НЕРАВЕНСТВАТА ПРИ ВЪЛЦИТЕ И ХОРАТА...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/neravenstvata-pri-valcite-i-horata/132911 SvobodnoSlovo.eu
НЕРАВЕНСТВАТА ПРИ ВЪЛЦИТЕ И ХОРАТА...

Бог наистина ни създава различни. Които не вярват в Бог, пък са убедени, че природата ни създава различни. На това твърдение много години се уповават тези, които оправдават социалното неравенство и разделението на бедни и богати, господари и слуги, собственици и наемници.

За да не изпадам в теологични разсъждения, цитати от Библията, а и да не дразня атеистите, нека погледнем как са нещата в природата. Доколко е голямо неравенството там? Доколко са различни два вълка, да речем, или два заека?

Евразийският вълк варира в размерите си, като тези на север са по-големи и достигат маса от 80 кг. а на юг, включително и у нас, рядко стигат 60 кг. В общи линии мъжкият екземпляр варира от 30-35 до 75-80 кг. Условно вълците в Южна Европа са два пъти по-малки от вълците в Северна Европа и Сибир. Съответно е и количеството храна, големината на леговището и т.н. Тоест - неравенството е максимум два пъти.

Същото се отнася и за социалните отношения във вълчето общество известно като глутница. Тя винаги има вълк водач. Това обикновено е най-силният и най-умният мъжкар. Обаче и той не е нищо повече от пръв сред равни - ловува заедно с другите и се храни заедно с тях. Яде, колкото му е нужно, подобно на останалите животни. Не трупа излишно месо в бърлогата си повече от останалите. Моногамен е с една вълчица дълги години, както са и останалите мъжки вълци от глутницата.

Сега да видим как е при хората. Съвременни човешки водачи като Бил Гейтс, например, имат по 200 милиарда $ (примерно) тоест са 200 000 000 000 пъти по-различни от някой човек, който няма и един цент. Бил Гейтс е висок 176 см и тежи 74 кг. тоест - горе долу е средно висок и със средно тегло, кажи речи, колкото един голям северен вълк.

Ако погледнем природните правила, този човек би трябвало да има колкото всички останали, че и по-малко, тъй като има мъже, които тежат два пъти повече от него и са доста по-високи. Обаче само още няколко от тези мъже имат по 200 млрд. Повечето имат милиони пъти по-малко, а някои нямат абсолютно нищо.

Много наши съвременници ще кажат - Гейтс има право на това, защото в много креативен, умен и работлив. Добре, де, може ли някой тленен човек да е 200 милиарда пъти по-креативен, умен и работлив от друг. Два пъти, три пъти, пет пъти - може, ама 200 милиарда? Защо в природата няма такива дисбаланси?

И тук вече няма как да намерим верния отговор без да опрем до теология, колкото и на атеистите да не им харесва. Проблемът е в едни духовни същности като дявола и неговите демони. Няма никакво значение дали някой вярва или не вярва в тях. Състоянието на света днес ни показва, че именно такива сили създават огромните дисбаланси.

Явно в животинския свят те нямат влияние, а създават проблеми само пред любимото Божие творение “човек”. На животните са непознати горделивостта, алчността, лакомията, похотта, гневът, мързелът и завистта. А това са точно седемте смъртни гряха и зад всеки грях стои демон. Тези грехове ни превърнаха в много по-големи зверове от вълците Пак заради тях някой имат стотици милиарди като Бил, а други не могат да свържат двата края. Те са в основата на огромните неравенства между хората и тлеещите междучовешки, че и международни конфликти. Заради тях едни започват да мислят себе си за богове, при все и да не вярват в Бога, и започват да гледат на останалите като на низши същества. На тях се дължат войните, убийствата, кражбите и корупцията.

Крайно време е повечето човеци да го разберат. Защото днес животните, а не хората са пример за по-добра организация, за справедливост и нормалност. Дълговременното влияние на дявола и демоните му ни е отдалечило от Бога, превърнало е обществата ни в сбор от индивиди, където всеки иска да има повече и да е нещо повече от другия.

Осъзнаването на тази аксиома е единствената гаранция за по-добро бъдеще. И понеже не можем еднакво бързо всички да пораснем духовно, за да осъзнаем дълбочината на проблема, отделните общества, а после и цялото човечество трябва да се превърнат в подобие на вълча глутница. В тях духовно извисени водачи трябва да са първи между равни, а неравенствата да са ограничени до размерите, познати от дивата природа. Само така можем да върнем човешката цивилизация по пътя и напред.

Иван Спирдонов

4 Коментара

огнеборец3

преди 2 седмици

"Защото днес животните, а не хората са пример за по-добра организация, за справедливост и нормалност." Отлично попадение на автора!

Коментирай

Млечин

преди 2 седмици

Автора,знаеш ли колко милиарда дава Б.Гейтс в Африка за болници и ваксини?По-голямата част се открадва и заминава в неизвестна посока.Като у нас.....Когато си по-свободен,прочети книгата на Даран Аджемоглу(турски арменец,професор в Масачузет)-Защо някои народи са богати,а други бедни,има я в нета.Другата му хубава книга е Власт и прогрес.С нея ще трябва да се потрудиш....Но ти знаеш,с Гугъл преводача и преписваш,преписваш.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.