Пийте си хапчета и оставете лекарите на мира!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/piyte-si-hapcheta-i-ostavete-lekarite-na-mira/116086 SvobodnoSlovo.eu
Пийте си хапчета и оставете лекарите на мира!

След като категорично се изясни, че съветникът на министъра на отбраната Тодор Тагарев Мустафа Емин е заплашвал с уволнение медиците и три пъти е прекъсвал работата на лекарите от провитошоковата зала на "Пирогов", в която е имало дете в тежко състояние, за да иска неговото да бъде прието с предимство, дебатите мигновено трябваше да бъдат прекратени, съветникът незабавно отстранен, а министърът и всички, набедили сестрите и лекарите в умишлена дезинформация и лъжа, незабавно да се извинят.

Да, ама не. Не просто, че не стана нищо подобно, а заваляха още по-ожесточени критики към директора на Пирогов Валентин Димитров, позволил си да разкрие пълната и детайлна хронология на събитията от 28.08, когато детето на Емин паднало и си ударило главата. Всички факти записи от камери и обясненията на персонала ясно сочат, че Емин се е държал арогантно и е опитал да използва положението си, за да му бъде обърнато внимание, въпреки това ставаме свидетели на шизофренична кампания, в която силите не се пестят - персоналът вкупом беше обвинен в активно мероприятие, измислено от руснаците, директорът - в изпълнение на политическа поръчка, като част от обвинителите твърдят, че тя е на ГЕРБ, другата - лично на Путин.

В подобен случай сгрешилите в преценката си поддръжници е редно да кажат едно: „Извинявайте, бяхме подведени“, и случаят да отшуми. Но ситуацията ескалира необратимо, започнаха да се създават групи в подкрепа на Емин, популярни лица от ДБ не спират да пишат пространни статуси, в които ни обясняват колко добър и мил бил, появиха се някакви „свидетели“, които доразкрасяват версията му, целейки още повече да ни убедят в правотата му, а всъщност не разбират, че по този начин дискредитират не само себе си, а партиите, които представляват, както и министерството, в което работи въпросният съветник, а именно това на отбраната.

При малко по-детайлно вглеждане в профилите на защитниците и реториката им, специалистите лесно биха установили тежко личностно разстройство сред повечето. По-точно - нарцистично личностно разстройство, което се характеризира с грандиозност във фантазиите и поведението. Въпросните гледат на себе си с чувство на превъзходство над останалите, които са в ролята на подчинени. Обсебени са от фантазии за уникалност и особена важност, преувеличават дори дребните си постижения, а всичките им действия се характеризират с арогантно и надменно поведение. Хората с нарцистично личностно разстройство лъжат, стремейки се да поддържат фалшива самоувереност и измамно чувство за превъзходство над другите. Звучи ли ви познато? Та ние си имаме цяла партия, която без никакъв проблем бихме могли да характеризираме като нарцистична.

Нещо повече - когато подобни индивиди биват разкрити, те не падат по гръб, напротив. Вкопчват се още повече в илюзорния свят, който са си изградили, като стигат до неподозирани нива на патология. Знаете ли кои са едни от основните фактори, причина за поведението на патологичните лъжци? Проблемите с идентичността и самооценката. Проблем с идентичността - когато човек я загуби, следват болестните състояния и нарушенията във възприятията и поведението. Нужда от подхранването на егото достига критични нива, но човек вече не е сигурен кой е и какво иска. И психиката страда. Когато идентичността е загубена, когато егото не може да бъде добре захранено, следва и загуба на самооценката, което е критично.

Голяма част от поддръжниците на въпросната партия са силно зависими от успехите и неуспехите на лидерите си, те се идентифицират с тях, чувстват се привилегирована каста, която превъзхожда останалите. Признанието, че някой от тази каста, някой техен идол се е провалил, излъгал, държал непристойно, би могло да нанесе тежки увреди на подкрепящите го, на тяхната психика, поради което другата реакция е отричане на обективната истина. Целта е въпросните да съхранят своята психика и да подхранят нарцисизма си. Дълбоко в себе си разумът им говори, че не са прави, те могат да навържат 2 и 2, но егото им не го позволява. И ставаме свидетели на шизофренични реакции, които с право карат всеки нормален човек да се отврати от тях или дори да се уплаши, че на пръв поглед нормални хора, могат да достигнат до подобно падение.

Идентичността на ДБ е нестабилно още от стъпването им на сцената. Години наред те използваха великата съдебна реформа, за да се опитат да създадат основа, върху която да се изградят. Там обаче претърпяха пълно фиаско, а събитията от последните месеци, които ги принудиха да правят конституционни реформи с хора, които доскоро тричаха, с право доведе до крайно разочарование сред голяма част от поддръжниците. По-разумните оттеглиха подкрепата си, една част предпочетоха да замълчат (от срам), но остана и някаква прослойка, която не успя да надмогне егото си и опита да запази идентичността си, която обаче от самото начало всъщност беше измамна.

Поради същата причина в момента сме свидетели на изцяло параноични реакции, неприсъщи нито на нормален, нито на разумен човек. На преден план изпъкват отдавна потискани патологии, които подлежат на контрол и лечение само от специалисти. Достигнати са критични нива. Всъщност самият Емин в интервюто с него призна, че е споменал министъра на здравеопазването, като каза, че било уж на шега. Още тогава стана ясно, че лъже за много неща и единственото разумно негово действие беше да си подаде оставката. Но той, вероятно страдащ от същата симптоматика, като описаната по-горе, се опита да се оневини, оплитайки се още повече, а всички подкрепящи го, някои от които видно не са добре със психическото здраве, използваха случая, за да захранят допълнително егото си, достигайки до неподозирани нива.

От ДБ в началото постъпиха разумно, като завиха, че проверяват случая. Добре, но тази проверка продължи прекалено дълго, а правилната реакция беше веднага съветникът да бъде отстранен до изясняване на ситуацията. След проверката в „Пирогов“ и изявленията на директора, който детайлно и по часове разкри събитията, ДБ и МО трябваше незабавно и окончателно да се дистанцират от Емин, оттегляйки подкрепата си за него. Така поне щяха да минимализират щетите. А в момента, вече седмица по-късно, те мълчат, бавейки неизбежното. По този начин дават и погрешни надежди на поддръжниците си, като най-нестабилната част от тях продължава да чертаят шизофренични сценарии, в които намесват разузнавателни служби и лидери на чужди страни.

И в момента вече е късно всичко да приключи разумно. От една страна са медиците, които макар и да получиха по-голямата подкрепа на обществеността, паралелно с това бяха принудени да пишат обяснения, да правят вътрешни проверки, да дават отчети на знайни и незнайни политически лица. Бяха поставени именно в подчинение на по-низшите, които трябва да се подчиняват безропотно на господарите, сиреч егоцентриците. От другата страна са спотаилите се лидери на ДБ, министърът на отбраната и самият Емин, които се крият зад патологичните реакции на шепа болни поддръжници, чието място е в специализирано заведение, където може и трябва спешно да им бъде проведено лечение. Съвсем неиронично, психическите заболявания се лекуват или поне могат да бъдат овладени и контролирани в някаква степен. Пийте си хапчета и оставете медиците ни да работят на спокойствие, защото рано или късно и вие ще опрете до тях!

Автор: Виктория Георгиева

труд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.