ХВАНАЛИТЕ СЕ ЗА ГУШИТЕ - И В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/hvanalite-se-za-gushite-i-v-bratska-pregradka/131010 SvobodnoSlovo.eu
ХВАНАЛИТЕ СЕ ЗА ГУШИТЕ - И В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА

ХВАНАЛИТЕ СЕ ЗА ГУШИТЕ - И В БРАТСКА ПРЕГРЪДКА
.
Онази нощ парламентът създаде три временни комисии:
1. за корупцията в митниците;
2. за пътната карта и градежа на "Турски поток";
3. за нефтената дерогация за "Лукойл". 
Както се знае, един от най-добрите начини да потулиш нещо е да създадеш комисия!
.
Какво прави впечатление в комисиите? 
В две комисии - за митниците и за Турски поток, ключът за ефективна работа още с определянето на броя на членовете е счупен. 
Правилото за колективни органи е да се състоят от нечетен брой техни членове. Тук съзнателно е избран четен брой. Така са създадени предварително условия за патова ситуация - да не може да се гласува и одобри доклад. 
Тези две комисии освен това са с равно представителство - по 2 души от всяка партия. 
Върлата опозиция - БСП и Възраждане с по 2 участия правят квота от 4 гласа. Досегашната власт - ПП-ДБ и ГЕРБ с по 2 участия също правят правят квота от 4 гласа. Междинните партии ДПС и ИТН също има по 2 представители. ДПС неофициално участваше във властта, ИТН неофициално беше опозиция. 
Следователно до доклади на тези комисии няма да се стигне: първите - доскорошната власт, ще блокира вторите - опозицията и обратното. Спорове по бройката членове на комисиите нямаше и следователно налице е предизборен популизъм за "широките народни маси" - декламира им се пропаганда за своите им електорални партийни нужди, но по всеобщ таен консенсус няма да се стигне до сериозни разкрития. 
Двете междинни партии с квоти от 2 гласа ще са "балансьорите". Балансьорите ще следят геополитическия вятър и ако той задуха прекалено силно, ще наклонят везните накъдето и когато потрябва.  
Следователно според "вътрешното положение" от тези две комисии сензация няма да изскочи. Освен заради "международното положение" - ако "големите батковци" (ползвам израза на Бойко Борисов) от Изток и от Запад натиснат - всеки от тях според интересите им. Та затова съставът на комисиите е четен брой и с еднакво представителство на квоти по барикадата "Изток-Запад". 
.
Третата комисия - тази за дерогацията на "Лукойл" обаче е сформирана по друг начин. 
Вместо в четния 12-членен състав тя е в нечетния 17-членен състав. И представителството на партиите в нея е по-друг начин: всяка разполага с толкова гласа, колкото е парламентарната й сила. 
Мнозинството се държи от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Дерогацията и българският "Лукойл" не са международен геополитически интерес - те са корпоративен и корупционен. Следователно може да се стигне до одобрен доклад. Следователно четивото ще е добра прелюдия към договорките за сделката около покупко-продажбата на българския "Лукойл", която тайно е задвижена от руския енергиен концерн, за да премине от неговите открити ръце в други, пак негови ръце - но добре скрити.

Григор Лилов

1 Коментара

Бате Винету

преди 3 седмици

Сега ще има и комисия турски поток, ало Ваньо, кюлчета и пачки, КТБ, парапети. Всички депутати ще са в поне пет- шест комисий за да вземат по някой лев отгоре. С една заплата не се живее.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.