Като ще се маха Паметникът на съветската армия, трябва да се премахне в спешен порядък и този на американските летци

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kato-shte-se-maha-pametnikat-na-savetskata-armiya-tryabva-da-se-premahne-v-speshen-poryadak-i-tozi-na-amerikanskite-letci/114866 SvobodnoSlovo.eu
Като ще се маха Паметникът на съветската армия, трябва да се премахне в спешен порядък и този на американските летци

Хайде сега за паметниците, защото до гуша ми дойде от кресливите демократи, разчитащи на късата ни памет, словоблудстващи над историята и нямащи нищо общо с аристокрацията на духа.

Родена съм и израснала между улиците „Шипка” и „Герлово”, в кооперацията, на която днес може да видите паметната плоча на композитора Георги Тутев. Съседи ни бяха журналистът и създател на „Панорама” Живко Кефалов, доктор Рашко Доросиев (един от светилата в урологията), актрисата Мара Чапанова, чийто съпруг бе покойният Георги Тутев, и много други - все образовани, невероятни хора, хора с безброй истории и огромен дух.

Спомням си срещите и разговорите с всеки от тях и до днес, и сърцето ми се изпълва с безмерна обич.

Но за паметниците идеше реч. Като ще се маха Паметникът на съветската армия, трябва да се премахне в спешен порядък и този на американските летци.

Пищите ли вече, демократи от кол и въже? Колко от вас могат да разкажат онова, което съм чувала от Мара Чапанова и от собствената ми баба, които са преживели бомбардировките над София през зимата на 1944-а? Или вие пищите, но вашите баби и дядовци тогава са копали нивите с картофите и представа не са имали за онзи кървав ужас, когато американската авиация изсипва над столицата ни стотици бомби, когато загиват стотици български граждани и още стотици са осакатени?

Моята баба, тогава с момиченце на ръце (леля ми) и вече бременна с баща ми, и живееща по онова време на ул. „Ген. Паренсов”, бяга с дядо ми в Кнежа - те са сред онези над триста хиляди софийски граждани, които събират набързо най-необходимото и напускат София, кой с какъвто транспорт намери, защото бомбардировките не спират. Да, те са видели и кръвта, и труповете, и разрухата, и пожарите. От „братската” американската авиация. А аз помня разказите й.

 

И друго помня - как слизах при Мара Чапанова на втория етаж, как тя приготвяше чай, сядаше в любимото си кресло и ми разказваше, че през януари 1944-а е била дете и е видяла с очите си същия този ужас, разказваше ми за елхата, която след бомбардировката след Коледа намират цялата потрошена и детското й съзнание отказва да повярва, че това е възможно, разказваше ми, че се е опитвала да си внуши, че не е страшно да умреш, а аз толкова бях потресена от думите й, че чаят ми изстиваше недопит...

Като ще махате паметници, първо махнете този на американските летци. И не ме интересува чий съюзник е била България, след като от тези бомби загиват стотици невинни хора. Не само в столицата, между впрочем. Дали пък не сте забравили, че мирните хора в Северна България са избивани от упор, от картечниците на нарочно кръжащите ниско американски изтребители?

Историята не можете да премахнете.

Нито паметта.

Лидия Делирадева

6 Коментара

Димитър

преди 8 месеца

Делирадева, слизаш на ниско равнище, звучиш като Коцето Копейкин... България ОБЯВЯВА ВОЙНА на САЩ и Великобритания, Делирадева! Та ти какво очакваш да се случи? Елементарните ти разсъждения не включват също, че американската авиация ни е "братска" едва от 2004 година, когато ставаме член на НАТО, а преди това винаги е била вражеска за нас. И не само в България има невинни жертви. Нещо да каиш за Дрезден примерно? И колко са жертвите там знаеш ли, Делирадева? А можеш ли, Делирадева, да ми покажеш паметник на българските летци? Те свалят 150 самолета на съюзниците, защитавайки небето над София и България, дават свидни жертви, ама паметник нямат.... Защо, Делирадева? Защото паметникът на Съветската армия е по-важен, а СССР обяви война н България, това знаеш ли Делирадева? Някакви си царски български офицери, от армията на "монархо-фашисткото" правителство, заслужават ли паметник? Не, разбира се...

Коментирай

Алекс

преди 8 месеца

Димитър, България обявява на САЩ и Великобритания, но колко американски и британски жители е бомбардирала? А те ръсят бомби върху мирното население, не върху казарми. Омръзна ми от новоизлюпени либерали и " правилно мислещи". Заради такива и няма паметник на българските летци.

Коментирай

песимист

преди 8 месеца

Димитър, дори и във война нападението на цивилни обекти е военно престъпление, а не гордо постижение. Така че, погледнато от всякъде, нападението над София (и други, само да припомня, че атомните бомби над Хирошима и Нагасаки са също военни престъпления, при това съвсем преднамерени) е просто военно престъпление. И издигането на паметник на престъпниците, които са го извършили, е доказателство за абсолютното чуждопоклонничество на тези, които са одобрили издигането на такъв паметник. И все пак, понеже демокрацията не ме е заслепила, такъв паметник не трябва да се разрушава, защото той е доказателство за невероятната низост, до която достигат българските политици, при това нееднократно!

Коментирай

вече НИ ДОТЕГНАХТЕ!!!,и ЕДИНСТВЕНАТА,но

преди 8 месеца

ОГРОМНА БЕДА на Б-я Е ЧЕ СТОЛИЦАТА и Е софия!!!СОФИЙСКОТО ПЛЕМЕ Е УНИКАЛНО С ПРОСТОТИЯТА И НЕГРАМОТНОСТТА СИ!!!ТЕ("кореняците софийЯнци") СА ОЩЕ В седемнадесеТИ ВЕК!!!

Коментирай

вече НИ ДОТЕГНАХТЕ!!!,и ЕДИНСТВЕНАТА,но

преди 8 месеца

ОГРОМНА БЕДА на Б-я Е ЧЕ СТОЛИЦАТА и Е софия!!!СОФИЙСКОТО ПЛЕМЕ Е УНИКАЛНО С ПРОСТОТИЯТА И НЕГРАМОТНОСТТА СИ!!!ТЕ("кореняците софийЯнци") СА ОЩЕ В седемнадесеТИ ВЕК!!!

Коментирай

Потрес

преди 8 месеца

Първият коментар ме изуми! Българин подкрепя убийства на българи, и то цивилни, за да се демонстрира омраза към СССР. Въпросният паметник-на Съветската армия символизира победата над нацизма, за която имат заслуга и десетките хилядите българи, сражаващи се като съюзници на Червената армия.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.