ЛЪЖАТА Е ГОЛЯМ ГРЯХ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/lazhata-e-golyam-gryah/130710 SvobodnoSlovo.eu
ЛЪЖАТА Е ГОЛЯМ ГРЯХ

Много хора лековато и шеговито днес отбелязват Деня на шегата и лъжата. Народностна традиция е да се смеем на другите, да се шегуваме с тях и да се възхищаваме на лъжците, тоест тарикатите, които ни лъжат и мамят. Съвсем спокойно може днес да бъде и Денят на българските политици.

Всъщност лъжата е голям грях. Почти всички лъжем, понякога за дребни неща и без да се усетим. Но големите лъжи, гнусните, тези, които вредят, са голям грях. Няма нищо добро в това да гледаш в очите човек, който ти вярва и да кажеш лъжа. Да правиш кариера с лъжа. Да станеш депутат с лъжа. Да управляваш България с лъжа.

Много лъжци има в България. По върховете са по-скоро правило, отколкото изключение. Веднага се сещам за Кирил Петков, който нагло излъга, че вече не е канадски гражданин, за да стане министър. И тази лъжа му се размина. Разминаха се лъжите на много политически лидери. Разминават се постоянно и лъжите на един политически лидер, роден символично точно в Деня на лъжата.

Колкото повече се лъже, толкова повече се оплитате. Истината се помни, докато за лъжата трябва да съчиняваш все нови и нови лъжи.

А за шегите - ние сме народ, който се радва на чуждото нещастие. Колко пъти се подигравате на хората заради вида им, заради нещо лошо, което им се е случило, заради конфузна ситуация. Няма да забравя една случка преди доста години - младо момиче, слизайки от автобуса, падна и полата й се закачи и се видя бельото й. Не можете да си представите какво веселие настана сред мъжете на спирката. Нито един не отиде да й подаде ръка, нито един не се обърна на другата страна, за да не й е неудобно, дори подхвърляха цинични коментари. Една жена на възраст помогна на момичето заедно с мен да се изправи и да си оправи дрехите. Момичето му се ревеше от срам и унижение. Тръгна си, а мъжете наоколо продължиха весело да коментират случката. Може би това беше един от моментите, в които се отвратих от хората.

В Габрово едно време фестивалът беше безобиден и весел. Последното десетилетие стана вулгарен и гнусен, посветен на подигравките с известни личности. На нормален човек му се повдига, когато види какво народът ни смята за забавно. Гнусно и грозно.

Вместо да празнувате лъжата и шегата, се опитайте да търсите и говорите истината. Защото само тя ще ви направи свободни.

Елена Гунчева-Гривова

5 Коментара

Абориген

преди 4 седмици

Гривова, лъжата е голям грях!

Коментирай

Гривова,

преди 4 седмици

А предателството не върви ли с лъжата?

Коментирай

Абориген

преди 4 седмици

Обратно, лъжата върви с предателството. Гласът на истината не може да бъде заглушен.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.