МЪДРОСТТА НА НАШИТЕ ДЕДИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/madrostta-na-nashite-dedi/142882 SvobodnoSlovo.eu
МЪДРОСТТА НА НАШИТЕ ДЕДИ

 

Малцина са тези, които знаят, че легендата за снопа стрели, които княз Кроват [Кубрат] дава на синовете си със заръка да ги счупят, е всъщност отражение на една басня на фригиеца Езоп. Този представител на далечните ни предци е известен със своята мъдрост. С нея той печели уважението както на гърците, така и на римляните. Басните на Езоп са били добре известни, а и тачени по време на Античността.

Езоп обаче не е единственият представител на нашите предци, чиито думи са останали увековечени в преписи и трудове на римски и гръцки автори. Тукидид носи кръвта на одрисите, а пък за един друг човек и по-точно за Епиктет някои смятат, че също принадлежи на фригийското семейство. Макар да е бил роб подобно на Езоп, Епиктет е известен със своя талант на словото. Едно негово изказване ми бе пратено от читател на блога ми преди години, и това изказване ме впечатли дълбоко.

Ето и думите на фригийския мъдрец: “Свободният човек се разпорежда само с това, с което може да се разпорежда безпрепятствено. А да се разпорежда безпрепятствено той може само със самия себе си. И затова, ако видиш, че някой човек иска да се разпорежда не със самия себе си, а с други, то знай, че той не е свободен – той е станал роб на своето желание да властва над хората.“

И в този дух искам да добавя нещо: Най-опасни са тези хора, които са станали роби на своето желание да властват над останалите. Властта е наркотик, силен наркотик, реално най-силния. И подобно на всеки наркотик властта променя духа, на тези са обсебени от нея. Всъщност абсолютната власт не просто променя духа, тя го унищожава – бавно, но сигурно. Ако човек загуби своята съпричастност спрямо останалите, ако гледа на тях само като на средство за постигане на дадена своя цел, той се е откъснал напълно от светлината. А без нея този, който се мисли за голям господар е всъщност само слуга на тъмнината.

Лошото е, че днес светът се управлява от слуги на тъмнината. Те са причината за войните, кризите, проблемите в обществото. На пръв поглед битката с тях изглежда невъзможна – все пак цялата власт е в тях. Да, но само на пръв поглед, защото запазим ли своята истинска същност, съумеем ли да запазим свободата в съзнанието си, стремим ли се да останем будни, но и да будим хората до нас – властта на злото ще намалее.

Големите битки не започват на бойното поле, а в душата и съзнанието на хората. Там се кове силата, истинската сила, която може да промени всичко. Чрез осъзнатост и странене от пороци, чрез самовъзпитаване в любов към другите, човек се преобразява, вече може да види невидимите вериги, които са само прелюдия към реалните вериги. 

Свободният дух е основния белег на нашите деди, те са посочили отдавна пътя, ние само трябва да го следваме.

Sparotok

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.