Страхът е “плевел”, който идва в “нивата” на чувствата и понякога (често) избуява толкова, че да “задуши” всяко друго усещане

https://svobodnoslovo.eu/komentar/strahat-e-plevel-koyto-idva-v-nivata-na-chuvstvata-i-ponyakoga-chesto-izbuyava-tolkova-che-da-zadushi-vsyako-drugo-useshtane/54668 SvobodnoSlovo.eu
Страхът е “плевел”, който идва в “нивата” на чувствата и понякога (често) избуява толкова, че да “задуши” всяко друго усещане

Едва ли някой ще оспори обстоятелството, че човек не идва на света със страх. Страхът е чувство, което се привнася. Страхът е “плевел”, който идва в “нивата” на чувствата и понякога (често) избуява толкова, че да “задуши” всяко друго усещане.

Страхът и неговите производни: гняв, ревност, завист, алчност, суета... това са чувства, които пеленачето не може да изпита, защото появата им е от разума,

/духа/ а той се ВЪЗПИТАВА.

Затова пеленачето спокойно - с две ръце се хваща за змията. Не, защото иска да я убие, или се страхува, а защото иска да я опознае.

Вярно е.. пеленачетата плачат - дърпат се, не дават “своето”, но то не е от страх или от своещина, а защото са подвластни на същностни влечения (инстинкти). Пеленачетата не искат да се разделят с близък или с предмета, на който държат.

Започвам с това дълго предисловие, за да изведа разликата между духа (знанието, мисълта, живота) и душата (основата, същността и любовта)

А искам да изведа тази разлика и точно днес, защото религията (и най-вече католишката) до голяма степен има за основна умисъл да ВМЕНИ всекиму вина и страх. Основната концепция е греховността, в която сме заченати. Раждаме се и умираме с тази вина. Греховни сме по подразбиране, защото сме човеци.

Православната църква, от самата схизма и до днес, в този смисъл, е далеч по-малко обсебваща. На съвестта на Православието няма клади, няма робство, завоевания и геноцид. А всичко това при католицизма - с Бога на уста.

Пиша го, за да изясня и факта - как става така, че чудото на Благодатния Огън от векове се спуска и бива единствено измолен ВИНАГИ от Православието.

Не само аз - целият свят го нарича “чудо”, защото в полето на разума, мисълта /духа/ този огън не може да се обясни.

Не може, защото този огън не идва от там. Не идва от мисълта и разума, а от душата. Има за основа чувството любов.

Стана дълго, а просто исках да кажа, че дори и тъжен - Разпети Петък не трябва да ни прави виновни. Вината и страхът са плевел.

Разпети Петък е ден, в който не да се чувстваме виновни, а да изправим глава и да се оставим на вродената ни доброта или на привнесения страх.

Защото не само Христос, а всеки от нас също - всеки ден сам носи кръста си и сам се разпъва на него.

Въпросът е после, след всяко “разпъване”, къде ще иде...

На какво ще се даде.

На страх или на любов.

Христо Христов

2 Коментара

ИвайлоК

преди 1 година

"На съвестта на Православието няма клади...". Край на цитата. В тази връзка да допълня: няма клади на съвестта на Българското Православие. Но във византийското православие клади има - и още как! Когато българското богомилство се прехвърля във Византия, император Алексий Комнин осъжда и изгаря на клада Василий Врач и апостолите (учениците) му, 12 на брой, през 1111 г.

Коментирай

Мина

преди 1 година

Страхът и вината са основните средства за манипулация и контрол. Чувството на вина произхожда от страх- той е в основата на контрола и манипулациите. Ако искате да разберете дали правите нещо правилно- от Духа, задайте си въпроса страх ли ви е, или го правите от антипода на страха- Любов. Тогава ще разберете правилно ли е според Божествения закон.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.