СТАТИСТИКАТА НИ ПРИЛИЧА НА ФРИЗЬОРСКИ САЛОН

https://svobodnoslovo.eu/komentar/statistikata-ni-prilicha-na-frizorski-salon/134227 SvobodnoSlovo.eu
СТАТИСТИКАТА НИ ПРИЛИЧА НА ФРИЗЬОРСКИ САЛОН

СТАТИСТИКАТА НИ ПРИЛИЧА НА ФРИЗЬОРСКИ САЛОН

Във вторник някоя си Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска статистика" в казионния Национален статистически институт (НСИ), тя е икономистка от Свищовската "академия", без никакво образование по статистика, демография или социология, няма научни степени и научни звания, не ми са известни, търсих ги, нейни научни публикации etc., дала, както всяка година по това време, обширно интервю, сега във в-к "Телеграф", по демографски въпроси, този път под преливащото от възторг неуместно и тъпо заглавие "Включихме 9000 украинци към населението!", което може би ѝ се привижда като решение на проблема за демографското изчезване на българите, нещо като статистически подвиг.

Във всички нейни интервюта през годините се повтарят едни и същи данни, изводи и коментари, подчинени на принципа за преданост на работодателя, информацията е селектирана и обработена, изводите са евфемистични и фризирани, трагичното се премълчава.

Какво каза и какво не каза демографската директорка?

Първом, след като обяви отрицателен годишен естествен прираст (новородени минус умрели) от 44 000 души, вижте първия скрийншот, тя каза, че "няма някаква голяма промяна" в демографските тенденции за 2023 г., което никак не е вярно, още на втория въпрос тя се съгласи, че "за пръв път виждаме толкова малко намаление на населението", което си е значима промяна. Освен това, например, има промяна и при смъртността, никога преди не сме имали толкова ниска годишна смъртност - 101 006 починали, от 2010 г. насам тя винаги е била близо до числото 110 000, защо е така няма да казвам, но причината е зловеща.

Костова каза и за друга промяна, за едно "добавяне към нашето население", това е нейният израз, на 9000 украинци и на "обичайно големи потоци" от Русия и от... Сирия, не каза точно колко са големи.

На въпроса на изумената интервюираща защо ги добавили тези украинци, директорката обясни, че ги добавили, защото били живели 12 месеца у нас по курортите в южното ни Черноморие.

По-нататък Костова призна и за четвърти голям поток имигранти у нас, този път от братска Турция. Защо идвали от Турция ли?, ми защото "имат бизнес тук, фирми, предприятия", предположи тя. Къде се заселвали ли?, ми в Кърджали, най-заселвания град в България. Защо там? Ми де да знам.

Относно имиграцията, която според мен, грешния, е опасна, демографски смъртоносна в екстраполативен план, и всъщност представлява подмяна на българското население с друго население, дипломираната магистърка по икономика каза, че всички новодобавени "нямат никаква срочност на пребиваване", тръгват си, когато решат, "и ние ги отписваме от населението", така каза, значи си оставаме без тези 9000 украинци, и ко правим тогаз?

Костова посочи скриваното от години мигрантско салдо (имигрирали минус емигрирали), то за 2023 г. според НСИ е 41 800 души (56 800 - 15 000 = 41 800)

Сега да си припомним за 44 000-те (-44 000) от отрицателния годишен естествен прираст, като извадим от тях мигрантското салдо от близо 42 000 души, излиза, че за 2023 г., за една година, България е намаляла само с около 2000 души (-2229 точно). Само с толкова! Костова не го каза това число, 2229 души. А то е най-важното за годината. Защо не го каза? 

Ако намаляваме само с по около 2000 души годишно, как стана така, че от 9 милиона сме 6 милиона? А де!

Госпожата твърди, че през 2023 г. 56 800 души са надошли да живеят у нас, от тях 17 000 са завърнали се от не знам къде си българи, а останалите близо 39 700, значи близо 40 000 души били "с чуждо гражданство". Сега само да попитам: нали бяха 9000 украинци с 12 месеца пребиваване, сега колко стават, като част от тези 40 000? Колко са сирийците, турците, руснаците, бимбинистанците? Колко са, др. Костова?

Казваш, че имало "приток от Великобритания, Италия, Испания... " Колко? Пак не казваш.

После Магдалена Костова съвсем скандално декларира, че в НСИ хората с двойно гражданство "ние си ги водим за български граждани", т.е. за статистиката ни няма значение, че си и с "чуждо гражданство", не те броят отделно.

За пръв път НСИ обяви чрез Костова числото 2 000 000 емигрирали българи, но не каза как са станали толкова след като в сайта на НСИ от 15 години насам годишно се отчитат от 6 до 30 хиляди емигранти, за 2020 г. са 6649 души, (https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/Pop_5.7_Migration_DR.xls).

По отношение на вътрешната миграция разсъжденията на статистичката са толкова примитивни, че се срамувам да ги обсъждам, например тя сочи три потока: "град - град", "село - град" и голям поток "град - село", който се дължал "на ковида и на КПП-тата", така казва. Растяло населението на Кърджали, Бургас и Варна (София я няма в този списък, защо ли?).

После четем, че "това, което увеличава населението, е механичният прираст - миграцията". Боже мили!, първо, миграцията не е механичен прираст, второ, едно население може да се увеличи само с имиграция, трето, населението може да се увеличи и с други демографски и социални средства, с които Костова очевидно не е и не би могла да е запозната.

За украинците Костова любезно се произнася така: "Хубаво е, ако останат", защото били образовани, а пък българските емигранти трябвало да се върнат и "да раждат деца в страната".

После директорката ни зарадва с вестта, че раждаемостта у нас била "на средноевропейско ниво", така пише, няма да ѝ обяснявам разликата между "средноевропейско" и "средно европейско", няма да я разбере; даже каза, че сме европейски шампион по "коефициент на плодовитост".

Това не е вярно, Костова, България е на 217-то място по раждаемост в света, и само 8 от 27 страни в ЕС са с по-нисък коефициент на раждаемост от нас (https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_коефициент_на_раждаемост), няма как да сме на средно европейско ниво.

Освен това се премълчават и други факти: за срива на раждаемостта, който е умопомрачителен - от 182 000 раждания у нас през 50-те години на миналия век (Костова си спомня само "160 хиляди") сега новородените са над 3 пъти по-малко, около 57 000 бебета; за това, че 11% от новородените са недоносени, 2-3% са изоставени, 4-5% са с малформации и т.н., а 55% от новородените нямат за майчин език българския език, т.е. новородените са от братския цигански и от братския турски етнос. 

В НСИ отдавна крият етническия аспект на демографските проблеми, не съобщават колко деца средно ражда етническата българка (0,9) по колко деца средно раждат майките в един друг етнос у нас (4,3) и как се променя етническата структура на населението, всеки час етническите българи намаляваме с 19 души, с братята цигани, Господ здраве да им дава, всеки час се увеличават с 4 души (-19+4=-15), значи всеки час намаляваме общо с 15 души, по 350 души на ден.

След това г-жа Костова отбеляза съвсем спокойно, че смъртността в ЕС "е доста по-ниска" (6,8‰ в някои страни каза тя) от нашата (17,5‰), което не е никакво "доста", а е близо цели 3 пъти убийствена разлика, дължаща се на безброй всякакви фактори - от калпавото ни търговско здравеопазване до контрола на храните и начина живот (тютюнопушене, алкохолизъм, наркомании, стрес и др.)

Последва простотията, че все по-малко ставали хората, осигуряващи пенсиите на пенсионерите, това по повод застаряването на населението. В НСИ мислят, че пенсиите на пенсионерите зависят от милостта на младите, а не от парите в пенсионните фондове, събирани десетилетия наред от всеки българин.

И накрая най-голямата статистическа простотия, за прогнозите на НСИ. Всички знаем за демографската катастрофа на България, която е най-бързо намаляващата страна в света, спред ООН, според Евростат, според ЦРУ и т.н. 

Магдалена Костова каза най-евфемистично: "Прогнозите не са много оптимистични". Ужас! После уточни, че според реалистичната прогноза след някоя и друга година ще станем от 9 милиона "под 5 милиона". Не каза за песимистичната прогноза на НСИ, не е фризирана, аз ви я казвам сега: 4 796 231 (числото е от сайта на НСИ https://www.nsi.bg/bg/content/2994/прогноза-за-населението-по-пол-и-възраст). Значи от 9 милиона ще станем под 4,8 милиона. Казвам ви и етническата структура на тези 4,8 милиона, никой никога няма да ви я каже: 3 милиона цигани, 1 милион турци и други и, накрая, екзотично малцинство от 0,8 милиона етнически българи. После няма българи.

****

Четете моите текстове! Четете моите книги!

Търсете ги в: tornadobg.com

акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАНИ

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.