ОМРАЗАТА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/omrazata/115453 SvobodnoSlovo.eu
ОМРАЗАТА

Тя дойде с хората, които казваха “не на омразата”.
Хората, които говореха как “хейтърите” са лоши.
Как трябва да прегърнем всеки афганистанец-бежанец. Как трябва да обичаме животните и природата. Как различните и различното мнение е супер важно и не трябва да се мрази.

Същите тези хора, днес ни насъскват да се мразим. Заради веганството, което едва ли е повод за разговор. Освен когато не ти го натрапват за Правилно. 
Заради паметници, които не забелязвахме - улисани в грижи. Освен когато се появяват чукове.
Заради Русия, която трявба да обичаме по принцип, без да се забравяме в тая обич. Освен когато трябва да убием Русия - и това стана задължително по медии и мрежи, задължително като гражданска позиция.

Всяко нещо наоколо става повод за омраза, когато го натрапвате. Мразим тая улица, заради човека на когато е кръстена.
Но тя е кръстена така от нашите дедовци.
Мразим националното знаме, трябва да го ребрандираме. 
Но това е знаме, което е на 150 години, някой е умрял за него и това е дядо ти. 
Полудяхте ли от омраза?

На български градски сленг да говориш с омраза за някого звучи така: “да го нахраниш”. 
Храни ли ви омразата - не знам. Професия ли е омразата - как е възможно. Но насъскването един срещу друг българин продължава. 
Българинът е просто момче. Иначе би се запитал - какво ми носи омразата?
Омразата носи война. Това е отговорът.
Носи разруха. Носи разговор, който не е разговор. Омразата е брадва, с която някой разбива входната ни обща врата.

Омразата е национална, инфантилна, туземна обща глупост. Донесена тук от хора, които ни казват, че дори плъховете и хлебарките трябва да бъдат обичани. Че вълците ядат зеле. Че няма държавна граница. Че знамето трябва да е на ротационен принцип с други знамена.

Изпепеляваща, сочна, отровна, болестотворна омраза седи днес между нас - и гнои. Не беше така дори през 1990-та.
Разпадат се приятелства, бизнеси, деца застават срещу родители. Омразата струи като мрак, някой храни с ръцете си мрака, виждам го как мечтае да падне здрач.
А българинът е просто момче. Връзва се на тая игра на омрази, все едно това ще го нахрани. Защо бе, българче, осъзнай се, спри се, не го яж това.

Отровени сме от омраза. 
А не беше така дори през 1990-та, когато имаше повод за това.
Тогава не помните какво беше? Имаше надежда.
Сега каква ви е надеждата?
Надежда да бутнете паметник? Надежда да убиете сто руснака със собствени ръце?
Надежда за война? Надежда за веганство, за плява, за шарени знамена, за нов обществен строй, наложен ни от идеално колабориращи фашизъм и мафия?
Слепи си сте?
Полудяхте, спастична лудост в умиращо тяло.
Осъзнайте се.

Мартин Карбовски

https://www.lentata.com/

4 Коментара

емигранд

преди 8 месеца

ПОЛУДЯХА ОТ АЛЧНОСТ.

Коментирай

Иванов

преди 8 месеца

ЕХ МАРТИНЕ, НАПЪЛНО СПОДЕЛЯМ ТВОЕТО МИСЛЕНЕ. ТАЗИ ОМРАЗА ЩЕ НИ ДОВЪРШИ. Омраза няма между дивите животни в джунглата, там има един закон всеки вид търси да утоли само и единствено глада си. Сит лъв не напада никога. Човешката природа като че ли е прокълната, а времето в което живеем е изпълнено със всякакъв вид ПОРОЦИ, алчност, лицемерие, жажда за блага, толкова, че да стигнат и за правнуците ни. И най-страшното хората не си дават сметка за духовното си пропадане, за тотално скъсване с поне християнските догми, с десетте Божи заповеди. И всичко това се подкрепя от действия , които противоречат на елементарната логика и морал. Дерзай Мартине, такива като теб са нашите не будители, а лечители, духовни.

Коментирай

Иванов

преди 8 месеца

Омразата у нас е програмирана и упорито култивирана още след ония митинги, в които всички се заблуждавахме наивно, че ще настъпи раят. Бандитската приватизация, ограбването на спестяванията, когато един долар се заменяше с 3000 лева, пълна свобода на корупционните практики при скандална безнаказаност. И това продължава до окончателно разложение на обществото. Току що бе напомнено, че от 153 знакови убийства разкрити са само няколко. Всеки ден четем за убийства по пътищата, за десетки заловени емигранти, като никой не знае, какъв е техният процент от общо влезлите. Правителството и политиците се занимават със всичко друго, но не и с проблемите на народа, които стават нетърпими. Как и защо да се върнат тези повече от 2 милиона , напуснали страната. У нас вече не може да се диша.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.