Си Дзинпин заплаши НАТО и изпрати послание към Европа и САЩ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/si-dzinpin-zaplashi-nato-i-izprati-poslanie-kam-evropa-i-sasht/133281 SvobodnoSlovo.eu
Си Дзинпин заплаши НАТО и изпрати послание към Европа и САЩ

Си Дзинпин заплаши НАТО и изпрати послание към Европа и САЩ.

След,като Си Дзинпин вчера сложи край на надеждите на Макрон,Урсула,че Пекин ще подкрепи Запада срещу Русия,сега заплаши НАТО и САЩ:

  "Ние никога няма да позволим такава трагична история да се повтори",визирайки бомбардирането на китайското посолство в Белград.

"Преди двадесет и пет години на днешния ден НАТО грубо бомбардира китайското посолство в Югославия и уби трима китайски журналисти",написа Си в писмо, публикувано от сръбския вестник "Политика" във вторник.

Си Цзинпин: "Приятелството между Китай и Сърбия, което е пропито с кръв, която двата народа проляха заедно, се превърна в общ спомен на двата народа и ще насърчи двете страни да направят заедно огромни стъпки напред".

Като президент на Китай Си пристигна отново в Сърбия,като една от само трите си спирки в блока.Другата знакова е Унгария.

 През 2023 г. три китайски компании са водещите износители в Сърбия. Китайски банки отпуснаха за инфраструктурни проекти заеми за милиарди евро за последните години.

През 2023 г. Китай вече е вторият по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС с общ търговски обмен от 6.1 млрд. долара и сред първите пет инвеститори, според последните данни на националната инвестиционна агенция. Белград и Пекин споделят и политически позиции,от Косово до Тайван. 

Подборът на трите държави от страна на Китай,изпрати ясно послание към Европа и САЩ, че ще използва вътрешните разделения в Европа. "Свободна Европа" описа Сърбия и Унгария като врата към по-големия европейски пазар.

Според "Ню Йорк таймс" в посещението има заявка за нов световния ред,чрез страни споделящи светогледа на Китай,но може да е свързан и с дългосрочните интереси на континента на Пекин.

Още през 2022 г. Дзинпин изпрати шест военнотранспортни самолета в Сърбия, носещи зенитно-ракетни системи HQ-22, еквивалент на руските С-300. Така той ясно даде да се разбере на Запада: „Само защото съюзниците на Белград са малко заети в момента, това не означава, че можете да правите там каквото си поискате.“

Икономическото сътрудничество между Сърбия и Китай расте главоломно. Пекин строи 350-километрова високоскоростна железница от Будапеща до Белград.

Европейските лидери изгоряха от злоба заради пътуването на Си Дзинпин до Белград и Будапеща. Той предпочете Унгария,като най-надежден партньор в ЕС и Сърбия,като принципно най-добър съюзник.

 Москва се отнася по същия начин към Белград и Будапеща.

Със Си Дзинпин в Белград пристигнаха около 400 бизнесмени и инвеститори.

Някой да е виждал някои от нашите "съюзници", Урсула или американски бюрократ да е пристигал в България с 400 души?

Йордан Халачев

4 Коментара

Успех в начинанията!

преди 1 седмица

И Китай и Сърбия винаги са имали свой път на развитие. Никога не са се подчинявали сляпо на силните на деня. Нас 500 годишното робство ни е променило, предателството е в кръвта ни, накъдето задуха вятъра на там се обръщаме. Политиците обезвериха народа, накараха го да се откаже да вярва, че нещо може да направи, че нещо зависи от него. Всеки, който може бяга от страната. След няколко години, ако нищо не се промени, тук ще живеят хора с друга вяра и култура.

Коментирай

Асан

преди 1 седмица

Си ДЗИ нпин,ви сложи в малкия си джоб ,европейци

Коментирай

Чичо Скрудж

преди 1 седмица

Хората имат Достоинство. "Не народ, а мърша" беше казал поета.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.