Мутро-чалгата, корупцията и интелигенцията – новото българско гробище?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/mutro-chalgata-korupciyata-i-inteligenciyata-novoto-balgarsko-grobishte/114253 SvobodnoSlovo.eu
Мутро-чалгата, корупцията и интелигенцията – новото българско гробище?

Парламентът се събира извънредно, за да обсъди и приеме помени в Закона за защита от насилие. Шофьорите от НСО докарват с лимузините до жълтите плочки депутатите, които почиват в България. Другите… ще изразят съпричастност. Пък и защо толкова да бързат – нали народният гняв се изля онзи ден по градове, площади и улици, един прокурор и един лекар в Стара Загора бяха отстранени, също и двама полицейски началници заради убийството в Цалапица.

Още няколко дена и ужасът от садизма на Георги с прямо 18-годишната Дебора, ще започне да избледнява. Хората имат и други проблеми.

Прокълната ли е тази красива страна? Как отгледахме толкова безмозъчност и бруталност?

Продължавам да твърдя, че в основата на ескалиращата агресивност са циментирани мутро-чалгата и корупцията. Но и интелигенцията, за която все забравяме.

Иван Хаджийски забелязва подобни отклонения в народопсихологията на българина, като описва през 30-т години на ХХ век погубното влияние на расизма и фашизма.

Склонни сме да обвиняваме света и отделни държави за несполуките ни. Влияние на световни сила има, разбира се, но устройството и редът тук си е наша работа и е в нашите ръце. Построили сме държава, в която сме вградили и всичките ни комплекси. Затова не успяваме да постигнем мечтата, да сме цивилизована нация, призната и от другите.

Цялото време след Освобождението е изпълнено с разочарования и неосъществени желания. Трийсетина години след 1878 г. все още адреналинът от постигнатата свобода дава надежди, че ще настигнем развитите европейски страни. Дедите ни искрено са вярвали, че могат сами да решат националните проблеми и да създадат силна икономика, интелигенция, войска, независимост и пр. Връхлитат ни обаче две национални катастрофи. След 9 септември 1944 г. се установява строй, който изключва частната собственост, конкуренцията, а възпитанието в дух на това, всеки да разчита на собствените сили, образованост и умения, е заменено от формулата за диктатура на пролетариата.

Това води до катастрофа, защото дори Маркс и Енгелс да са били прави относно трансформацията на капитализма, на българска почва това е било изкривено до степен на удобство за тези, които упражняват властта – комунистическият елит. Същият, който се разправил брутално с онези свои другари, които вярвали в „светлите идеали на социализма“. Сметката платил народът.

 

 В бедната държава всички проблеми са по-изострени и тежки. Справянето с тях е трудно, а различните проявления на пороците са драстични. Най-голяма спънка пред развитието на нацията е несправедливостта. Тя се захранва от все по-драматичното разслоение на обществото – от една страна богатите, а от друга - икономически ощетените. Към това прибавете безнравственото и циничното управлением.

Затова, когато българин попадне в развита държава, той със завист констатира разликите в стандарта на живот. Констатира също, че в голяма степен онзи стандарт се дължи на спазване на законите и основните правила на съжителство в гражданското общество. И му се струва, че там всички са заможни, а ние сме ощетени. И са ни ощетявали византийци, турци, западняци, американци и кой ли още не. Защото ни завиждат, че траките са били център на световната цивилизация, че сме богоизбран народ, че сме най-умните, най-талантливите, най-красивите, прабългарите са имали империя, пили сме вино от Никифоровата кратуна, измислили сме ракията и луканката, компютъра и шопската салата…

Всичко това от известно време е опаковано в амбалажна с мазни петна от салам, но с патриотични щампи. Тази посредственост наложи модел на съществуване, при който кариера се постига с агресия, хищничество, измама, нахалство и циничност.

Иван Хаджийски в писанията си за причините за избухване на Априлското въстание, описва безчинствата на кърджалиите и черкезите като един от най-силните мотиви за въоръжен бунт. Срещу първите турската власт се бори заедно с българските поданици. По това време заедно с кърджалиите върлували и хайдути, които нямат нищо общо с народните закрилници. Положението става нетърпимо със заселването от Високата порта на над 200 000 черкези в българските земи. Те драстично влошават положението на българите с жестокостта си. Убиват, грабят, насилват. Присвояват земи, магазини и цели бизнеси на нашенци в различни градове.

Те са мутрите в онези кървави времена. Прибавете към тях български първенци, които сближавайки се с местни турски управници и с главатари на бандитските шайки, грабили и потискали обикновените хора доста жестоко. Според Хаджийски зулумите и теглилата от въпросните кръгове са изиграли важна роля в мотивите на много хора да се включат във въстанието. Малцина – като Раковски, Левски, Ботев, Бенковски – са имали съзнание за свободата.

Днес се налага да говорим за същите неща. Защото посредствеността няма нравствени задръжки и малтретира методично талантливите и образованите. Най-страшното е, че тази посредственост се настани трайно и в управлението.

12-годишното управление на Бойко Борисов е доказателство за това. Посредствени, примитивни хора овладяха цели отрасли на икономиката. Рекетът и шантажът бяха превърнати в инструмент за преследване на неудобните, а институции като МВР, прокуратурата, НАП, КПКОНПИ, ДАНС, тайните служби, финансови органи, контролни структури бяха превърнати в бухалки. От корупция българите бяха лишавани от 12-13 милиарда евро годишно, според статистиките на Евросъюза. Кърджалиите и черкезите биха завидели на подобна успеваемост. Налага се да използваме сила, за да си върнем заграбената държава.

Моралното пропадане и деградацията бяха подпомогнати мощно от чалгализацията. Не говоря за отделни що годе поносими парчета, а за турбо примитивизма, който се стовари върху младата генерация българи чрез просташки и порно текстове и елементарна музика.

Мутрите и чалгарите се обединиха под общия знаменател на претенциозната посредственост. Придобиха и чувство за недосегаемост, благодарение на корупцията, която ги „побратими“ с властта и представители на правораздавателната система. Пробиха и законодателната власт.

Честните и почтени хора се почувстваха зле и дори излишни. Над 2,5 милиона поеха към други страни.

Встрани обаче остава въпросът за българската интелигенция. През последните повече от 20 години тя нито веднъж не пое отговорност за разрушителните процеси, които се стовариха върху много сфери на живота и най-вече върху образованието, културата и науката. Интелигенцията нито в един момент не стана изразител на обществените надежди. Не пое отговорност и за проблемите и провалите. Тя не формира обществено мнение, не провокира обществени дискусии. Вместо това нейни представители се включват активно в разделянето на нацията по различни важни теми.

А нали точно интелигенцията трябва да постави цел, да посочи път към добруването и икономическото благоденствие на народа. Това е историческо нейно задължение.

Такава е била тя по време на Възраждането. В онези трудни времена тя е повела хората на борба не само за свобода, но и за ограмотяване, за израстване във всякакъв смисъл. Нейните представители: свещеници, даскали, доктори и чиновници са въздействали прогресивно на общественото съзнание. Към тях се присъединяват малко по-късно хора на изкуствата, учени и прависти. Засилва се влиянието на писатели, художници и учени. Те формират интелектуалния живот в България.

Освен да оцелее физически и да се замогне финансово, интелигенцията вкарва в българското съзнание и въпросът за културното израстване. Постиженията са забележителни.

Днес интелигенцията е смълчана, а периодичните подписки в подкрепа или срещу нещо и някого, само увеличават недоверието в нейната обществена ангажираност. А когато интелигенцията е хилава и страхлива, царства посредствеността. И насилието.

Ще трябва да освободим историята ни от клишетата и пропагандните митове. И да изградим нова представа за пътя, по който да вървим напред. И ще ни трябва интелигенция борбена и настоятелна. И да не забравяме Борисовото време – „златния век“ на мутро-чалгализацията.

Докато агнетата не станат лъвове (девиз на Нотингам), психопата с макетния нож ще шества необезпокояван, ще сее страх, а представители на магистратурата и БАН, ще възкликват: Какво толкова е станало? Скарали се, той малко я „възпитавал“, защо да му съсипваме бъдещето…

Неговото бъдеще обаче е загробването на България!

Ще допуснем ли новото българско гробище да ни погълне под звуците на грозната и зловеща гарванова песен?

Не споменах църквата, но тя май съвсем ни изостави…

Огнян Стефанов

frognews.bg

15 Коментара

Червената шапчица

преди 8 месеца

Оги, я кажи, тебе защо те биха? Без причина ли яде шамарите…

Коментирай

Червената шапчица

преди 8 месеца

Моя Спиридон веднъж ми каза – като не ти се яде стек от селектиран рибай, Блек Ангъс Небраска, яж ми тогава…. И като извадих точилката… Сега ме носи на ръце и ме гледа като писано яйце.

Коментирай

Муцинка Фешънлиева

преди 8 месеца

"Сравнението не е аргумент" (Comparaison n’est pas raison)

Коментирай

trans - gender

преди 8 месеца

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС твърдо зад идеята ---- Две неща поотделно равни на Трето ,са равни помежду си.

Коментирай

Димитър

преди 8 месеца

"Докато агнетата не станат лъвове..." Стефанов, я кажи една страна от Европа или другаде, където има лъвове! Във Франция ли? Англия ли? Или Германия? Нидерландия? Белгия? Или разкапаната и напълно деградирала Швеция? Къде са тези лъвове, бе Стефанов? Да защитят жените си, децата си, и себе си самите от педофили, джендъри, обратни, мигранти, ислямисти, леви либерали-троцкисти... Де са бе, Стефанов?

Коментирай

Yoyo

преди 8 месеца

И как бързо си намери виновен . А не това че неговите хора се съвокуплиха с уж тия дето щяха да чегъртат .

Коментирай

Тина

преди 8 месеца

ЙоЙо, както се казва "взехте ми думите от устата". Стефанов се е взрял в чуждите очи и не вижда гредата в своите. Сайтът му участва редом с други СМО активно в налагане на културата на отричането. И младото поколение, слава Богу не цялото, възприе тезата, че нищо старо не е ценно и всичко започва от тях. Създаде своя култура по образец на мутрите и мутресите и морал, взаимстван от политиците на днешното време-лъжи, манипулирай, обещавай без да изпълняваш, кланяй се на силния и тъпчи народа, кради. И всичко това без наказание!

Коментирай

Лакота

преди 8 месеца

Ехей, hombre, успокой се! Задъха се нещо, леко, инфаркт да не напра'йш! Стъкмистиката е хубаво нещо, но и ний може да четем и баби и дядовци да слушаме! Някаква интелигенция споменаваш, ама кой ти определи ЕнтЕлЕгенцията, да да я наричаш така?!, а? Па и леко с новия път, че нещо много ценности напоследък се нароиха. Леко с айдуците, ама и леко с хайдутите! Истината само с куршум се доказва, отиваш на фронта, чуваш "АТАКА!!!" и се юркаш срещу Куршума. Тогава разбираш Айдук ли си или Хайдутин, Герой или Льольо на думи?! Ду ю ъндърстенд?!?

Коментирай

#koй

преди 8 месеца

езикът му беден: "констатира". посредствен. минава за "фактор" пред антикУмунето кулуезич, дете на елитни "кУмуняги",която се има за голямото културно Добрутро, но не знае къде е гроба на Пенчо Сл. "наааратива" му тук е надробена мозъчна попара. иначе е евроатлантически 24 карата и затова закри форума на ква-ква.

Коментирай

#koй

преди 8 месеца

езикът му беден: "констатира". посредствен. минава за "фактор" пред антикУмунето кулуезич, дете на елитни "кУмуняги",която се има за голямото културно Добрутро, но не знае къде е гроба на Пенчо Сл. "наааратива" му тук е надробена мозъчна попара. иначе е евроатлантически 24 карата и затова закри форума на ква-ква.

Коментирай

Никой

преди 8 месеца

За 33 години демокрация, либерализъм и евроценности, я докарахме до тук - от цветуща, добре развита икономически държава, до най-бедната и нещастна страна. Стефанов като журналист, т.е. четвъртата власт, има голяма вина за тази деградация.

Коментирай

Никой

преди 8 месеца

За 33 години демокрация, либерализъм и евроценности, я докарахме до тук - от цветуща, добре развита икономически държава, до най-бедната и нещастна страна. Стефанов като журналист, т.е. четвъртата власт, има голяма вина за тази деградация.

Коментирай

някой си

преди 8 месеца

Не ми хвалете европата - ужасни измамници, крадци, крали са от цял свят, затова им е по-лъскаво в държавите. Нямат никакъв морал, лицемери са, надути пуйки, че били богати. Ама ние знаем от къде е това богатство. Днес са отворили широко врати за всичко ненормално, това което е божествено. Никога не съм се прекланяла пред тах, дори ги мразя, защото са двулични!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.