Напън за диктатура чрез съд

https://svobodnoslovo.eu/komentar/napan-za-diktatura-chrez-sad/114301 SvobodnoSlovo.eu
Напън за диктатура чрез съд

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува в „Епицентър“ политически анализ, в който се твърди, че „Радикализацията на „Възраждане“ става екстремно опасна... Нейни представители... имат за образец поведението на мутрите... отрицание на международния правов ред, войнстващ национализъм, който може да доведе страната до национална катастрофа“.

Опасни люде са те и за други анализатори и медии, значи, партията им е още по-нетърпима. Таман тези дни стотина общественици, главно разноцветни соросоидни НПО-шници и отродени от българите субекти, подадоха сигнал до прокуратурата с искане за разпускане на партия „Възраждане“.

Не сме изненадани. Още на 07.07. т. г. „Труд“ предупреди в „Стари песни с нови буфосинхронисти“ :

„Вижда се подготовка за забраняването на националистически партии в ЕС. Тръгна срещу „Алтернатива за Германия“, забелязва се подготовка и за удари срещу „Възраждане“ у нас. Готвят се закони за „борба срещу дезинформацията“, чрез които се цели налагане още по-свирепа цензура.“ 

Ами ето. Защото истината е нетърпима, пречи на истинската дезинформация, без нея „рестартът“ на демокрацията у нас е невъзможен. Както и относително спокойното изпълнение на задачите, възложените от Посолството на ала-бала кабинета и послушно спретналата го (не)коалиция.

А според ИСА „Сглобката на „сглобката“ фактически е ДПС, оформило евроатлантическия консенсус... В парламента видимата динамика с конструктивен знак тече около Делян Пеевски.“ Не, както се твърдеше доскоро, на „политическия гросмайстор“ Бойко Борисов.

НАТО във Вилнюс прие исторически план за създаване на нова „Желязна завеса“ между Русия и останалата част от Европа. А този Борисов подари усмихнат на лошия Путин кученце!

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов наскоро беше на посещение в Германия за среща с лица от партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Белязана там като крайнодясна и популистка, чиито поддръжници разпространяват ксенофобия, антисемитизъм и поддръжката на авторитарните режими. И о, ужас, над 80 на сто от членовете на „АзГ“ са мъже!

Ето значи от кой дол дренка е „Възраждане“. В Германия вече се работи яко за забраната на „АзГ“. И не само. Опасни стават още повече, защото в страни от ЕС започна постепенно обединяване на такива партии в общ блок.

Няколко кризисни тенденции в Съюза и войната в Украйна силно подрониха имиджа на т. нар. системни партии, предстоящите избори могат драматично да ги сринат. Незибежно е националистите да спечелят категорично. И у нас силното представяне на „Възраждане“ на изборите за местна власт би я вкоренило трайно в политическия живот със силно влияние.

Доста трудна задача е забраната и за т. нар. системни, но, както и в други страни от ЕС, е поставена като първостепенна. „Искаме радикално да реформираме ЕС и Европейския парламент“, заявяват решително от „АзГ“. Непоносима заплаха за неолибералното левичарство в Европа. То не може да оцелее в политическия живот дори срещу слаба съпротива, камо ли срещу националистическа.

Дълго управлявали в разрез с интересите на своите народи, американските послушковци на власт в ЕС са в глуха линия, в тежка криза на дееспособността. Да се съгласят с това, значи да признаят, че са се провалили окончателно. Не могат занапред успешно да прикриват пораженията и провалите си с очаквания за неизбежно предстоящи победи.

За разлика от нацистите, които налагат нацията над други нации, неолибералите недопускат други идеи, дори други възгледи, свободното изразяване на други мнение. Техните са изключителни, единствени, безапелационни. Нищо не е истинско в неолибералните ценности, нищо не е в съответствие с природата и здравия разум.

Отрича се истинската история и се рисува невъзможно бъдеще - класика при комунизма. Затова неолибералната тенденция е едновременно потисническа и унищожителна. Затова цензурата е задължителна както и правораздавателния произвол. Противоборство с политическия противник при тях не е в идеологическата плоскост, а е афективно - при стеснено съзнание и емоционална буря.

Отчуждени от интересите на огромното мнозинство в държавата, задължително са враждебни и към него, и държавата. Вече на разполагат с ефективни модели за успешни масови манипулации, липсват нови варианти и подходи.

Само с чук в ръката могат единствено да забиват пирони. С маниакалната си претенция за изключителност друга форма на държане на властта освен диктатура не могат да приемат. Всичко различно подлежи на изключване. Алтернативните политически центрове са нетърпими. Трябва да им се запушат устите. Политическият противник следва да се криминализира.

Става неизбежен напънът максимално да се подчинят и политизират правосъдните органи и чрез тях да се осъществява диктатурата на изключителните, на застаналите от единствено правилната страна на историята. Както болшевиците в Русия и нацистите в Хитлерова Германия са убедени, че превъзхождат другите. Те - социални групи, нормалните хора - трябва да бъдат превъзпитани.

Дори насила. Особено партиите и политиците, застанали на грешната страна на историята. След като през 1918 г. взимат силово властта, болшевиките на Ленин и Троцки обявяват демокрацията за „изживяла себе си“. След като най-демократично Хитлер идва на власт през 1933 г. година по-късно вече е фюрер и фактически диктатор.

На това много прилича тукашният напън за диктатура. С предварително заявеното намерение на „Промяната“ като вземе властта да постави под свой контрол преди всичко тайните служби и МВР. После да обезличи президентската институция и да управлява със свои кадри страната.

За да изпълни успешно поетите ангажименти за прокарване на антируска линия и Истанбулската конвенция, за налагане на политически неолиберален диктат. Да наложат онова, което виждат да се върши в САЩ.

Роберт Кенеди, кандидат за президент в САЩ: ЦРУ и до днес е главният спонсор на журналистиката в света чрез Агенцията за международно развитие (USAID)... Главните вестници в САЩ, традиционните медии, се отказаха от предишните се ценности.“

Доналд Тръмп в своя статия в Newsweek: „Измамата с Русия е най-зверското овладяване за користни цели на нашето правителство в американската история... подкопа нашата демокрация, застраши сигурността ни и застраши свободата ни... имаме прокси война с Русия... Украйна е напълно опустошена. Неизброим брой хора са убити. И е много вероятно да се окажем в Трета световна война.“

Добавя: „Радикалната левица използва измамата с Русия, за да атакува свободата на словото. Изградиха вътрешен режим на цензура под прикритието на борбата с „руската дезинформация“... нормализираха превръщането на силите на реда в оръжие срещу политическите си врагове.

Как да не му накачат на такъв 39 обвинения за поне 50 години затвор. Този подход под същата обосновка се готви и у нас.

Държавният департамент на САЩ ще отпусне 900 хил. долара по проект за медийна грамотност в България, стана ясно след среща на министъра на образованието проф. Цоков и посланика на САЩ у нас.

Топ икономистът Джефри Сакс, commondreams.org: „Правителствата работят неуморно, за да изкривят обществената представа за миналото... Войната в Украйна беше провокирана от САЩ... Архивите необоримо свидетелстват, че правителствата на САЩ и Германия нееднократно са обещавали на Горбачов, че НАТО няма да се премести нито „инч на Изток.“

Няма такова външно нареждане, което „сглобката“ тук няма да изпълни. Посланието към хората е: „Ще правим каквото са ни наредили, с нищо не можете да ни попречите“. Все по-ясни стават знаците за политическия диктат върху съдебната система в идеите за нейната реформа. Именно те подсказват следващите акции към налагане диктатура чрез превърщането на съдебната власт в политически инструмент.

Д-р Илия Илиев

Труд

4 Коментара

Дейвид

преди 9 месеца

10 по шестобалната!

Коментирай

Теа

преди 9 месеца

Много точно, реалистично и ясно описание и анализ!

Коментирай

Кари

преди 9 месеца

Абсолютно точен анализ!

Коментирай

Кари

преди 9 месеца

Абсолютно точен анализ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.