Ремакедонизацията тече с пълни сили в РСМ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/remakedonizaciyata-teche-s-palni-sili-v-rsm/141424 SvobodnoSlovo.eu
Ремакедонизацията тече с пълни сили в РСМ

Ако на Балканите през годините безспорно се е наложил наративът, че говорейки за шовинизъм, винаги се сещаме за Сърбия и нейната Великосръбска доктрина, през последните години, все по-настойчиво, се затвърждава мнението, че достоен последовател в крайностите, основани на омразата към съседни народи, е РСМ. Разбира се, ако сръбският шовинизъм е мегаломански замисъл, който цели  властване на сърбите над други(те) народи на Балканите, антибългаризмът, македонизмът, присъщ на РСМ, няма толкова широк мащаб, а се простира до заслепяваща омраза над държавата, от която са корените на македонците, а именно България.

И точно сръбската пропаганда в РСМ е индоктринирала до мозъка на костите днешните македонци, които са се отрекли от предците си, само защото това би означавало да признаят, че те – сегашните обитатели на РСМ, са свързани неразривно с нас.

А макар македонизмът, като доктрина, да означава че т.нар. македонска индентичност няма общо нито с българската и сръбската нация, с езика и културата им, все повече тази идеология бива развивана предимно като начин за противопоставяне на измислената от македонските политици българизация, с която управляващите в югозападната ни съседка плашат съгражданите си, докато спрямо сърбите са не просто добре настроени, а силно приятелски, дори с благодарност. Благодарност, че са ги откъснали от корените им – да, звучи парадоксално, но това е действителността. Портрети на Тито има на безкрайно много места из РСМ, включително и в официални учреждения, сръбска музика се носи из много заведения, техните телевизии се чуват от редица домове.

И ако съдим по сегашното положение на Сърбия, която най-вече поради този краен национализъм продължава да жъне гнили плодове, довели до не една и две национални катастрофи, със съжаление можем да констатираме, че РСМ - упорито и твърдоглаво - е поела по същия път, като основният враг е един – България и всичко българско, макар и в периферията, не много по-добро отношение македонците да таят и към Гърция.

РСМ продължава да буксува в развитието си, съсредоточила всичките си сили единствено в противопоставянето на страната ни, което обаче означава и противопоставяне на европейския път на страната. Буквално преди часове премиерът на страната, небезизвестният българомразец Християн Мицкоски, заяви, че в най-кратки срокове ще бъдат осъществени кадрови промени в съвместната мултидисциплинарна комисия между България и РСМ, засягаща историческите и образователните въпроси. Това, по думите му, се налагало, защото сегашната комисия не защитавала националните интереси на македонския народ.

Не е трудно да се досетим какво ще се случи – отново конфронтация със страната ни, като и без това застиналата комисия, след подобни промени, направо ще се вледени – поне докато начело на страната е лидерът на ДПМНЕ.

На пръв поглед безсмислен ход, защото от доста време комисията не е излизала с някакво скорошно решение, напротив, вече почти две години тя още дебатира учебниците за 7 клас в РСМ, основно темата за Гоце Делчев, по която няма никакво развитие много дълго време. Тоест, дейността ѝ е чисто формална.

Но каква е целта тогава, за да поиска смяна Мицкоски на сегашните македонски  представители. Отговорът се крие в обстоятелството, че предизборната кампания на ДПМНЕ беше изцяло базирана на антибългарска реторика. Въпреки реалните проблеми, които са натиснали страната – корупция, липса на реформи и прочее, както и Мицкоски, така и настоящият президент, излъчен отново от въпросната партия, а именно Гордана Силяновска, ежедневно бълваха и продължават да генерират омраза срещу страната ни и хората с българско самосъзнание в РСМ.

Просто си изпълняват предизборните обещания, които предимно и основно включват противопоставяне на страната ни и на всички сключени до момента споразумения и договори. Без никакво съмнение – крайно безплодно.

Да не говорим, че тази заявка идва в момент, в когато в страната бяха извършени няколко показни стрелби, при единия случай и с убит, като при опит извършителите да бъдат задържани, те са открили огън и по полицаите. Това не са инцидентни случаи, още през май, при престрелка в Скопие, беше застрелян и популярен македонски певец от албански произход, а през октомври миналата година двама мъже бяха простреляни в голям търговски център в Скопие, като в гаража на същия мол, но няколко месеца по-рано, отново имаше стрелба. Общо взето, всичко говори, че съвсем други грижи и приоритети би трябвало да са в полезрението на управляващите в РСМ, но не би...

Нещо повече – този месец Мицкоски препоръча в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени средства за довършването на обектите от проекта „Скопие 2014”, при който бяха построени паметници на исторически личности, скулптури и нови административни сгради в центъра на столицата с цел ускоряване на македонизма. А пишейки исторически личности, не е трудно да се досетим, че става дума предимно за наши такива или пряко свързани с българската история (и с гръцката), които от години РСМ се опитва да си присвои - Климент Охридски, Наум Преславски, Св. св. Кирил и Методий, Цар Самуил, Гоце Делчев, Даме Груев и т.н.

Мегаломански проект, чрез който тогавашните управници на страната, в лицето на Никола Груевски, застроиха центъра на столицата с мащабни фигури, кои присвоени от гърците, които от нас, с мисълта, че явно големината на монументите ще им даде някакво предимство в споровете със съседите им. А всъщност мащабите на фигурите, както и стойността на проекта - 800 млн. евро, платени от македонския данъкоплатец, което е 10% от БВП от страната, демонстрираха, че дори колосалните статуи не могат да прикрият немощта на РСМ и огромните им комплекси.

И за разлика от действията и обещанията на новите властници, които гарантират предоговаряне на преговорната рамка за ЕС и ревизиране на договорите с нас и Гърция, действителността е различна. Този месец европейският посланик в Скопие Дейвид Гиър заяви, че е скептичен, че може да се постигне по-добър компромис с България, а правителството на РСМ не е започнало още реформи, за да може въобще да се говори за влизане в Съюза.

Наскоро и помощник-държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън каза, че Договорът за добросъседство между България и Северна Македония трябва да се прилага и Преспанското споразумение с Гърция да се спазва.

С действията си към този момент новите управляващи са поели по рискования и винаги свършващ зле път, извървян преди време и от Слободан Милошевич. До какво за Сърбия доведе това, всички знаят. По-точно казано – до какво и към момента води това, защото с падането на сръбския диктатор нищо не свърши, защото великосръбският шовинизъм не започва от Милошевич, той е заложен генетично в ДНК-то на сърбите, чиято идеология за величие, за господство над другите, им е създала само проблеми през годините.

И сега, благодарение в голяма степен точно на сърбите, РСМ е тръгнала по същия път. Път на самоунищожение, на изместване на реалните проблеми от фокуса, за разлика от измислянето на несъществуващи такива, в центъра на които стои именно омразата. В случая – към нас. И не само европейският път на страната е под въпрос, под въпрос е въобще развитието ѝ, бъдещето ѝ, дори в по-далечен план – вероятно и съществуването ѝ в тези граници.

Автор: Виктория Георгиева

trud.bg

2 Коментара

Мирмидон

1 month before

А ние не сме ли тръгнали по пътя на самоунищожението, за последните 35г. има ли нещо построено, което да остане за идните поколения. Гледах поредицата на NG "Европа отвисоко", всички съседни държави показваха мегаструктурни проекти, селско стопанство и пр. В серията за България гледахме кранистката леля Катя.

Коментирай

Кирил Мицков

1 month before

Всъщност какво искаме от македонците?Да си признаят,че са българи и всичко да мине мирно и тихо...Ние защо не си признаем,че сме турци,след пет века османско владичество и всичко да приключи.Както един историк казва-това са най-мирните векове в българската история.Прекрасна книжка на Симеон Радев за детсвото в Ресен-как се смеели на бугарите,което ме навежда на мисълта,че вече са били разделени на маке донци,българи,гърци,сърби,власи,турци и циганите(разбира се ).Хубави думи на проф.Гълъбов,след нац.катастрофа:даваха ни много,искахме всичко,накрая,не взехме нищо.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.