ЛЕКАРИТЕ НА САПУН

https://svobodnoslovo.eu/komentar/lekarite-na-sapun/116560 SvobodnoSlovo.eu
ЛЕКАРИТЕ НА САПУН

Заглавието може да ви се струва крайно, но напълно олицетворява отношението към медиците в махалите. От много години...

След един от последните случаи, в които циг@нка друса маанета върху линейка, а спешните медици бяха принудени търпеливо да я изчакат да се натанцува, за пореден път се питаме - докога.

Катя Сунгарска от столичната „Бърза помощ” също разказа, че екипите постоянно срещат агресивно поведение в тези квартали. „Всички в централата на Спешна помощ изтръпват, защото знаят, че линейката ще бъде блокирана с часове вътре. От всички къщи започват да прииждат. Викат ни за социални дейности, а някой друг човек в това време може да умира, обясни тя.

Ситуацията периодично ескалира, като при един такъв случай през 2014., тогавашният здравен министър Петър Москов поиска спешни медици да не влизат в махалите, като изнесе и статистика, според която от 226, 175 са нападенията над екипи на Спешна помощ само за 2014 година. Тоест 80% от агресията срещу лекарите се случва в махалите. С всяка година е все по-трудно да се изнасят такива данни – расизъм било, но почти 10 години по-късно, ситуацията не е по-различна, напротив. Тогава Москов настоя линейките да влизат в ромските гета само с полиция и призова тарторите да посредничат в процеса по гарантиране на сигурността на екипите, но въпросните, както и формации като ДРОМ и Евророма поискаха комисия и кръгла маса... финансирана от ЕС. 

Пари, пари, пари – дайте ни парииии, е мотото на всички НПО-та и формации, свързани по един или друг начин със защитата на ромите. Нонсенс – защита на ромите. От какво? От разбеснели се българи? От люти лекари и сестри? От агресивни шофьори по улиците? От какво???

Тогава Москов беше заклеймен като хомофоб и расист, а от ДПС и някои депутати от БСП дори поискаха оставката му, като БХК даже го сравниха с Хитлер. Тогава бе подписаното споразумение с МВР полицейски коли да пазят лекарите в рискови места, което обаче се оказа по-скоро формално и до ден-днешен почти не се случва.

А самите Спешни центрове, в които редовно вилнее родата на някой? Изсипва се цялата рода, сестрите и лекарите са обиждани, тормозени, избутвани, често и бити. А ако пък жертвата почине, жална им майка на медиците. Живее ли се така? Така някой би ли могъл да изпълнява задълженията си, още повече, когато се касае за толкова отговорна работа.

Интеграция няма, милиарди потънаха в разни НПО-та, много от които специално създадени само да усвоят огромни суми, идващи от Европа. Имаше и Декада на ромското включване, тогава също се раздадоха едни милиони, помните ли?

Виктория Георгиева

4 Коментара

Глас народен

преди 7 месеца

Ромът се Пие, а ЦИГАНИНЪТ се БИЕ!

Коментирай

хамалин

преди 7 месеца

днес една "рооомкъ" ме пререди. на моята забележка ми отвърна пренебрежително и торснато:"свиквайте" . (само какви розови се задават за бг сеееленете)

Коментирай

Жоро

преди 7 месеца

Сорос изсипва поредните пари за мангалски фондации в Европа,целта е пълно оскотяване на обществото и по лесното му управление от Дълбоката Държаваб

Коментирай

Жоро

преди 7 месеца

Сорос изсипва поредните пари за мангалски фондации в Европа,целта е пълно оскотяване на обществото и по лесното му управление от Дълбоката Държаваб

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.