Китай въведе най-тежките до момента санкции на САЩ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kitay-vavede-nay-tezhkite-do-momenta-sankcii-na-sasht/119079 SvobodnoSlovo.eu
Китай въведе най-тежките до момента санкции на САЩ

Китай въведе най-тежките до момента санкции на САЩ.

 Ограниченията върху износа на графит поставя производството на електрически автомобили в САЩ, ЕС и Япония под заплаха. Пекин продължава да налага санкции на САЩ и сателитите им.

Китай, който доминира световните доставки на графит (около 65% от световното предлагане през 2022 г. и 100% за някои готови продукти), наложи експортни ограничения на този ключов материал в батериите за електрически превозни средства, съобщи Reuters.

 Решението е в отговор на неотдавнашното затягане на контрола на администрацията на Байдън върху износа на усъвършенствани чипове с изкуствен интелект за Китай.Пекин разкритикува САЩ, заявявайки, че надхвърлят концепцията за национална сигурност и обяви за готвени контрамерки.

  Китай преди два месеца въведе ограничения върху износа на галий и германий извън страната. Металите се използват в производството на полупроводници и са необходими и за създаване на радарни станции. В същото време Китай се счита за основния доставчик на тези метали на световния пазар и недостигът може да има отрицателно въздействие върху производството на оръжия в Съединените щати. 

Анализатори предположиха, че китайските власти няма да спрат дотук, но днес стана известно, че Поднебесната империя ще увеличи натиска върху Съединените щати и съюзниците им. Съобщава се, че като част от осигуряването на националната сигурност се въвежда задължителна процедура за получаване на разрешителни за износ на графитни изделия. 

 Така властите не налагат пълна забрана върху продажбата на графит, но могат да гарантират, че определени вносители никога няма да получат необходимия лиценз.

Санкциите от страна на Пекин ескалират напрежението между двете страни относно веригите за доставка на технологии.За сателитите на САЩ важи същото.

Йордан Халачев

6 Коментара

Крис

10 months before

Приканвам тези, които не вярват, че Китай скоро ще стане доминиращата световна сила, като при това се ръководи от принципа за ненамеса във вътрешните работи на страните, в които работи по различни инфраструктурни проекти, да погледнат някой от немалкото "Ютуб" канали на чужденци - американци и англичани например, които са в Китай и снимат различни райони на страната, включително провинцията с уйгурите, за които се вайкат западните медии, за да се убедят с очите си какво е положението там /специално за уйгурите погледнах част от впечатленията на индийски блогър/. Не казвам, че подобно държавно устройство ми допада, но си е тяхна работа, а фактът, че доста млади китайци с добро образование избират да останат там, е също показателен. Същото се отнася за Иран, тук се представя много превратна картина на реално случващото се там.

Коментирай

БОРБА

10 months before

Русия да им спре продажбата на РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ.

Коментирай

Истинският

10 months before

КИТАЙ и РУСИЯ много време търпяха своеволието на САЩ. Т рябваше по- рано да ги подхванат и да ги мачкат.

Коментирай

В.Л.

10 months before

Китай хубаво сложи санкции,ама колата на снимката е май европейска,а не китайска.Познах ли :)

Коментирай

До В.Л.

10 months before

... В.Л. , скудоумното ти изказване за "европейската кола" само показва махленските мащаби на мисълта и познанието ти. Хал хабер си нямаш от мащабите и технологичните постижения на китайската автомобилна промишленост към днешна дата и нямаш никакъв мозъчен потенциал да разбереш, че в следващите 5-10 години няма да остане нито един европейски и американски производител на пазара. Това мога да ти го заявя съвсем отговорно като квалифициран автомобилен инженер, работил за водещи доскоро производители като Ауди и БМВ.

Коментирай

В.Л.

10 months before

а твоето изказване показва психичното ти състояние

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.