Китай,а не САЩ е най-големият търговски партньор на ЕС,а двамата евролидери се държаха "странно" с китайците

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kitaya-ne-sasht-e-nay-golemiyat-targovski-partnyor-na-esa-dvamata-evrolideri-se-darzhaha-stranno-s-kitaycite/122782 SvobodnoSlovo.eu
Китай,а не САЩ е най-големият търговски партньор на ЕС,а двамата евролидери се държаха "странно" с китайците

Пекин се противопостави на „политизирането“ на търговските връзки с ЕС и подкрепи европейската стратегическа независимост от САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин,прие в четвъртък председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,придружени от главния дипломат на съюза Жозеп Борел в държавната резиденция Diaoyutai в Пекин.

Китай,а не САЩ е най-големият търговски партньор на ЕС,а двамата евролидери се държаха "странно" с китайците. ЕС и неговите западни партньори,(разбирай САЩ б.а.), се противопоставят на всяка промяна на "статуквото" в Тайван, демократичен самоуправляващ се остров, който Китай смята за отцепилата се провинция,се изпращяха двамата евролидери,изпълнявайки стриктно линията на Вашингтон и сбъркаха.Още в началото провалиха срещата Китай-ЕС.

Китай се подигра с Евопейската зависимост. Китайският външен министър Ван И,каза,че подкрепят европейската стратегическа независимост.

Двамата лидери на ЕС,ни казват, че трябва да говорим с Русия, да говорим с президента Путин за изтеглянето на войските. Но руснаците са много независима нация. Руският президент Владимир Путин взема решения за Украйна въз основа на националните интереси, каза Ван Лутонг, директор на европейския департамент на китайското външно министерство, на брифинг след срещата на върха Китай-ЕС.  

Китайският премиер Ли Цян, каза и на двамата лидери на ЕС, че Пекин се противопоставя на „политизирането“ от тях на икономическите и търговски връзки.Да се приеме ли това,като звучен шамар,не знам.

Европейските лидери "не могат да приемат, че индустриалната база на ЕС е подкопана от нелоялна конкуренция", предупреди Урсула фон дер Лайен. 

  Урсула фон дер Лайен нарече разговорите с президента на Китайската народна република Си Дзинпин „среща на върха на избора“, очевидно признавайки, че страните са предпочели да останат на позициите си и не са намерили компромиси. На първата си среща лице в лице в Пекин в четвъртък лидерите на ЕС и Китай размениха изявления, но не се сближиха и не бяха предприети сериозни действия. САЩ спечели от посещението.

Основната тема беше огромният дефицит от почти 400 милиарда евро, който се формира в търговията на ЕС с азиатския гигант.Как може ЕС да няма дефицит със самоубийствената санкционна политика и отказа от евтините въглеводороди,което разсипа европейските държави?

 Урсула фон дер Лайен обвини Пекин в нечестни практики и до голяма степен беше права.Ние настояваме за лоялна конкуренция в рамките на единния пазар на ЕС. Съответно ние настояваме за лоялна конкуренция от компаниите, които навлизат на нашия единен пазар.

Напрежението с Пекин нарасна през септември,когато Европейската комисия започна разследване на субсидии за производството на китайски електрически превозни средства, навлизащи на пазара на блока. Това раздразни президента Си Дзинпин. Той предупреди Европейския съюз да не води протекционистка търговска политика. 

Служител на Института за китайски изследвания Mercator, който е под китайски санкции, смята, че срещата на върха с Европейския съюз не е дала резултати. 

Проблеми,които не бяха решени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в държавната резиденция Diaoyutai в Пекин са:

На първо място, това се отнася за търговията. Европа е най-големият пазар за стоки в Китай, но компаниите от ЕС изпитват трудности да изнасят за Китай,защото продукцията на ЕС стана неконкурентна,а и действията на Китай са спорни. Тази ситуация обяснява търговския дефицит от 400 милиарда долара. Брюксел обвинява Пекин в несправедливи субсидии, особено в индустрията за електрически превозни средства. 

 ЕС направи преоценка на икономическите отношения с Китай и се опита да намали зависимостта в области, свързани със сигурността и доставките на стратегически важни суровини. 

 Урсула и Мишел не успяха да балансират сътрудничеството в търговията и климата с реалните опасения относно все по-агресивната външна политика на Китай. 

 За Тайван, Европейският съюз не знае какво ще направи,ако Пекин прибегне до военни действия.Защото няма сили. Вашингтон казва, че ще защитава Тайван и позицията на ЕС е точно на колониална формация,въпреки че френският президент Еманюел Макрон, се обяви против въвличането на Европа в конфронтация с други страни. 

Тъй като Тайван произвежда 60% от микрочиповете в света и 60% от международната търговия минава през Южнокитайско море, всяка конфронтация,включваща Тайван, се превръща и в европейски проблем.

Конфликтът в Украйна се превърна във важна дискусия между страните,без напредък за Европа,което си е провал за преговори на подобно ниво.

Лидерите на ЕС и Китай на срещата се договориха за тясно сътрудничество и помощ по отношение на належащите регионални проблеми. Според The New York Times, Си Дзинпин призова Европа да задълбочи сътрудничеството си с Китай за укрепване на „политическото взаимно доверие“ и „премахване на всички видове намеса“,като по този начин намекна,Вашингтон да бъде изваден от дневния ред.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.