МНОГО ШУМ ЗА НИЩО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/mnogo-shum-za-nishto/123476 SvobodnoSlovo.eu
МНОГО ШУМ ЗА НИЩО

МНОГО ШУМ ЗА НИЩО

.

Поредната конференция на ООН за климата – СОР28 в Дубай приключи безславно въпреки дитирамбите от медии и анализатори. 

Подписаната декларация за поетапно премахване на изкопаемите горива, вкл. петрола и газа най-вероятно ще се окаже полунамерение като предишните. Например на СОР26 в Глазгоу стана дума за масирано намаляване на използването на въглища. Но фактите сочат обратното – тази година въглищната индустрия, вместо да продължи да замира, отбеляза рекорди в Китай и Индия поради високите цени на газа… 

.

Изводът е недвусмислен: икономиката има приоритет пред климата. 

Например и сега не беше сключено никакво споразумение за запазване на горите именно заради икономически интереси. Китай и Русия продължиха да са освободени от ангажименти спрямо климата, макар че първата държава е най-големият замърсител в света на атмосферата, а втората е четвъртата поред за въглеродния диоксид и трета поред за метана. Не виждам как ще се реши проблемът със замърсяването от Иран (7-мо място в света) и от Саудитска Арабия (8-мо място). Не виждам как без поне трилион долара (хиляда милиарда) и без намаляване на корупцията в местните управления континентът Африка ще отпадне от списъка на най-големите замърсители. 

.

Единственото положително в тази поредна среща аз видях в липсата на климатичния екстремизъм. 

Така поне една моя тревога започна да отпада.

Онази, за която преди години в поста „ПРОВАЛ НА РЕВОЛЮЦИЯТА, НАРЕЧЕНА БЛАГОЗВУЧНО КЛИМАТ” https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/pfbid02Y527m2v32QNBKAj1SLsf9VZxjjrCdiTgrtPJHkk8zoz1wTEoyw6qe71w5sHM2f6Gl

написах следното

(цитат): 

А защо използвам думата „революция”. 

Ами заради това:

________________________________

„Това действие трябва да бъде мощно и широкомащабно. В края на краищата, климатичната криза не засяга само околната среда. 

Това е криза на правата на човека, справедливостта и политическата воля. 

Тя бе създадена и захранвана от колониалната, расистка и патриархална система на угнетяване. Трябва да я демонтираме“

_______________________________

Това е част от статията със съавтор Грета Тунберг „Защо протестираме отново?”, поместена на 29 ноември в Project syndicate. 

https://www.project-syndicate.org/…/climate-strikes-un…

✔ Я виж ти за какво ставало дума: не за климата, а за разрушаване на социално-обществената система! 

Някои експерти предупреждават, че тези идеи всъщност са идеи за нов вид социализъм - този на концерните и големите компании. 

А защо се иска според тях разрушаване на системата? Иска се, понеже била колониална (да му мислят метрополиите, т.е. западните граждани, знаещи и защитаващи правата си), расистка (да живее миграцията с новите човекороботи от бедния световен Юг, задоволяващи се и със съвсем малко), била патриархална (долу семейството, понеже то е крепител на досегашните ценности).

Пак в тази световно авторитетна аналитична медия няколко дни след откровенията на Грета Тунберг – на 3 декември, е поместена и статията на основателя и президента на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб „Какъв именно капитализъм искаме?. 

В нея той призовава за нов модел капитализъм, в който акционерите са аут, а "обществото" (моя бел.: а кои са "обществото"?) указва на ръководствата на концерните и компаниите какво да правят и да не правят. 

***** Бел.: това ми прилича на вид социализъм и откривателят му не е Шваб. Според Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс глобализацията и заменянето на държавата с управление на концерните е крачката, която запраща в комунизма. Концепцията на Шваб е много примитивна - "указването" е път към деградация и самоунищожение на човечеството и вече го видяхме при опитите за комунизъм. 

.

**** ПРОБЛЕМИТЕ, БИЗНЕСА, ДРЕБНОТЕМИЕТО ****

Проблемът обаче не е това дете, което е избрано за ГОВОРИТЕЛ на могъщи бизнес и политически интереси. 

Пиша говорител, защото имаше и друга „Грета” – далеч назад във времето преди тази – в забравената вече 1992 г., но не получила тази световна известност. 

Макар че и онази „Грета” – тогава 12-годишната Севънс Кулинс Сузуки се изказа на конференцията на ООН по околната среда и развитието. 

https://www.youtube.com/watch?v=JGdS8ts63Ck

Проблемът е, че настина има изменения в климата и всички ги виждаме. 

Проблемът е, че все още не знаем убедително доколко човешкият фактор е със значим или не толкова значим принос в тези изменения.

✔ Проблемът е, че битката срещу климатичните изменения всъщност е битка на едни бизнеси срещу други, сражение между едни изостанали нефто- и газо- добиващи държави срещу други, война между познатите ни от десетилетия енергийни технологии срещу навлизащите нови. 

✔ А най-големият проблем, че се подписаха действащи международни споразумения за квотен ПАЗАР, ЦЕНИ И ТЪРГОВИЯ на емисиите въглероден диоксид – т.е. създаде се и има бизнес за много, много и много милиарди! 

Но няма нито едно международно споразумение за най-простото – да запазим горите. 

.

На предишните климатични конференции те бяха предложени, но никакви договори не се подписаха поради непреодолими различия. На сегашната в Мадрид този проблем практически не беше обсъждан. 

Известно е, че горите са усвоили 17% от въглеродния диоксид в атмосферата. И продължават да го усвояват, макар и и с далеч по-бавни темпове. 

По-бавни са заради повсеместното им изсичане навсякъде по света и как да се изразя – геноцидните практики върху тях в Амазония и Сибирската тайга (най-големите горски масиви на планетата) 

Няма официални данни как изменението на площта на горските масиви във времето кореспондира или не кореспондира с повишаването на равнищата на въглеродния оксид в атмосферата. 

_____________________________

📌Замърсени са и океаните, които са най-големия хранител на въглеродния диоксид (над три-четвърти). 

Може и да не забелязваме микронно тънката нефтена ципа върху тяхната повърхност, но тя влияе на процесите на взаимодействие между атмосферата и водата и преноса на въглероден диоксид в морските глъбини.

БЕЛЕЖКА: Личното ми мнение е, че именно отслабващите параметри на това взаимодействие са основната причина за засилващите се темпове на климатичните изменения. 

___________________________

Ала решаването на тези проблеми засега не е обърнато в бизнес. И затова се неглижират, вкл. и от голямата наука. И "иконата" Грета Тунберг не говори за това, мълчи си за горите, не е засадила досега дори едно дърво. (а аз съм садил и дори още тъгувам за двете израснали борчета, които мостът от НДК към хотел „Хилтън” погреба.) 

Ето защо смятам, че пазарът на въглеродни емисии е първобитен бизнес инструмент, създаден предимно за нуждите на бизнеса, а не толкова за нуждите на климата и недостатъчно защитава обществените и човешки интереси. 

Когато формулираме някаква наша тревога като глобален световен и човешки проблем, тя изисква комплексни решения, вкл. и големи бизнесмащаби вместо създаването на два-три нови вида бизнеси и обявяването им като панацея (възобновяемите източници и търговията с квоти за въглеродния оксид) 

(край на цитата от онзи брадясал от годините пост)

Повтарям част от него, понеже и сега, след години проблемите са същите. И също така остават не само нерешени, но дори не са и обект на сериозни научни, обществени и политически дискусии.

Григор Лилов 

1 Коментара

moitoi

преди 5 месеца

Новият Ханибал пак ще премине Алпите както тогава по суха земя а не през ледниците които се таят сега!!!Забравихме за ВЕЧНИЯ КРЪГОВРАТ!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.