Паметниците са чупливи, духът е несломим

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pametnicite-sa-chuplivi-duhat-e-neslomim/126139 SvobodnoSlovo.eu
Паметниците са чупливи, духът е несломим

На 27 януари 1943 г. е освободен Ленинград от блокадата на нацистите, които не успяват да подчинят духа на ленинградци, устояли 872 дни на глад, на студ, на смърт.. и на безсмъртна надежда и воля за живот, и за победа... Библиотеките са отворени за своите немощни читатели, учените творят, заводите не спират. Дмитрий Шостакович, който е евакуиран в Самара, завършва през декември 1941 г. своята Седма симфония - Ленинградската, изпълнена на 9 август 1942 г. в обсадената северна столица от оределия музикален състав на Ленинградския радиокомитет.

Музикантите нямат сили да поемат дъх, да държат инструментите, да репетират с часове. До ленинградската премиера не всички оцеляват, но оркестърът не се предава и величествената Ленинградска симфония зазвучава жива в обсадения град. 

Пак на 27 януари 1944 г. Червената армия от Първи Украински фронт освобождав евреите концлагеристи от Аушвиц. Един ден, две поредни години, едни освободители от един и същи враг. 

А у нас на 12 декември 2023 г. българските нацисти в София нарязаха ритуално с флекс Паметника на Освободителите на Аушвиц, и на цяла Европа от нацизма. 

Всеки от нас във всяко време избира какъв да бъде. Дали да вкусва от тортата с разчлененото българско семейство и съветския войник, под виещия флекс на слугинския садизъм. Или да бъде съпричастен с изнемощелите от глад, под блокада, свободни храбреци на човешкото достойнство, с един въздух с Ленинградската симфония. Паметниците са чупливи, духът е несломим.

Дарина Григорова

6 Коментара

Констанца

преди 3 месеца

Браво Дарина! Нашите нацисти никак не им се ще да приемат истината, затова и лъжат на всяка крачка. А за страхливите им слуги, какво да кажем... Шубето, както казва народа, е голям страх!

Коментирай

Майна

преди 3 месеца

Поклон пред руските! Поклон пред подвига на човешкия дух воюващ и отвоювал свободата си ! Поклон пред всички българи антифашисти !

Коментирай

Петя

преди 3 месеца

Покварените и нисшите духом никога няма да се извисят до величието на духа на съветските хора, които спасиха Европа от кафявата чума давайки 27 милиона жертви.Изкривени в злорадстването им физиономии се размазаха и сляха в пихтия, която изтече в помийните ями на историята.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.