НАГЛОСТНА НА ОЛИГАРХИЯТА НИ  И БЕЗПОМОЩНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/naglostna-na-oligarhiyata-ni-i-bezpomoshtnostta-na-darzhavata/122523 SvobodnoSlovo.eu
НАГЛОСТНА НА ОЛИГАРХИЯТА НИ   И БЕЗПОМОЩНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

НАГЛОСТНА НА ОЛИГАРХИЯТА НИ 

И БЕЗПОМОЩНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА

*** Малко факти от статистиката и от земеделския министър Кирил Вътев

.

 ✔*** През 2022 г. са подпомогнати финансово от държавата фермери с 160 442 броя говеда, отглеждани у нас. През тази година техният брой, който се подпомага, е скочил над 2.5 пъти - 409 000. 

✔*** Биволите миналата година са били 3000, а през 2023 г. - 14 000. Абсолютен рекорд на тяхна раждаемост в света, понеже внос на живи биволи не е отчетен. (При най-висока раждаемост бройката трябваше да нарасне с 2000 и да стане 5000) 

✔*** Миналата година фермерите-животновъди са били 3000, тази година също са скочили двойно - 6000. 

✔*** По държавни субсидии за селското стопанство спрямо продукцията сме втори в ЕС след Полша. По абсолютен размер на помощите Франция е на първо място. 

✔*** Ето как се субсидира например млякото: в Румъния - 338 евро, България - 220 евро, Франция – 60 евро, Гърция - 0 евро

✔*** Румъния дава 110 евро на глава млечна крава, България – 246 евро, Франция – 0 евро. 

✔*** За хектар оранжерия се полагат у нас 8 184 евро, във Франция – 0 евро  

✔*** През 2022 г. България е произвела при тези европейски помощи 700 000 тона селскостопанска продукция. Съседката Гърция е произвела 3 милиона това. 

✔*** На този фон: България обработва общо 44.7 милиона декара земя, а Гърция – практтически също толкова – 45.5 милиона декара. 

И т.н., и т.н. 

.

Димитър Зоров (съпредседател е на Националния съюз на говедовъдите, възпитаник на школата на МВР в Симеоново, собственик на фермите и марката„Пършевица“), както и неговите колеги от др. такива асоциация и съюзи, настояват таванът на помощите да падне. За България техният допустим максимален размзер за едно стопанство е до 280 000 евро. Друг такъв в Европа няма - българският е най-високият! 

.

На фона на тези факти и милиционерската ни олигархия не се чудете, че у нас селскостопанската продукция е по-скъпа, отколкото в съседните ни държави и производството й е с пъти по-малко при съпостави площи и брой добитък. 

Много по-лесното е да организираш внос (значима част контрабандно), отколкото да гледаш говеда, овощни и зеленчукови градини, каквото и да посочват отчетите. 

Защото колкото повече бройки добитък и площ култури си посочил, толкова повече ще налапаш евросубсидии от ЕС. И толкова повече комисион ще заделиш за когото трябва по веригата, простираща се до върховете на партии и управления. 

Крайно време е да се сложи край на тази наглост на олигарсите и на скръстените ръце на държавата. 

Григор Лилов

2 Коментара

Червената шапчица

преди 5 месеца

Бременната Николета показа как е отпразнувала рождения си ден

Коментирай

Иванова

преди 5 месеца

Лъжат за всичко само и само да приберат субсидиите, а проверяващите от министерството прибират подкупи и си затварят очите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.