ЛАТИНОФУНДИСТКИ ИГРИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/latinofundistki-igri/127335 SvobodnoSlovo.eu
ЛАТИНОФУНДИСТКИ ИГРИ

ЛАТИНОФУНДИСТКИ ИГРИ
.
Знаете, че зърнарите-латинуфндисти се споразумяха с правителството да получат нова субсидия, а днес направиха и постоянно действаща група, която съвместно ще приема разни необходими мерки (ще съуправлява с министъра?!)
Новите поредни субсидии са следните:
стопанства до 3000 дка - 20 лева на декар
стопанства до 6000 дка - 10 лева на декар
стопанства над 6000 дка - 5 лева на декар
Тези уж дребни суми латифундистите поляха заедно с министъра на щедра вечеря в един от възможно най-скъпите хотели в София - "Милениум" (снимка). 
По мои изчисления общата сума, която ще се преразпредели към тях от разходите на бюджета , ще се измери в много стотици милиони. 
.
Някои данни за площ и продукция могат да се видят и тук
* https://circabc.europa.eu/d/a/workspace/SpacesStore/db915393-4c8a-4e24-a324-0225096120d1/Cereals%20Production%2c%20Area%20%26%20Yield_Usable.xlsx
* https://circabc.europa.eu/sd/a/826456b2-1d40-456a-80a5-3665b9c7d06a/Cereals%20Production%252c%20Area%20%26%20Yield.xlsx
https://agridata.ec.europa.eu/extensions/DashboardCereals/CerealsProduction.html
.
Данните в земеделското министерство, кадастъра и Търговския регистър сочат как: 
2 фирми имат 500 000 и над 500 000 декара; 
12 фирми имат между 50 000 и 100 000 декара;
5 граждани имат между 30 000 и 50 000 декара; 
6 фирми имат между 30 000 и 50 000 декара;
29 граждани имат между 10 000 и 20 000 декара; 
53 фирми имат между 10 000 и 20 000 декара;
Това са официалните данни. 
.
📌Неофициалните сочат за общо сто лица - зърнари почти една трета от площта на България (със земите под аренда) - над 30 000 квадратни километра. (1/2 от всички земеделски земи и почти 9/10 от обработваемата) 
📌От 1.3 милиарда субсидии две трети от тях - близо 850 милиона лева, са получени от 75 фирми. 
📌Те са свързани с 10 физически лица. Т.е. 10 латифундисти са прибрали 850 милиона раздадени им безплатно пари. Сметката е до 2022 г.  
Защото после латифундистите разроиха латифундиите си на стотици фирми, за да се спази ограничението на ЕС за максимална субсидия до 300 000 евро. И затова сега на книга ще се раздадат субсидии на хиляди лица, но лъвският пай от парите пак ще се събере в онези, посочени в горната равносметка. И никой няма да придиря използването им - дали е за инвестиции и производство или ще отидат за лично потребление. 
.
Когато си получил такива пари (до 2023 г. вкл.) и ще получиш още вече не е проблем латифундистите освен Майбахи, Ламборджината, Ройл-Ройски и Фератита да започнат да си колекционират и скъпи яхти.  Следващият път им предлагам да докарат на протест в София закупените с тези пари луксозни яхти. 
И на този фон правителството ще им додаде стотици милиони, понеже очаквали да реализират свръхпечалби, но този път май не било не станало! 
А дали е така кой ще ти каже?
Понеже по-едрите латифундисти щели да доказват загуби! 
Господи! 
Какви!? 
.
Може би онези, когато задържаха слънчогледа и зърното в складовете, разчитайки, че цените ще растат нагоре - още и още, и още...  
~~~~~~~~~~~~
💥Загубите се доказват с годишните счетоводните отчети. 
💥В тях такива няма. 
~~~~~~~~~~~~
Затова правителството и латифундистите щели да си доказват един на друг тези "загуби" по неразписан начин в законите, неразписани способи-врътки за корпоративната печалба, по измислена сега, в момента методика, според която разходите за три зърнени кампании (производствени цикли от сеитбата до урожая) реално ще се пресмятат на куп като направени само за последната от тях без реаализацията на предишните две. 
Каква мръсна и примитивна демагогия! 
.
❗Тези лица по-предишната година са произвели зърнено-житна продукция за 23.857 милиарда лева! Официално отчетени. За миналата - 2023 г. данни липсват, но вероятно сумите са достигнали 30 млрд. лева. 
‼Дори при печалба от 10% са получили 3 милиарда лева, а при реалният й размер от 15-20% сумите са между 5 и 6 милиарда лева. Келепир! 
.
И на този фон правителството ще им протегне ръка с парите на българските граждани, понеже очаквали отново да имат и то още по-големи  свръхпечалби, но изглежда не ги получили и останали само с печалбите, които наричат "загуби". 
Насреща ни са октоподи. И правителство, което се оказва едно от пипалата им, с които изсмукват джобовете ни.
Срамът и позорът не е за Сглобката - далавераджии, а за българските граждани. 
На които от десетилетия не им дреме как се разходват (крадат) техните пари, но иначе мърморят за нескопосани платна на автомагистралите, за лошо здравеопазване, за некачествено образование, за липса на детски градини, за високи цени на горивата, енергията, хляба и т.н., за изсмукването на джобовете им... 
***** на снимката: офисът на една от най-големите у нас такива структури - "Октопод инвест холдинг" на Светлозар Дичевски. До 2002 г. - 328 милиона субсидии. В огромното съзвездие от свързани фирми взех 5 от тях, които декларират за 2022 г. приходи от 322.7 млн. 
Декларирана печалба от тези пет фирми е 47.8 млн. (14.8% спрямо приходите). Държавната субсидия е 28.1 млн. (58% от печалбата) Без нея официалната печалба е над два пъти по ниска - вместо 14.8% е 6,1% При това тези пет фирми на Дичевски отчитат пред фиска действителните приходи и печалби значително по-точно, коректно, отколкото редица негови конкуренти. Данните за 2023 още не са излезли. 

БЕЛЕЖКА: 
Фермерските протести във Франция, Белгия, Италия и др. европейски държави са свързани с несъгласие с мерки, които нямат нищо с България: задължителен % земи, оставяни на угар (4% да са незасети например във Франция), задължителни % земи, върху които задължително се въвежда биоразнобразие на култури, а не само зърнени и слънчоглед, ново затягане на екологичните политики и норми и същевременно разрешен внос на селскостопански продукти, отгледани и обработени със забранени във Франция, Германия и др. пестициди, срещу търговското споразумение "Меркосур" с латиноамериканските страни, срещу различните изисквания за френска млечна продукция и тази извън ЕС, срещу картелните политики на търговските вериги, срещу високите цени на горивата. 
Е, не зная родните латифундисти да протестират например срещу "Лукойл" или срещу търговските вериги за вноса от Запада, но за евентуален внос от Украйна на недостигащото ни слънчогледова семе ореваха дори Вселената.

Григор Лилов

5 Коментара

Червената шапчица

преди 2 месеца

Нe прочетох материала, но много ми хареса.

Коментирай

Финли

преди 2 месеца

По времето на соца нямаше евросубсидии, но имаше истинско отраслово селско стопанство. Имаше изобилие, разнообразие и качество. Сега ядем вносно месо, зеленчуци и плодове, докато една шепа милионери зърнари са завладели територията на страната и само реват за пари. Странно, как така Украйна, която е във война, произвежда два пъти по-евтина земеделска продукция без евросубсидии!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.