Кризисeн пиар с героизирана жертва

https://svobodnoslovo.eu/komentar/krizisen-piar-s-geroizirana-zhertva/128384 SvobodnoSlovo.eu
Кризисeн пиар с героизирана жертва

По правило лъжата е социален вид инфекция, оглупяващо въздействаща особено на хора със слаб имунитет

Трайно интересуващите се от политика нашенци несъмнено са се ориентирали в силно раздухания тези дни стар скандал около осъдения за криминални деяния Алексей Навални. Умрял човекът в затворническа колония много на север в Русия и мигом всинца видни политици и напазарувани пропагандисти „от правилната страна на историята“ го обявиха за жертва на Путин.
За пореден път го ожалват и развяват като знаме на съпротивата в Русия. Що за борец е и в чия полза се пъне писа „Труд“ точно преди пет години в „Хвърлиха Навални в мравуняка напразно“: „На повърхността е кризисен пиар, нужен на Вашингтон и повечето столици в Евросъюза с оглед отклоняване на вниманието на своите граждани.“

И сега е кризисен пиар, само кризата е по-голяма. Иконата на неолиберализма Хана Аренд през 1971 г. писа: „Политиката на лъжи почти никога не била насочена срещу врага... предназначена е преди всичко за вътрешна употреба, за пропаганда вътре в страната и особено с цел да се измами Конгреса.“ Тогава са лъгали за войната във Виетнам, днес лъжат за тази в Украйна.
Западняците лъжат своите граждани, у нас мамят най-безсрамно българите. Лъготят на високи октави и от почти всички информационни източници. Същевременно където и както могат задушават платформите и изходите за обективизирана информация, независимите тълкувания на достоверни факти и обстоятелства. Стремят се все по-открито и към налагане на пълна цензура.

Преди пет години зле скалъпеният, но затова пък особено масирано и буйно поднесен на широката публика образ на героя-мъченик на режима. Разбира се, отровен по заповед на Путин, естествено с мистериозния новичок. Така за по-силно внушение вързаха мероприятието с онова за „отровените“ по същата измислена схема баща и дъщеря Скрипал.

В Русия сред православните вярващи историите за мъченици, страдалци и прочие борци за правда лесно могат да минат за истински. И не само там. По правило лъжата е социален вид инфекция, оглупяващо въздействаща особено на хора със слаб имунитет. От памтивека е така. Винаги са се намирали люде да хвърлят съчки в огъня, на който се изгаряли „магьосници и лъжепророци“.

От шумотевиците за отровените от новичоци, от продължителните разследвания за „приятеля на Москва Доналд Тръмп“ не излезе нищо уличаващо посочените за виновни. Към освободеното от Навални място на опозиционна политическа фигура е насочена вдовицата му Юлия.

Както преди това бяха обявили за президент на Белорусия някаква женица Светланы Тихановская. Както по едно време от Вашингтон и Брюксел беше произведен в президент на Венецуела опозиционер Хуан Гуайдо. Навални беше пуснат от руските власти да се лекува в Германия, беше заявено, че като се върне, ще го съдят. Ясен знак, че може да си остане там. Така са му наредили.

По време на съдебния процес срещу Навални в Москва в съдебната зала идваха няколко западни посланици, после пропагандистите никога не споменаха нещо за обвинителния акт, за аргументите за налагането на присъдата.
В Русия го сочат като поляк или евреин. Превеждат името му от древния иврит - „навал“ на руски е „безумие“. Няма потвърждение, родителите му винаги са се представяли за украинци. Фамилията се среща сред казаците в Черниговска, Сумска и Полтавска области.

Защо все по-често се прилага оглупяващата мнозина от хората техника с героя-жертва на Злото? Преди всичко от страх от истината. После да опитат да вкарат Москва, евентуално Путин, в обяснителен режим, но те не се хващат да се оправдават. Подложеният на всестранен натиск да обяснява, защо трепе десетки хиляди съвсем мирни палестинци в Газа също избира да мълчи и си действа.

В Reuters за смъртта на Навални имаше 25 публикации, а когато в украински затвор загина американският гражданин Гонсало Лира, нито една...

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

1 Коментара

Бойко от Банкя

преди 1 месец

Ако Нахални беше умрял в луксозна квартира в Париж, Лондон или Берлин, евроджендърите пак щяха да рИват, че Путин го е затрил...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.