите,сигурно ще изкарат още,поне,двеста години.Не ми се броят другите култовски обекти,които биха могли да съборят.....

Коментирай

ИМА НЯКАКВИ ИДИОТИ, КОИТО ИСКАТ ДА СЪБАРЯТ!!!

преди 8 месеца

Млечин, иди на село и събаряй къщата от дядо си, защото няма подземен гараж и остави сградите, които по един или друг начин остават спомени от миналото и настоящето на бъдещите поколения. Нека те да преценят, а не безмозъчен тъпанар като тебе, в чиято глава и гладко изгладен от неолибералната пропаганда мозък е втълпено, че трябва да се руши всичко, останало от миналото. Плиска, Преслав, Царевец и каквото се сетиш!!! Може и цял Димитровград!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.