СЪТРЕСЕНИЯ В АМЕРИКАНСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/satreseniya-v-amerikanskata-vanshna-politika/128885 SvobodnoSlovo.eu
СЪТРЕСЕНИЯ В АМЕРИКАНСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА


.
Виктория Нюланд - големият защитник на Украйна, изненадващо напусна поста си, съобщи Държавният департамент на САЩ, обсипвайки я със суперлативи.
https://www.state.gov/on-the-retirement-of-under-secretary-of-state-for-political-affairs-victoria-nuland/ 
Тя е ключова фигура в американската външна политика в последните десетина години. 
Напускането й е тежък удар за Киев, понеже Нюланд от много години наред е тясно ангажирана с каузата на Украйна. 
--------------
Според мен оставката й е следствие от политиката на Белия дом да сключи сега споразумение с доста компромиси с Русия за Украйна заради предстоящите президентски избори в САЩ.  
Това, че по света ще се изтълкува като втора Мюнхенска конференция на новия ала Хитлер в Кремъл и сериозно и дългосрочно ще срути влиянието на САЩ по света, изглежда не интересува никого. Това, че то ще засили дистанцирането между ЕС и САЩ, изглежда също не е тема за американските елити. Това, че във Франция и Германия политическият и бизнес елит ще си кажат, че "заради САЩ изгубихме Украйна" и съответно ще последват действия, вкл. за собствени европейски въоръжени сили, май също е без значение. 


~~~~~~~ Разчети, реалности...~~~~~~~~~~
Предизборният щаб на Байдън може би счита, че евентуален успех на договорки с Русия ще е значим коз в кампанията му, понеже за този негов мандат никакви сериозни успехи на световната сцена не могат да се отчетат. 
Изненадан съм. Предполагах, че са експерти и правилно четат социологическите изследвания - в дълбочина, а не по повърхността им. 
Споразумението веднага ще постави въпрос в президентската надпревара за изхарчените десетки и десетки милиарди долари бадева. 
Мнението за Кремъл и Путин в САЩ е еднозначно негативно - независимо от партийните пристрастия. Рационално то ще се приеме от демократическия електорат, но емоционално - въобще не. А емоциите имат огромно значение при пускането на бюлетините.  

Считам, че екипът на Байдън не може и правилно да прогнозира резултатите от такива договорки.
Защото според мен кампанията на Тръмп срещу Байдън успешно, а бих казал, и справедливо ще се опре на слогана "Новият Чембърлейн", чиито действия ще ни доведат до световна криза. Тръмп ще акцентира, че не той, а Байдън е скритият, тайният приятел на диктатора Путин, понеже той, Тръмп е доставил първите съвременни западни оръжие на Киев и той, Тръмп, е нямало да допусне нито война, нито полувойна, в която да се погребват към стотина миилиарди долари зао този, дето духа. 
А въобще след решението на Върховния съд на САЩ, че Тръмп ще е допуснат до участие в изборите във всички щати, президентската кауза на Байдън е окончателно изгубена. Той няма никакви практически шансове да се пребори за втори президентски мандат, освен ако не се случи нещо съвсем извънредно.

Григор Лилов

3 Коментара

ТОА аналлизатор

преди 1 месец

открай време дрънка глупости...като тия навремето,че мосад сам си направил данданията в сарафово....по-голяма простотия през живота си не бях чел....че и тия му дрънканици не са по различни-щото човекът си няма и малка представа точно какви лобита-и най-вече за какво се борят-зад океана...и кой печели от несекваещите доставки на уран и редки метали от русия...не ми се коментира повече..

Коментирай

Свой

преди 1 месец

Е той е шизофреник с маниакални нарцистични амбиции за последна инстанция.

Коментирай

Иванов

преди 1 месец

Г-н Лилов е имал много хубави материали. По тая тема обаче просто е изостанал, след толкова много и толкова разумни оценки. Освен това и на него русофобията му пречи да бъде обективен. Колко хора загубиха себе си в старанието си да мразят. Не Русия, г-н Лилов, Западът начело с досегашния хегемон е виновен за всички бедствия след ВСВ, за милиони убити, за милиони разорени и прогонени, за цели разбити държави. И да се правим , че не разбираме всичко това е вид дебилизъм.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.