Страх и ужас от новото африканско турне на Лавров

https://svobodnoslovo.eu/komentar/strah-i-uzhas-ot-novoto-afrikansko-turne-na-lavrov/135115 SvobodnoSlovo.eu
Страх и ужас от новото африканско турне на Лавров

Неприятните усещания са най-вече за САЩ и Франция,но и за целокупния Запад. Те добре помнят какво се случваше след предишните турнета на Лавров.

Руският външен министър пристигна в Гвинея. Оттук започва новото му африканско турне.Лавров заяви, че Русия възнамерява да открие пълноценни дипломатически мисии на територията на африканските републики Сиера Леоне, Нигер и Южен Судан.

Една от основните сфери на сътрудничество с Гвинея е минното дело. По този начин предприятията на Rusal в Гвинея доставят суровини на руските алуминиеви заводи, осигурявайки 25% от производството. Nordgold произвежда злато, и Geoprospekt, се занимава с геоложки проучвания.

Поредната обиколка на Сергей Лавров на африканския континент започва в навечерието на руско-африканската среща в Санкт Петербург -от 26 до 29 юли.

САЩ бяха изгонени и от Нигер и ще завършат изтеглянето си до средата на септември,разбрахме от Асошиейтед прес. Появата на руския Африкански корпус,(след музикантите), в Нигер се оказа тежка катастрофа за Вашингтон.

Разбираеми са и истериите на Макрон. Русия,създава коридор от дълбините на Африка до Средиземно море и отвори втори фронт,който вече се усеща в цяла Европа и в САЩ. Нигер възнамерява да установи сътрудничество с Русия, Китай и Иран, пише Breitbart, САЩ.

Африканският корпус,подчинен на руското МО, разшири военното присъствие на Русия в Сахел - след Судан (2017 г.), Мали (2021 г.),Буркина Фасо (2024 г.) и ЦАР до още една държава, която е на седмо място по производство на уран в света.

Това посещение на африканския континент ще бъде шестото за Лавров за последните две години.

През юли 2022 г. министърът посети Египет, Етиопия, Уганда и Република Конго.

През януари 2023 г. - Южна Африка, Есватини, Ангола и Еритрея. Малко по-късно - през февруари същата година - той посети Мали, Мавритания и Судан.

След това отиде в Кения, Бурунди, Мозамбик и Южна Африка.

Освен това през август 2023 г. Сергей Лавров присъства на срещата на върха на БРИКС, която също се проведе в Южна Африка.

Ръководителят на командването на Африканските сили на САЩ Майкъл Лангли,обвини Русия в дезинформация, за която твърди,че е предизвикала антиамерикански настроения на континента.

6000-те американски войници, разположени в Африка, са изправени пред още неуспехи,каза той. Те произтичат от факта, че правителствата на Чад и Нигер,доскоро ключови регионални съюзници на Вашингтон,вече се подкрепят от руската армия.

По тяхно искане Чад и Нигер „изгониха“ американците.Базите в Чад и Нигер бяха критични за Вашингтон.

„През последните няколко години имаше негативни настроения към един от нашите най-ценни съюзници, Франция. Това може да се види в социалните мрежи и в африканските медии, причинено от дезинформация от Руската федерация", каза Лангли.

Сериозни тревоги имат САЩ и ЕС да не загубят и Нигерия, чието население е около 220 милиона души и която според прогнози на ООН ще стане до средата на века третата най-многолюдна държава в света.

САЩ и сие, не се оправят добре там. Нигерия е изправена пред редица предизвикателства - от повсеместната несигурност през корупцията до икономическата криза, високата инфлация и разхищаването на най-голямото петролно богатство в Африка. Президентските избори на 25 февруари бяха на най-ниското си равнище след възстановяването на демокрацията в Нигерия през 1999 г. - едва 29 процента от регистрираните гласоподаватели. Освен това президента спечели с рекордно нисък резултат - само 37 процента,което го поставя по нелигитимност до Зеленски.

Най-многолюдната африканска държава и най-голяма икономика на континента-Нигерия е измъчвана от редица проблеми, като много региони са засегнати от насилие на различна основа. Нигерия, където на североизток са активни групировките "Боко Харам" и "Ислямска държава", досега е ключов съюзник на Запада.

Нигерия е най-големият производител на "черно злато" в Африка, и затова е токова ценна за Европа и САЩ,но интерс имат и Китай и Русия. Все пак си мисля,че е малко рано на Москва и Пекин за Нигерия-твърде е голяма и има много "пожари за гасене".

Други проблеми в Нигерия са бандитизмът, пиратските нападения по крайбрежието, сблъсъците между земеделски и животновъдски общности на север и в централната част от страната, проблеми между християни и мюсюлмани,отвличанията за откуп на северозапад, сепаратистките атаки на югоизток и не на последно място - свързаното с петрола насилие.

Миналата година "постоянните заподозрени" направиха опит да противопоставят Нигерия на Нигер,но не им се получи.

Въпреки това "храня" добри спомени от Лагос,делтата на река Нигер и дори от няколкото предотвратени пиратски нападения на рейда на залива Бенин и Гвинейския залив.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.