Орбан продължава да бъде единственият истински лидер в Европа

https://svobodnoslovo.eu/komentar/orban-prodalzhava-da-bade-edinstveniyat-istinski-lider-v-evropa/136645 SvobodnoSlovo.eu
Орбан продължава да бъде единственият истински лидер в Европа

Марк Рюте е на практика сигурен за поста генерален секретар на НАТО. Само една единствена нация имаше възражения - Унгария поиска от Рюте гаранция, че няма да участва в бъдеща операция в Украйна. 

На пръв поглед това изглежда напълно очаквано и нормално, защото всички знаем позицията на Виктор Орбан.

Ако го погледнем от друг ъгъл, обаче, нещо не е както трябва - защо само Орбан въобще се осмели да поиска някаква гаранция от Марк Рюте? Дори се оказа, че е бил напълно в правото си, защото Рюте се съгласи. НАТО е съюз на 32 държави и генералният секретар на организацията де факто трябва да се подчинява на лидерите на тези държави.

Не би ли трябвало да е нещо напълно нормално и лидерите на свободни, демократични държави, да имат изисквания, условия, поне някаква позиция?

Абсурдно е това, че от 32 държави само 1 малка Унгария се осмелява да има своя позиция. Нека другите 31 държави-членки да подкрепят Украйна - но дори при това условие би трябвало поне един лидер от тях да изиска от НАТО някаква подкрепа ЗА Украйна. 

Всъщност, при поглед на другите държави в алианса, се разкрива сравнително жалка гледка - Орбан е единственият лидер в Запада, който се ползва с широка, над 50% подкрепа от народа си. Само Джорджа Мелони днес може да застане с подобна сигурност, че представлява своя народ. Лидерите на Франция, Германия и Великобритания - Макрон, Олаф Шолц и Риши Сунак, по-скоро трябва да внимават да не говорят от името на народа, защото очевидно нямат неговата подкрепа. За това не е случайно, че една Унгария, със своите 9,5 милиона души, е такъв ключов фактор в развитието на Запада. 

А може би Орбан се ползва с доверието на народа си именно заради това, че е лидер и дори да има несъгласни с неговата позиция, поне има такава. Нещо, което стана изчезващ вид в западните демокрации.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

5 Коментара

чичопей

3 days before

Орбан наистина е единственият лидер в Европа, който поставя държавата и народа си на първо място. Но нали не се заблуждаваме, че от Рюте като ръководител на НАТО нещо зависи? И куц кон да сложат на негово място, все едно. Решенията на НАТО не ги взима нито Рюте, нито Мелони, ниро Макрон, нито даже Спящия Джо Байдън. Взимат ги едни други чичковци в САЩ, които не обсъждат нищо с изброените по-горе, просто им нареждат.

Коментирай

Майна

3 days before

За съжаление ние имаме не Орбан, а Радев... ,23 февруари 2023.- Русия е най-голямата и директна заплаха за НАТО, а Украйна трябва да стане член на Алианса – това е основното в декларацията, която лидерите на страните от “Букурещката деветка” подписаха вчера, включително и българският президент Румен Радев( Орбан не присъства и не подписа)

Коментирай

Майна

3 days before

На срещата на Букурещката девятка 2023г , пак без Орбан) ,Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казава в декларацията, под която стои и подписът на Румен Радев. Подписът му под толкова категоричен текст го поставя в двойствена ситуация - с една риторика, когато става въпрос за вътрешна аудитория, на която трябва да бъдат посочени "добрите" и "лошите", и с послушание за пред външните съюзници на страната в НАТО.,,

Коментирай

Майна

3 days before

Вторият мандат Радев спечели благодарението на твърдението ,че Крим е руски. Той подписа обратното, че е незаконно анексиран, на срещата на Б9.. Ха...!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.