От ден до пладне. Толкова ще продължи поредната наша разлъка с извехтелия мит за образования българин

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ot-den-do-pladne-tolkova-shte-prodalzhi-porednata-nasha-razlaka-s-izvehteliya-mit-za-obrazovaniya-balgarin/122676 SvobodnoSlovo.eu
От ден до пладне. Толкова ще продължи поредната наша разлъка с извехтелия мит за образования българин

От ден до пладне. Толкова ще продължи поредната наша разлъка с извехтелия мит за образования българин. 

Аз съм от поколението, което е отраснало с тази легенда. Хвалехме се в собствения си, пълен с лъжи балон какви интелектуални зверове сме, как българското образование превръщало всички ни във „всестранно развити“ личности. 

Така ли беше?

За да вляза в Английската гимназия в родния си Пловдив, посещавах частни уроци – явно началното образование не е било в състояние да ме подготви за високото ниво на елитната гимназия в онова време. Тази практика днес е още по-фрапираща. Деца редовно ходят на частни, допълнителни уроци, още в началните си класове – родителите ги пращат, защото виждат, че децата им не се справят в училище. И преди, и сега, си затваряме очите за този странен факт. Всъщност страничната, частна практика на учителите е част от някаква извратена социална политика за подпомагане на преподавателите, които иначе трудно се справят с издръжката на собствените си деца. 

Моята учителка по литература не ме харесваше, за което не мога да я виня – отношението беше взаимно. Заради тази споделена неприязън аз, подобно на много мои връстници, отказвах да чета някои от „задължителните“ класически произведения. За моята учителка беше важно не да прочета и усетя една книга, а да наизустя точно „какво е искал да каже автора“. За целта беше достатъчно да назубря предложената ми критика по въпроса. Наложи ми се да изчета важни, съществени литературни произведения много след като завърших училище, просто защото там напук ги пропусках. 

Образователната система по мое време беше точно толкова нескопосана, колкото и сега. За мое щастие (и за щастие на моите връстници), ние просто нямахме много други изкушения в живота си и се образовахме докато се забавлявахме – в много случаи с писмено слово - в списания и дори книги. 

Проблемът на съвременната ни образователна система е, че не е съвременна. Тя не е мръднала изобщо напред, не е съобразена с настоящето, не се бори за вниманието и интереса на децата, а продължава да ги кара да „приемат материала“. 

Когато случайно стане така, че заговорим за проблемите в образованието, почваме да се хващаме за черешовото топче и кълнем децата си, че не знаят кой е Балканджи Йово и какво гледа дядо Йоцо. Хора, разберете - дори и да накараме децата си да назубрят „Аз съм българче“, няма да ги превърнем в успешни българчета.

Но най-страшното е, че няма държавническа воля за реформа в образованието – нито преди, нито сега – по простата причина, че тези реформи изискват дългосрочно мислене, планиране отвъд мандата. А нашите държавници застават начело на България с кратки цели – да усвоят, да присвоят, да отклонят - с трагичната истерия, че са еднодневки.

И затова са точно такива.

Радослав Бимбалов

13 Коментара

Injun Joe

преди 5 месеца

Сус, бре! Кви са тия отживелици - "Аз съм българче", "Под игото" и прочее! Друго са си розАвите еднорози досами "Александър Невски", нъл тъй?!

Коментирай

емигрант

преди 5 месеца

АЛАН ДЪЛЕС ПРЕД КОНГРЕСА ПРЕЗ 1952 ГОД. ЗА ДА УНИЩОЖИМ КОМУНИЗМА ТРЯБВА ПЪРВО ДА УНИЩОЖИМ 4 НЕЩА. 1 ОБРАЗОВАНИЕТО ПОСТИГНАТА ЦЕЛ 2 ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО -ПОСТИГНАТА ЦЕЛ 3 СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА -ПОСТИГНАТА ЦЕЛ 4 АРМИЯТА -ПОСТИГНАТА ЦЕЛ СЛЕД ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ДЪРЖАВА.

Коментирай

Yoyo

преди 5 месеца

Когато си тъп по рождение и по ген, образованието не може да ти помогне .

Коментирай

Радослав Бимбалов

преди 5 месеца

Радослав Бимбалов - НПО БОКЛУК!

Коментирай

песимист

преди 5 месеца

https://www.lentata.com/za-uchitelkata-koyato-dnes-ne-bi-mogla-da-sschestvuva Няма да коментирам повече!

Коментирай

Йорданов

преди 5 месеца

Радослав Бимбалов не е само НПО боклук, той е абсолютен боклук, т.е във всяко едно отношение!И продажник!

Коментирай

ВЕНЦИ

преди 5 месеца

Съдбата ме прати на работа за шест години в среда от представители на 45 държави. Не сред дюлгери и шофьори /много мои приятели са такива/, а сред полицаи от средно ниво нагоре. Повечето бяха завършили high scool и се гордееха с това образование. Мога да се подпиша с двете ръце, че източноевропейското образование превъзхожда западното. Най-зле бяха тези от САЩ и Канада. Не знаеха дори къде се намират, интересуваше ги само колко пари ще спечелят. Така, че..това ни чака.

Коментирай

Историк

преди 5 месеца

Забрана на всякакви НПО да се докосват до образователната система. Прочистване на министерството от всички служители свързани с каквито и да било западни фондации. Учителите работили за чужди НПО да бъдат освободени от работа. Премахване на делегираните бюджети. И нещата може да се оправят. Но няма да се оправят защото такива мерки никой управляващ продажник няма да предприеме, защото стоящите зад тези фондации го крепят на власт, за да съсипва образованието, здравеопазването и всичко в България. Защото управляващите дебили за 34 години една на практика самодостатъчна държава България я върнаха като промишленост в началото на 20 век ,като селско стопанство в 19 век , в образованието в края на 18 началото на 19 век и в социалната сфера в началото на 9 век ,преди времето когато Великият Крум забрани просията. Искате ли една държава да бъде затрита и заличена оставете чужди фондации да възпитават децата!

Коментирай

Мина

преди 5 месеца

Ми не съм съгласна. В училище- 9-та гимназия с преподаване на френски и испански език- София! Учителката ни по история- ни накара да затворим учебниците и да пишем записки. След една година я уволниха. Но! Цял випуск научи история! Не мога да разбера “мъже”- на които все някой друг им е виновен! Няма нож, не е ходил в казарма, няма мускули- но акъл има!

Коментирай

ВЕНЦИ

преди 5 месеца

"На оружие, братьа!!!"

Коментирай

Мина

преди 5 месеца

“Образователната система по мое време беше точно толкова нескопосана, колкото и сега”. Не- другарю! Тогава имаше образование! И- не зомбирайте и не лъжете хората! Явно не сте от тук и сте за малко. Приятно прЕкарване с грантовете ти на малдивите, сейшелите- или където! Другите може и да метнеш! Но мен- не!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.