Мръсната сила на парите

https://svobodnoslovo.eu/komentar/mrasnata-sila-na-parite/114423 SvobodnoSlovo.eu
Мръсната сила на парите

 

Съвременният свят дава възможност за генериране, за натрупване на огромни средства, от един човек, от една фамилия, от една компания. Средства излизащи извън пределите и представите на по-ранните поколения, живели на Земята. Тези пари дават и могат да дадат една огромна и мръсна сила на всеки един човек, пък бил той и неслучаен. Защо наричам тази сила мръсна? Защото тя е огромна и трудно контролируема, предразполага и изкушава човек към влияние и намеса в живота на другите хора, на цялото общество, на цялото човечество. Защото в крайна сметка, всяко нещо си има цена и както е казал някой нашега или наистина: „Което не може да стане с пари, става с много пари.”

Огромната и тъмна енергия на многото пари, събрани на едно място, дори и за човек получил подходящо възпитание и ценности представи, притежаващ силна воля, са голямо изкушение, а какво да говорим за останалите?

С много, дори и с не толкова много средства, може да организираш цветна революция, в която и да е държава, да внесеш объркване и смут във всяко едно общество. С много пари, може да създадеш каквато и да е политическа партия, която да задържиш във властта колкото време е необходимо. С много, много милиарди, може да поддържаш война между два братски народа, като руския и украинския народ, да накараш група хора да изтребва собственото си население и да унищожава собствената си държава. С две думи, с много пари може да поддържаш всякаква политика, колкото и да е странна, противоестествена или непонятна.

Мръсната сила на огромните средства, концентрирани в сравнително малък кръг хора, днес се чувства навсякъде. И в крайна сметка има само един антидот, една противоотрова – чест, морал, съвест, вяра. Само така може да се спре тази мръсна сила, която може да докара огромна сила в ръцете и на най-големия слабак, подлец, нещастник и да го направи силен.

На регионално ниво, за последните 30 години се нагледахме на такива мафиоти и нещастници, които с огромните си средства сътвориха само грозотия и оставиха разруха след себе си. На световно ниво, тези които действат днес правят същото, но последствията ще са за целия свят. Защото е много, много трудно да противостоиш и да контролираш силата на огромните пари.

Андрей Киряков

4 Коментара

Червената шапчица

преди 8 месеца

Ние, с Муцинка Фешънлиева, когато сме на смяна на околовръстното, получаваме и евро, и лева. Аз не бих отказала и виетнамски донги. Колежките от окрайна се мръщят на гривни, но яко прибират рубли и юани. Доларите изчезнаха. Андрей Киряков, ти с какво предлагаш да ни плащат, ве… с круши ли? Аз много харесвам парите.

Коментирай

Андрей К

преди 8 месеца

Шапчице, като те изгони Стамат, може да ми се обадиш. Все ще измислим нещо, за плащането също...

Коментирай

Червената шапчица

преди 8 месеца

Първо на първо, моя съпруг се казва Спиридон, а не Стамат. И второ на второ, никога няма да ме изгони, защото друга като мен, толкова добра, не може да си намери… Пък и моя Спиро е фрашкан с пари, а аз много обичам и Спиридон и парите му. На околовръстното ходя, когато ми е скучно. Просто за забавление…

Коментирай

Андрей К

преди 8 месеца

Шапчице, ти мъжко момиче ли си или женствен мъж, или първият изкуствен интелект в България, изпреварил този в останалата част на света?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.