МАЙ НИКОЙ НЕ РАЗБИРА НИВОТО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/may-nikoy-ne-razbira-nivoto/112781 SvobodnoSlovo.eu
МАЙ НИКОЙ НЕ РАЗБИРА НИВОТО

 

Да хвърля и аз малко мерудия по злободневния въпрос за отхвърленето на искането за национален референдум днес на Правна комисия в Народното събрание:

Ще започна с това, че още при изземване на инициативата за референдума от организаторите, сред които бяха безспорно уважавани авторитети като доц Сарийски, проф. Михаил Мирчев, адв. Румяна Ченалова и други, проблемите започнаха. Първо с правно неиздържания ЕДИН въпрос за рефрендум. Многократно известни и доказани юристи /и аз, макар да съм простосмъртен юрист/, посочиха, че въпросът не е правно издържан и трудно защитим. Посочиха, че няма обосновка и то сериозна защо точно тази година 2043 година е избрана, че споменаването за официална валута и то единствена, не само противоречи на закона, но и при евентуално приемане ще предизвика сътресения в банковия и валутен сектор, защото на практика такова чудо като официална валута няма, с поставения въпрос ще се изключат всички други валути /и какво става например с кредити и договори с разплащания в евро/?

Самонадеяни, хората от Възраждане не потърсиха сериозни юристи да подготвят предложението и въпроса. Това с пълна сила се видя и днес на Правна комисия. Деян Николов не знам защо реши, че говори пред привърженици на Възраждане, а не пред юристи, някои от които сериозни имена в конституционното право и юриспруденцията. Повтарянето на едни и същи изрази по няколко пъти показваше неувереност и липса на сериозни аргументи. Позоваването пък на анализи на Световната банка за икономиката на България на мен ми направи недобро впечатление. Нямаше и дума за монетарния суверенитет, с който ни проглушиха ушите при рекламата на подписката. Нямаше и дума за златния резерв, който щял да бъде откраднат. Нямаше и дума, че по този начин сами се отказваме от суверенитета си и това БНБ да контролира банките в България. Думата "конвергенция" я чух поне двадесет път, а след това и българския й синоним, все едно слушателите владеят само едносрични думи, та се налага да им се обяснява. Вероятно в ентусиазма си да представи предложението наистина е забравил, че не говори в някой партиен клуб.

Костадинов макар и да говори добре, не беше особено убедителен, най-вече като почти се помоли комисията да преформулира въпроса в частта за "единствената официална валута", след като стана ясно, че в тази му част въпросът е абсурден. Пролича си още веднъж, че дипломата не винаги е знак за знания зад нея. Аргументите му бяха изключително популистки и политически, но не и правни, явно и той беше забравил, че защитата на въпроса е в правна комисия.

Присъстващите професори, доценти и други специалисти по право и банково дело се представиха всеки различно. Христов от БНБ добре се аргументира, макар и да не съм съгласна с тезата му. Д-р Борислав Цеков също се аргументира много добре, с посочване на конкретни разпоредби защо искането за рефрендум по този въпрос противоречи на закона и Конституцията. Никой от защитниците на искането не успя да обори аргументите му, а и по мои впечатления не се и опита. Професор Киселова за съжаление не беше чак толкова убедителна, маркира защитата на подписката, но без да навлиза в детайли, както направиха нейните колеги - противници на референдума. 

С този въпрос и липсата на адекватна правна защита днес на комисията, от Възраждане директно потопиха искането за референдум. Предполагам в пленарна зала при разискванията ще е същото - популизъм, за да се убеди електората как се борят, и липса на добри правни аргументи и становища на конституционалисти, че референдумът е законен. Защо Възраждане не направи лоби от юристи, гилдии, специалисти, които да подготвят становища и изказвания, да изчистят спорните въпроси? Още повече като се знаеше, че референдумът е от жизнена важност за народа ни. Или пък целта му беше предизборна? Надявам се да не е така, но вече българите трябва сами да си преценят, но след като се запознаят с всички гледни точки.

За съжаление с гафовете при формулиране на въпроса, Възраждане сами подадоха въжето за края на референдума. Аз поне не видях добра и адекватна ПРАВНА защита. Популизъм видях. Говорилня видях. Но правни аргументи - много малко. За съжаление враговете се бяха подготвили добре.

Ще завърша с това, че самото ниво на Правна комисия е отчайващо. Имали сме председатели на Правна комисия, които са били гордост за всеки университет да преподават в него. А сега имаме Стою. И като епилог на този срамен епизод от българската парламентарна история стана сценката, когато депутатка от Възраждане обвини Божанков, че й снима краката. Ами мозъка ли да й снима, ще попитам, защото за първи път чух госпожата да каже дума в Народното събрание? Долнопробната сценка с взаимни обвинения кой кого снимал и снимал ли е Божанков под полата на депутатка, сложиха край на този парламентарен цирк.

И въпреки всичко, трябва да продължим да се борим за лева. Но да не разчитаме, че някоя партия ще го защити. Защото днес аз не видях народа в Правна комисия, а само политици, които се опитват да извлекат политически дивиденти от цялата история.

Елена Гуннчева-Гривова

4 Коментара

песимист

1 year before

И как очакваш да видиш народа?!

Коментирай

Възмутен наблюдател

1 year before

Елена Гунчева очевидно се радва, че под някакъв терминологичен претекст ще отхвърлят искането по същество за референдум, подписано от 600 хиляди българи. Освен това съм забелязал, че на практика основният момент в много нейни текстове е, българите ДА НЕ ГЛАСУВАТ за “Възраждане”, а да гласуват за ДБ/ПП/ГЕРБ/ИТН. Отчайващо е и че други като нея НЕ споменават основното, а именно че нашите деди и прадеди са си дали живота, за да можем да имаме национална парична единица.

Коментирай

Възмутен наблюдател

1 year before

Елена Гунчева очевидно се радва, че под някакъв терминологичен претекст ще отхвърлят искането по същество за референдум, подписано от 600 хиляди българи. Освен това съм забелязал, че на практика основният момент в много нейни текстове е, българите ДА НЕ ГЛАСУВАТ за “Възраждане”, а да гласуват за ДБ/ПП/ГЕРБ/ИТН. Отчайващо е и че други като нея НЕ споменават основното, а именно че нашите деди и прадеди са си дали живота, за да можем да имаме национална парична единица.

Коментирай

Yoyo

1 year before

Май разбираме, че без това организиране, едва ли щяха да се съберат толкова подписи . И оттам натам, са адвокатски номерца и внушения.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.