НАКЪДЕ ОТИВАМЕ, БЪЛГАРИ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nakade-otivame-balgari/134662 SvobodnoSlovo.eu
НАКЪДЕ ОТИВАМЕ, БЪЛГАРИ?

В тези смутни времена е много важно да знаем кои сме, накъде вървим и най-вече да имаме вяра. Именно вярата ни е запазила като народ, като идентичност, дори като държава. Православният български народ е преминал тежки изпитания и е излязъл по-силен след тях. Хиляди българи и българки са загинали мъченически заради Христовата вяра и българската си същност.

Аз дума срещу Църквата и нейните представители няма да кажа. Ще напомня, че всеки православен трябва да знае основите на вярата, канонът и да се води от Бог. А не от политически и конюнктурни съображения, които за съжаление понякога са водещи за някои представители. Но, както винаги казвам, Бог гледа и всекиму ще се отсъди според делата му.

Ние сме българи. Нашият път е България и българщината. Не ме интересува Европа и европейските отклонения. България е една от най-старите европейски държави и много моля, държави, които не са били създадени, когато България е дала славянската азбука на света, да не ни дават наклон на мнението и политиката.

Да изградим ядро, около което да се обединим. България и вярата ни. Да не се разсейваме със странични неща. Няма смисъл да спорим дали азбуката е българска или славянска и да се мразим заради това. А да се гордеем, че сме я дали на света и славяните имат свое четмо и писмо. А, моля Ви и да не спорим дали изобщо има славяни или няма. Да приемем презумпцията, че има и да се съсредоточим върху важното, а не върху маловажното. Същото е и с това на колко века е България и дали е създадена 632 или 681, дали има българи тук от 6000 или 9000 години и т.н. Важното е тук и сега! Че ако много се вглеждаме в миналото и подробностите, да не изтървем бъдещето.

Българското е в сърцата ни. Колкото и да ни се иска да сме прави и да натрием носа на другите българи за някои факти, да не забравяме, че те също са българи. Нашият народ, друг си нямаме. А само заедно можем да оцелеем и да осигурим бъдеще на децата си.

Националният нихилизъм ни е превзел. Колко много хора се гордеят, че децата им живеят и работят в чужбина. Ами не е много за гордост. Защото техните деца там, един ден ще забравят, че са българи. И техните деца дори няма да говорят български. Така се губи България! Разбираемо е, всеки иска децата му да живеят по-добре. Но да си спомнят всички тези, които са пожертвали живота си, включително и децата си, заради това да има българи и България. Само заедно, тук и сега можем да променим нещо.

Евроатлантическите ценности са си на ЕС и САЩ. Не са български и няма и да бъдат. ЕС се състои в голямата си част от държави, които са били врагове на България. Не мислете, че с един договор врагът се превръща в приятел и загрижен съюзник. Колкото пъти сме се съюзявали с Германия например, толкова пъти сме попадали в национална катастрофа. За мен не са ценности налагането на различията като норма, приема на милиони мигранти и техните обичаи, религия и традиции. За мен не са ценности прайдовете и призивите за война. За мен интересите на САЩ са девета дупка на кавала. Същото важи и за НАТО. Интересите на НАТО НЕ СА интереси на България.

Говорете на български. Пишете на български. Напишете си имената в социалните мрежи на български. Не сочете за примери други народи, цитирайте българи, а не чужденци. Четете българска литература /само не Букърите, моля!/, опитайте се да намерите смислени хора, с които да общувате. Не се поддавайте на емоции. Заложете на традициите, на вярата, на българското. За да я има България!

Защото България ни е всичко! Бог да пази българският народ и държава!

Елена Гунчева-Гривова

4 Коментара

Реалист

1 month before

Не знам как се чувстват тези българи, които преди години побързаха да заминат за чужбина и живеят отдавна там. Знам обаче как се чувстват тези, които се връщат от време на време или пък тези, които се върнаха завинаги. Първите с неспокойни и тъжни очи, вторите поне спокойни и решителни. Дано в тези мръсни времена си намерим пътя. Поздрави за г-жа авторката!

Коментирай

Ама, голяма ,,бяла птица,,..

1 month before

Която не знае , че извън пределите на България( статистиката дори е остаряла) живеят над 10 милиона българи!!! Най- голямата българка ,пфу.. Интервюто и за ,,Стандарт,, като вице на Костадинов - ,,като фурнаджийска лопата,, Интервю и ,,виждаме,, на Гунчева(2021г.) , когато се кандидатира за вице на Костадинов , публикувано и в ,,Стандарт,, - ,,Знаете, че Възраждане има голяма подкрепа сред българите в чужбина, защото голяма част от тях искат да се върнат, тук е Родината на всички нас, искат децата им да живеят тук. Много от тях в момента са в България и ни помагат в кампанията, дават идеи и предложения. Задължително трябва да има по-голям интерес от страна на държавата към българите в чужбина.,, ????? Сега ще се ,,утепе, да ви убеждава, че право на глас са само тези, които в момента живеят в БГ.

Коментирай

В тия ,,смутни,, времена

1 month before

Вземи да минеш на ,,смутита,, щото като гледам ,наистина скоро ще си най- голямата българка , ама по габарити.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.