СТАРИЯТ ШЕНГЕН УМРЯ, ВМЕСТО ЕДИН  ЩЕ ДЕЙСТВАТ МНОЖЕСТВО НОВИ ШЕНГЕНИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/stariyat-shengen-umrya-vmesto-edin-shte-deystvat-mnozhestvo-novi-shengeni/126953 SvobodnoSlovo.eu
СТАРИЯТ ШЕНГЕН УМРЯ, ВМЕСТО ЕДИН   ЩЕ ДЕЙСТВАТ МНОЖЕСТВО НОВИ ШЕНГЕНИ

СТАРИЯТ ШЕНГЕН УМРЯ, ВМЕСТО ЕДИН 

ЩЕ ДЕЙСТВАТ МНОЖЕСТВО НОВИ ШЕНГЕНИ 

*** Еврокомисията и европарламентът вече нямат думата какво ще решават отделни държави за граничния контрол

.

Утре премиерът Денков спешно заминава за Нидерландия, за да се срещне с колегата си Марк Рюте. 

Причината е в разгорял се огромен пожар! 

Защото старият Шенген умря, вместо него ще действа нов Шенген. А още по-точно: множество Шенгени.

.

Вчера Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за принципно нов Шенген. Необходимите промени в законодателството на ЕС ще бъдат направени преди европейските избори.

"Днешното споразумение за преразглеждане на Кодекса на шенгенските граници ще изясни и укрепи тези два стълба (движението на хора и сигурността на границите)." – се казва в съобщението на Съвета на Европейския съюз, който е върховният орган на ЕС..

.

Споразумението бих резюмирал в три части: 

1. Ограничаване на миграционните потоци към ЕС при системна заплаха, когато застрашените държави имат правото дори да затварят отделни гранични пунктове и да намаляват работното им време. 

2. Ограничения вътре в ЕС от отделни държави в ЕС, вкл. и към старите шенгенски.  

3. Ограничения, коитои ще се прилагат за всички държави в ЕС

 

Част 1 е за членки на ЕС, когато са заплашени от миграционно цунами. Това е институционален Шенген, наречен и контрол върху институционални миграционни потоци. Чрез него ще се разрпешава дори затваряне на гранични пунктове и ограничаване на времетраенето на работата им. (например само няколко часа в денонощието)

 

Част 2 пряко засяга България. 

📌Реално ще има толкова Шенгени, колкото са държавите-членки на ЕС. 📌

__________________________

❗❗❗Според нея и правилата й отделни предишни не- и шенгенски държави ще могат да отговорят на сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност, включваща тероризъм или ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, като разрешат прилагането на временен граничен контрол спрямо една, няколко, повече държави и дори спрямо всички други държави от ЕС – независимо какъв е бил техния статут досега.

_________________________ 

Нова процедура ще позволи на държава членка да прехвърля граждани на трети страни, задържани в граничната зона и пребиваващи незаконно на нейна територия, в държавата членка, от която са пристигнали директно. Задържането и прехвърлянето трябва да се извърши в контекста на двустранна рамка за сътрудничество.

.

📌Въвежда се още една нова процедура. Всяка държава от ЕС може да уведоми друга и да приложи към нея граничен контрол, независимо дали е имала стария шенгенски статут или не го притежава. 📌

Срокът за това прилагане ще бъде максимум две години, като е записана опция за допълнително удължаване с 1 година. В този случай европейските ръководни органи могат да инициира преки преговори между тази държава и нейните съседи, но няма как да се разпореждат. 

.

Част 3 е за общоевропейски граничен контрол навсякъде – и на външните, и на всички вътрешни граници на ЕС. При пандемия или др. големи общоевропейски заплахи той ще се въвежда от Европейският съвет за срок от 6 месеца и навсякъде, като е задължителен за прилагане със съответните му правила, разпоредени от ръководните европейски органи. 

В момента 15 държави-членки на ЕС от 27 проверяват паспорти и пътници по границите си, като в някои от тях като Франция, контролът с прекъсвания продължава от атентатите в Париж през 2015 г. независимо от времевите ограничения на досегашния Шенгенския кодекс, които успешно се заобикалят. 

ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ

МОЕТО МНЕНИЕ:

Реално вече няма да има единен Шенген, а множество възможности за такъв – налагани поотделно от всяка държава в ЕС. 

Този Шенген ще подлежи на взаимно информиране между налагаща държава и засегната/засегнати, както и на преговори между тях. Срокът му може да бъде практически неограничен (например изтичат 2 години, отменя се за 1 месец и се връща отново за следващите 2 години)

.

Това решение безспорно ще избие крясъците на десните и пропутиновски партии в Европа, които, ако си признаем честно, имаха освен пропагандните и реални аргументи да ги надават. Решението развързва ръцете на националните парламенти и национални правителства да реагират бързо в интерес на техните общества. 

~~~~~~~~~~~~~~~

Това решение има още един изключително важен аспект – всяка държава ще може да упражнява контрол върху движението от друга държава-членка на ЕС, в които се разпореждат корупционни и мафиотски структури, вкл. и управляващи в симбиоза с властите, както е у нас. 

Вероятно този текст е специално предизвикан от ситуацията с България

~~~~~~~~~~~~~~~

Това решение всъщност обезсмисля влизането ни в Шенген, понеже старият Шенген няма да го има. Практически е погребан, макар че това не се казва открито . Свободното движение на хора и стоки ще остане между онези държави, които спазват правилата и законността в ЕС. За другите ще е в сила граничната бариера. 

***** Започват да духат нови геополитически и най-важното - ТРАЙНИ и силни ветрове. Налице е второто доказателство след онова с Виктор Орбан и злоупотребата му с правото на ЕС. Днес Орбан отново играе номера и вероятно най-скоро Унгария ще бъде изцяло лишена от европейско финансиране, като й отнемат правото на глас, а Орбан ще бъде първият „натовски” премиер, санкциониран по закона Магнитски и др. санкции. 

Правя и една пояснение за родните неокомунистически „демократи”, заложили всичките си надежди на Доналд Тръмп. 

Ако Тръмп стане президент, наой-вероятно ще се договори с Путин за Украйна чрез натиск за териториални отстъпки от Киев. Обаче чистката на проруските и неокомунистически проталитарни „елити” в САЩ и в ЕС ще бъде по-далеч по-безпощадна и безусловна, дори допускам да е и тип Джозеф Маккарти, отколкото каквито и да сегашни и бъдещи действия на демократите.

Григор Лилов 

6 Коментара

jvg

преди 2 месеца

Хюмне глупаво си лилов, анализите ти са измишльотини. Апропо, научи ли, че не се казва "ошфорка"?

Коментирай

дааааааа

преди 2 месеца

Чавка ти е изпила мозъка гришкааа. Значи всеки който се обяви за равноправни и честни търговски отношения с Русия, ще бъде обявен за комунист или путинец. Та това фашизъм бе гришка.

Коментирай

Посетител

преди 2 месеца

Авторът явно не е чел анализа на Алистър Хийт в The Telegraph за края на Европа... Щом още лежи на ухото за "силната, ефективна Европа".

Коментирай

Бойко от Банкя

преди 2 месеца

Гриша, ти скоро ходил ли си на психиатър?! Пиеш ли си редовно хапчетата?! Ако искаш мога да те уредя на дабъл преглед при д-р Михайлов и д-р Гълъбова. Не боли и много ще ти помогне.

Коментирай

Мишо

преди 2 месеца

Гришооооооо, Лилооооов...... смърдиш!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.