Македонистка организация заплашва наш дипломат с ФБР

https://svobodnoslovo.eu/komentar/makedonistka-organizaciya-zaplashva-nash-diplomat-s-fbr/118816 SvobodnoSlovo.eu
Македонистка организация заплашва наш дипломат с ФБР

Губернаторите на щатите Илинойс и Мичиган отмениха своите прокламации, обявяващи септември за „Месец на македонско-американското културно наследство“, а резолюция с подобен текст, внесена от сенатора на Индиана в Правната комисия, също не беше приета. Т.нар. резолюция 311, внесена в Конгреса на САЩ септември да бъде обявен за „месец на македонско-американското наследство“, като и да се организира честване на езика, историята и културата на „македонските американци и техния невероятен принос към Съединените щати”, беше инициирана от „Обединена македонска диаспора” (ОМД) със седалище във Вашингтон, която е считана за близка до антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ.

Още през август „Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Северна Македония и приятели” излезе с обръщение до Конгреса, в което остро възразява срещу действията на ОМД, обръщайки внимание на неверните им твърдения, които целят „ограбване на българското социо-културно наследство“, в което посочват и че най-старата македонска организация в света, която съществува и днес, е Македонската патриотична организация (МПО), основана във Форт Уейн, САЩ през 1922 година, от емигранти, деклариращи се като българи.

Въпросното ОМД, още през 2021г., внесе проект на резолюция в Конгреса на САЩ, твърдяща че първият македонец в Америка е дошъл заедно с Христофор Колумб през 1493г., която отново не беше приета след реакция на македонските българи по света. Тази година ОМД вече са „отстъпили” 400 години и твърдят че македонците са дошли в Америка през 1880 г. Всъщност въпросната организация в САЩ е изкуствено създадена от РСМ, а целта е ясна - да изопачи фактите и да пренапише историята. Касае се за трети пореден опит на Скопие да манипулира американски сенатори, като и трите пъти тези щения са отхвърлени. Основна заслуга за това има Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Северна Македония и приятели и МПО, които действат по всички възможно канали, за да запознаят американската общественост и официалните и представители с истината.

Но има и лъч светлина по отношение на официалната ни политика, като Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, е от хората, които активно работят за българските интереси и се противопоставят на всички опити на фалшификация, идващи от македонисти и казионни организации.

Че е на прав път говори и фактът, че през последните дни в РСМ започна яростна медийна крайна кампания срещу него, като определят действията му като провокация, посочвайки, че Станков е изпратил и писмо до канцеларията на губернатора Гретчен Уитмър, в което посочва, че Македония е географски регион, който принадлежи на територията на четири различни суверенни държави: България, Гърция, Албания и Северна Македония (бивша югославска република, независима от 1991 г.). „Терминът „македонец“ не е и не може да носи никакво отношение към конкретна македонска етническа група в годините преди 1944 г.“, посочва още нашият дипломат. Вследствие на неговите действия, прокламацията на сенатор Уитмър вече не можела да бъде намерена на сайта, жалват се в РСМ.

ОМД са предупредили, че ще търсят защита даже от ФБР, заради натиск от българското правителство. Съоснователят и президент на организация е обявил, че Станков ги репресира въз основа на етническа идентичност, отправял е и вербални нападки срещу македонци.

Прави впечатление, че това е не просто поредната атака срещу страната ни, а и персонална безпрецедентна такава срещу български дипломат. Тези им действия обаче говорят категорично, че консулът ни отлично си върши работата, защитавайки българските интереси. Какви са позициите му, е ясно и от изказването му през 2022 г., че би било прекрасно да имаме българска резолюция в американския конгрес, защото българското общество в САЩ е напълно интегрирано, но документът трябва да защитава интереса и на македонските българи.

През септември той присъства и на 101-вия Конгрес на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, който се проведе в Охайо. Тогава бяха приети и важни промени в Устава на организацията, като в преамбюла беше записано, че МПО е създадена през 1922г. от македонски българи, а понятието “македонец” означава роден или потомствен представител на всяка една от етническите групи в историческите и географски части на Македония. Тогава Станков връчи и оригинални екземпляри на резолюциите на Камарата на представителите и Сената на Илинойс от март 2023 г., признаващи македонските българи и МПО като част от българското културно наследство в щата.

Обичайно нашата позиция спрямо РСМ среща дълбоко неразбиране както от страна на ЕС, така и от страна на САЩ, като именно отсъстващата ни дипломация по този въпрос е сред основните причини. Докато ние пропиляхме години, съседите ни активно работеха за своите интереси, финансирайки както чуждестранни НПО-та, които излизаха с различни позиции и измислени статистики, уж доказващи съществуването на македонска нация и преди 1944 г., така и създавайки съвсем нови организации като въпросното ОМД, появило се на бял свят през 2004 г.

Действията на Станков, още от 2021 г., когато пое поста, са пример, че той върши отлично работата си, а реакциите на РСМ и заплахите, че ще се обърнат към ФБР, са колкото смешни, толкова и нагъл опит за сплашване на наше официално лице, което би трябвало да предизвика незабавна реакция от държавата ни.

Виктория Георгиева

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.