"НИКОЙ НЕ СЕ РАЖДА В ГРЕШНО ТЯЛО"

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nikoy-ne-se-razhda-v-greshno-tyalo/128810 SvobodnoSlovo.eu
"НИКОЙ НЕ СЕ РАЖДА В ГРЕШНО ТЯЛО"


Най-престижното наше издателство "Изток- запад" издаде първата в България книга - критика на джендърната теория и queer джедъризма. Книгата е страхотна. Целта е, общи взето, да се разбие теорията, че пола е само конструкт, а не даденост и да се докаже, че има само мъже и жени. Преводач от испански е голямото ми момче Александър Спирдонов  ! 
У нас темата е малко позната, но на запад е обект на широко обсъждане, политики и (вече) на гонения на несъгласните. Няма да споменавам, че именно джендърната теория е едно от основните оръжия на новите малтусианци от Давос, с която побъркват децата ни и същевременно с това намаляват населението на земята... 
Предлагам тук откъс от първата част на книгата: 

„Съществуват ли мъжете и жените? Какво означава да си мъж или жена? Какво хормонално равнище трябва да имаме, за да бъдем смятани за мъже или жени? Какъв размер на гърдите е нужен, за да бъдеш мъж или жена? Дали полът представлява само външните полови органи, или е също и нивото на хормоните, които традиционно се наричат мъжки или женски и които в биологията се смятат за мъжки или женски? Отнасям се с разбиране към този дебат“, Ирене Монтеро, министър на равенството в правителство на Испания, август 2020 г.
Шест месеца по-рано Даун Бътлър, секретар по въпросите на жените и равенството на британската Лейбъристка партия, дава интервю в предаването „Добро утро, Великобритания“ по ITV за позицията на партията ѝ по отношение на транссексуалните. Интервюиращият казва: „При раждането на едно бебе се установява и се наблюда…“, когато тогавашният „министър в сянка“ го прекъсва и казва: „бебетата се раждат безполови“. Два месеца по-късно Даун Бътлър е освободена от поста си.

Teen Vogue е младежкото списание на вековното издание Vogue, считано за най-популярното модно списание в света. То има и канал в YouTube с около два милиона абонати. Видеоклипът, озаглавен „Пет погрешни схващания за пола и джендъра“, започва с изречението: „Здравейте, аз съм Хана Габи и съм тук, за да ви кажа, че двоичността на пола е пълна глупост“, след което няколко участници твърдят, че разграничението мъж/жена не е приемливо в нито една област и че това, което често се нарича „биологичен пол“, всъщност не е нищо повече от резултат от политически и идеологически избор.
Клеър Ейнсуърт – журналистка, специализирана в областта на популярната наука, след като прави преглед на цялото биологично разнообразие, свързано с анатомичните, хормоналните, клетъчните и хромозомните аспекти на пола, стига до заключението, че „ако искате да разберете дали някой е мъж или жена, най-добре е да го попитате“. В същия дух, Ерик Вилайн, директор на Центъра за биология, основана на социалния пол, в Калифорнийския университет, посочва, че когато става дума за вписване на пола, „тъй като няма нито един биологичен параметър, който да се налага над останалите, смятам, че в крайна сметка половата идентичност е най-разумният параметър“.
Според Лена Холцер: „Регистрирането на пола/джендъра [в актовете за раждане] не просто установява естествените полови и телесни различия; то всъщност произвежда и оформя телата, за да се развиват в съответствие с разбирането за полов диморфизъм. Сексуализираните тела не са статични обекти, предшестващи разказите за себе си, а са постоянно в процес на формиране, повлияни от обществено-правни процедури, включително регистрирането на сексуалността. [...] Стига се до заключението, че законовото определяне на пола/джендъра има по същество насилствен ефект върху телата“.

И накрая, в статия, в която се разглеждат всички плюсове и минуси на подобна практика, New England Journal of Medicine категорично се застъпва за премахването на пола от актовете за раждане, като заключава, че негативите от този акт ясно надделяват над преимуществата. В доклада се твърди, че всяка дихотомна класификация на пола трябва да бъде премахната, но „в случай че правителството запази дихотомната система за класификация, тя трябва да се основава на самоопределение в по-късна възраст, а не на медицинска оценка при раждането“. Интересно е да се отбележи, че предложението на New England Journal of Medicine от 2020 г. съвпада със съдържанието на един хумористичен туит, публикуван през 2018 г. от фейк акаунта на Титания Макграт, известен потребител на Twitter, посветен на пародирането на тона и твърденията на постмодерната култура. Само за две години той се превърна от шега в позиция, защитавана от едно от водещите медицински списания в света.

Какво е общото между шестте примера, които току-що видяхме? Нито един от тях не предполага, дори и като нещо второстепенно, че полът има нещо общо с размножаването. Никой, който се информира за пола, гледайки видеоклиповете на Ирене Монтеро, Даун Бътлър или Teen Vogue, или четейки статиите на Клеър Айнсуърт, Лена Холцер или New England Journal of Medicine, няма да разбере, че тези мъгляви същности, за които те говорят, играят основна роля в оцеляването на видовете. Очите са за виждане; стомахът е за храносмилане; гениталиите са за...

Иван Спирдонов

4 Коментара

Чичо

преди 1 месец

И полека-лека до златния милиард!

Коментирай

Бойко от Банкя

преди 1 месец

А па я от дЕдо си /тоа де го утрепаа комунистите/ знаа, оти га едно нещо оди као патка, плува као патка, кряка као патка, фърка као патка и мяза на патка, то оно си е ПАТКА! Верно дедо ми омре преди да се рода, ама беше окумуш маж и много знаеше. То тоа за джендърите е пълна тъпня. Щом един чиляк има уй, нема цици, има брада, нема цикъл, си е маж, който, каквото и да твърди, дори самият той! А наздраве!

Коментирай

Мишо

преди 1 месец

Джендъризма е психично отклонение, което трябва да се лекува.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.