Суверенът още не е казал тежката си дума

https://svobodnoslovo.eu/komentar/suverenat-oshte-ne-e-kazal-tezhkata-si-duma/110381 SvobodnoSlovo.eu
Суверенът още не е казал тежката си дума

Не е проблем случващото се, а това, че някой взимал дъвката на мон женерал и сие

Всички знаят колко изпразнено от съдържание е словосъчетанието „съдебна реформа”, както и „уронване на престижа на съдебната власт”

На фона на събитията от последните дни, особено след като главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си, на сцената изпълзяха добре познати муцуни. Първо с апломб се изтъпанчи мон женерал Атанас Атанасов, който всъщност никога не е слизал от медийната и политическа сцена. Той побърза да каже безценното си мнение, а именно, че „мандатът на г-жа Габриел отива към провал”, като се притесни, че с искането на оставката на Гешев от страна на ГЕРБ, партията на Бойко Борисов и лично той изземвали един от основните приоритети на коалицията ДБ (ПП) - съдебната реформа.

Да си дойдем на думата – не е проблем случващото се, а това, че някой взимал дъвката на мон женерал и сие. Най-интересното е, че изведнъж вече, поне по думите на Атанасов, отстраняването на Гешев не решавало проблемите в съдебната система.

Появи се отново и укриващият се в Дубай Васил Божков, който в профила си във фейсбук коментира, че „разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец”. Да припомним, че Божков е привлечен като обвиняем за извършени от него 19 престъпления. Според обвинението нанесените на бюджета щети са в размер на 556 872 283 лв., но това не пречи на медиите у нас да му осигуряват постоянна трибуна, да го търсят за интервюта, да му се радват.

„В съдебната система има проблем, който се задълбочава от няколко години, а сега наблюдаваме малка своеобразна кулминация”, изгря отново и всъщност незалязващата Татяна Дончева, според която „това момче” (Гешев) не бил за тази работа, защото имал определен неподходящ психопрофил, който го правил неподходящ за неговата позиция.

Нямаше как да минем и без „Жената зад щанда”, а именно ексминистърката и топ правист Надежда Йорданова, която призова ВСС да сложи край на този цирк, разбирайте, да свали Гешев от поста му.

Това е същата дама, която при всяка среща с главния прокурор, при всеки опит да покаже колко бил некомпетентен, сама влизаше в капана си, ъкайки, хъкайки и смразявайки всички с некомпетентността си.

Правосъдният министър Крум Зарков, който уж предложи нов законопроект за контрола върху главния прокурор, но в действителност документът беше почти изцяло базиран на предходния на вече спомената Йорданова, също побърза да призове членовете на ВСС да не се крият, а да си свършат работата, като стигна и по-далеч, искайки Иван Гешев и заместника му Борис Сарафов да бъдат разследвани.

Истината е, че до момента дъвката съдебна реформа беше основен аргумент в тезите на ДБ, по-късно към тях се присъединиха и ПП. Както сам си призна мон женерал Атанасов, сега други се опитват да им изземат приоритетът да бъде отстранен главният прокурор. По-късно през годините се появи и словосъчетанието "уронване на престижа на съдебната власт" – друга дъвка, която целеше да се аргументират исканията за елиминиране на Гешев. Джвакаха я както ДБ чрез Надежда Йорданова и Христо Иванов, така и вече свободни електрони като Янаки Стоилов и Крум Зарков, макар и това да е позицията на експартията им БСП. ПП просто поеха вече останала без сладките си сокове дъвка, като само пригласяха на коалиционните си партньори.

Но общото между всички въпросни е, че отлично знаят колко изпразнено от съдържание е това словосъчетание „съдебна реформа”, както и „уронване на престижа на съдебната власт”. Не по-малко безумно беше включването по темата на въпросните 6 висши прокурори от ВСС, които до момента не виждаха никакъв проблем в действията на Гешев, но изведнъж, 12 дни след случилото се покрай опита за покушение над него, и буквално часове след като кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел поиска главният прокурор да се оттегли, изведнъж получиха знак свише, че Гешев е извършил "много сериозно процесуално нарушение". Доста плоско...

Парадоксално е и че години наред ДБ внушаваше на всички, че основният проблем е, че главният прокурор е неконтролируем и в негови ръце е цялата власт. Всички – чули-недочули възмутено им пригласяха. Какво обаче се оказа – в искането на прокурорите до ВСС за освобождаване на Гешев пише, че той не разполага с много правомощия (в писмото са изброени), поради което няма право да дава указания на органите. Последно? Има ли, няма ли Гешев правомощия. Я вземете се разберете, защото колкото и да са съзнателно манипулирани зрителите на тази дългогодишна  пародия, наречена „елиминиране на главния прокурор”, все пак не са пък чак толкова глупави и започват да си отварят очите какво всъщност се случва и защо Иван Гешев е толкова неудобен на все повече „бизнесмени”, политици, партии и прочее.

Отлично съзнават, че атаките срещу него се ожесточиха, когато прокуратурата изнесе данни за престъпна група, целяща дискредитиране магистрати и подготвяща заговор срещу Гешев. Колкото и да разчитат на наивността на уважаемия зрител, на него все повече му прави впечатление и уж странната на пръв поглед симбиоза между издирвани престъпници с интересни прякори, добре облечени бизнесмени, укриващи се в чужбина, групичка, самоопределила се като разследващи журналисти и някои партии.

А сякаш никой от по-горе посочените не забелязва, че така нежеланият за много кръгове главен прокурор печели все по-голяма част от симпатиите на обикновения избирател, на суверена – този, когото всички политици усилено ухажват по време на избори.

Автор: Виктория Георгиева

trud.bg

2 Коментара

Параван

преди 11 месеца

Грешна преценка. Не печели симпатии. С нищо не е доказал, че се бори с корупцията. Нищо не е сътворил, освен интриги. Всички знакови дела са от години на трупчета и нищо не се случва.

Коментирай

Гешев би спечелил симпатии,

преди 11 месеца

ако тикне в дранголника Борисов, Горанов, Арнаудова, Дончев, Атанасова, Желязков, Доган, Пеевски, Цонев, Карадъя, Добрев, Гергов, Петков, Василев, Лорер и др. Ако освети всички схеми за кражби и върне заграбеното в държавата. А дано, ама надали...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.