Между Бил Гейтс и чистачката

https://svobodnoslovo.eu/komentar/mezhdu-bil-geyts-i-chistachkata/25033 SvobodnoSlovo.eu
Между Бил Гейтс и чистачката

Липса на кадри, ниско заплащане, демотивация за работа имало и в "Главна инспекция по труда". Фактите и оценките са от одит на Сметната палата за условията на труд в тази държавна агенция. Но и без него човек стига до същите изводи, като вижда как се претупва всичко, а ефект от препоръки и предприети действия почти няма.

В инспекцията няма кой да инспектира. Отново се сблъскваме с поредния случай на самозалъгване, че в държавата ни нещо се прави. Напротив - при тези доходи и при липсата на адекватни правила за закрила от тези хора не може да се очакват чудеса и принципност. Защото не са малко случаите, когато инспекторите стават обект на заплахи и рекет от мутренски фирми и пишман работодатели, за да не бъдат последните глобени или настъпани да спазват закона.

Проблемът с доходите у нас е като в Параграф 22, поддържан явно тенденциозно. Защото на властта и на бизнеса, които са в симбиоза, така им отърва. Прав е вицепремиерът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който твърди (стр. 2), че с това ниво на доходите в България не можем да говорим за високи пенсии, камо ли за еврозоната, към която някои са се устремили така мераклийски.

Сигурно заради нововъведеното тия дни евро с нулева стойност - то най-много приляга за българските заплати. Защото както е тръгнало, изтерзаните и изнемогващи работодатели скоро ще искат да им се плаща, за това, че са наели хора да им работят.

Само че и с вдигането на данъците, където Манолов вижда начин за излизане от омагьосания кръг, няма да има резултат. Като как ще се плащат данъци, за да има за пенсии, след като мутренският бизнес не плаща дори заплати? То ако се вярва на лъжите на статистиката ни, която обслужва властта, средната заплата у нас отдавна е минала 1000 лв. Ама сигурно я изчисляват между доходите на Бил Гейтс и на някоя чистачка. Един прост пример: депутат взема 5000 лв, а 5 пенсионера вземат по 200 лв. Средно статистически обаче се пада по 1000 лв. Ето така стават сметките. И за децата е ясно, че когато доходите в София се изравнят с тези в провинцията, тогава може да се говори за "средна заплата у нас"...

При това обезкостяване на страната ни с ликвидирана индустрия, производство и селско стопанство, с топящо се население и сбъркана структура на приоритетите, при които ученият мизерства, а хората от "елита" печелят 10 пъти повече, дори ако не работят, нищо добро не може да се очаква. Дошло е време за преоценка на всеки труд и изработване на нова скала с адекватно заплащане. Пирамидата трябва да се обърне, но няма кой да го стори. Всичко останало са палиативни опити за запушване на дупки. И за продължаване на робовладелската политика на сплашване и послушание. Циничното е, че дори това се прави насила, като подигравка към хората. Колкото до промяната - ще я има, когато всеки оглави собственото си недоволство

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.