КОЙ СЪЗДАДЕ ДРЕВНАТА АЗБУКА – БАЛКАНЦИ, ИЛИ СЕМИТИ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/koy-sazdade-drevnata-azbuka-balkanci-ili-semiti/134001 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ СЪЗДАДЕ ДРЕВНАТА АЗБУКА – БАЛКАНЦИ, ИЛИ СЕМИТИ?

КОЙ СЪЗДАДЕ ДРЕВНАТА АЗБУКА – БАЛКАНЦИ, ИЛИ СЕМИТИ?

И този пост е *фрагмент* от работата ми "Неразказаната История на Траките." Това е една от най-важните глави, защото е обяснен произходът на формите на буквите от така наречената финикийска писменост:

“Правени са много опити да се разреши проблема с произхода на финикийската писменост, но този проблем остана неразрешен. Едва сега, с разшифроването на минойската писменост, може да се каже, че въпроса с произхода на финикийските буквени знаци е разрешен. Финикийската азбука е продължение, по - нататъшно развитие на минойската сричкова писменост. Още повече – самите названия на буквите се явяват минойски думи.” (Георгиев, 1952, с.49).

Нека се спрем на един конкретен пример и така да разберем какво точно има предвид нашият учен. Той обръща внимание на акрофонията на финикийската буква Б и смята, че тя може да се оприлича на критска пиктограма (йероглиф бел.авт.), представена от царски трон и жезъл, имаща звукова стойност БА, ПА и съвсем логично ѝ придава значение владетел, като сравнява с титлите βασιλεύς, βάτος, чийто негръцки произход е безспорен. Понеже се касае за нещо от огромна важност, предавам думите на известния езиковед дословно, придружени с превод. Опирайки се на сведения на Швайцер (16) и Бернекер (17) акад. Георгиев пише:

”Минойское слово *băt(t)a = βάτος “царь” произходит из ие. *bhắtja (16); оно сродно с болгарсками словами баща “отець” батьо, бате, батко “старшии брат”, руск. батя “отець” и др., которые произходят из ие. *bhātja и *bhāten (17)… ” (Георгиев, 1952, с.52-53). С други думи крито-минойската титла *băt(t)a = βάτος, представена от прототипа на финикийската буква Б, е призната за сродна на българските думи баща, батьо, бате, батко. Поради политическата конюнктура през 1952 г. нашият учен не бил е в състояние да свърже българите с траките и пеласгите, които са отговорни за създаването на минойската култура, но въпреки това, информацията, която акад. Георгиев представя в онези трудни за свободомислещите хора времена е уникална и безкрайно ценна за нас българите. Това е едно от многобройните звена свързващи народа ни с неговата истинска история, започваща не през прословутата 681 г., а няколко хилядолетия по-рано.

Според моят анализ на формите на ранните финикийски букви, като създадени от предците ни можем да добавим А – алеф, В – вав, Г – гамел, Д – далат, О – аин, Н, Т – тет, К – каф, Л – ламед. За тях смятам, че произлизат от идеограми – изображения представящи земеделски оръдия на труда, пастирски атрибути, инструменти на занаятчии, но също така и идеограми представящи части на тялото, а и понятия като море например.

Нека да преминем към подробностите. Обикновено се приема, че буквата А е стилизирано представяне на бича глава, като рамената на буквата биват оприличавани на рогата на бика. Проблемът в случая се състои в това, че ъгъла на бичите рога е съвсем различен и не пасва изобщо ъгъла на рамената на знака, който ще се развие в буква А. Фиг.1

От друга страна, ъгъла на рогата на сърната съответстват много добре на ъгъла на рамената на буквата А, можем да говорим дори за пълно съвпадение. Вертикалната хаста, черта на древния знак пък подсказва, че всъщност става дума за някакъв земеделски инструмент, който е направен от рога на сърна и навярно служи като примитивна брана, или рало. Фиг.2

Добре известно е, че по нашите земи, а и в други региони сърнешкия и сръндашки (на мъжко животно) рог е често използван материал за направа на земеделски инструменти от населението живяло през Неолита (също така и по-късни епохи). Сега вече става много интересно, защото старобългарската дума за сърна, сърне е АЛЬНИИ. 

Днес думата е запазена в тетевенските говори, където алнé означава малка сърна, сърне, а пък нейна сродна е гръцката елавос/ἔλαφος (БЕР, т.I, с.9). Явно в дълбока древност нашите деди са имали дума *альнос, която е станала и основа на името на буквата А – алеф, а гърците и ханаанците са я преиначили на елавос/ἔλαφος – елен и алеф – названието на буква А. Тя има различни варианти Фиг.3.

Ако някой желае да се сдобие с книгата Неразказаната История на Траките, това може да стане от страницата на Атеа, надявам се четивото да ви допадне!

https://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ

Sparotok

2 Коментара

4140

2 months before

Е как кой - македонците, украинците и чааак тогава българите! Нещо неясно?

Коментирай

Млечин

2 months before

И тоя е за връзване..,Болен мозък.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.